«Континент ТВ» виграв суд у Divan.TV

«Континент ТВ» виграв суд у Divan.TV

16 Серпня 2019
3487
16 Серпня 2019
12:23

«Континент ТВ» виграв суд у Divan.TV

3487
Північний апеляційний господарський суд зобов’язав компанію «Мультімедіа груп Україна» (бренд Divan.TV) сплатити 96 тисяч 50 гривень компенсації за порушення суміжних прав компанії «Континент ТВ» через незаконну ретрансляцію каналів.
«Континент ТВ» виграв суд у Divan.TV
«Континент ТВ» виграв суд у Divan.TV

Про це йдеться у рішенні суду.

Компанія «Континент ТВ» - дистрибутор каналів «Трофей», «Терра», «Фауна», «Наука», «Єврокіно», «Дача», «Епоха» та «Перший автомобільний».

Компанія звернулась до суду ще в жовтні 2018 року з позовом про стягнення з ТОВ «Мультімедіа груп Україна» 169 тис. 650 грн компенсації через  незаконну ретрансляцію каналів «Трофей ТВ»  і «Трофей HD» та порушення майнових суміжних прав. Однак Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позовних вимог. «Континент ТВ» оскаржив це рішення в апеляційній інстанції. Представники відповідача в судове засідання  під час розгляду справи не з`явилися, причини неявки суд не повідомили.

«Позивач у своїй позовній заяві зазначає, що у травні 2016 року представник ТОВ "Діван.ТВ", на теперішній час назва відповідача ТОВ "Мультімедіа груп Україна", звернувся з листом про зацікавленість телевізійними програмами "Трофей", "Трофей HD", - йдеться в рішенні суду. - За твердженням позивача, після довготривалого листування у електронному вигляді, проведеної зустрічі між представниками відповідача та ТОВ "Континент ТВ", договір укладено не було. Обґрунтовуючи свої позовні вимоги позивач вказує, що відповідач, не отримавши права на розповсюдження шляхом ретрансляції телевізійних програм "Трофей", "Трофей HD", надавав послуги перегляду зазначених телевізійних програм користувачам сервісу divan.tv із 01 травня 2016 року по 30 вересня 2016 року, чим порушив суміжні права позивача».

Апеляційний суд не погодився з висновками суду першої інстанції і задовільнив вимоги позивача, але дещо зменшив суму компенсації. Рішення вже вступило в силу. «Мультімедіа груп Україна» (бренд Divan.TV) в касаційній інстанції його не оскаржувала.

Генеральний директор «Континент ТВ» Дмитро Тацій вважає, що «Диван ТВ» використовує схеми по зміні й перейменуванню юридичних осіб з метою уникнення юридичної та фінансової відповідальності: «Раніше компанія надавала сервіс як ТОВ "Діван.ТВ", далі цю юридичну особу було перейменовано в ТОВ "Мультімедіа гуп Україна", а в подальшому було замінено на іншу юридичну особу ТОВ "Фінарт Капітал Інвест". Такі активні дії по зміні юридичних осіб поруч із гучними судовими процесами свідчать про намір компанії уникнути фінансової відповідальності за програні судові справи».

Також пан Тацій звинуватив компанію в андерепортингу (заниженні кількості абонентів, щоби зменшити суму платежів правовласникам): «Також варто звернути увагу на той факт, що компанія "Диван ТВ" заявляє у відкритих джерелах про те, що надає свої послуги в більш ніж 200 країн і декларує свою абонентську базу на рівні 700 000 абонентів. Однак, коли справа доходить до переговорів щодо надання прав на поширення телеканалів, то "Диван ТВ" занижує свою базу в сотні разів, що ще раз підтверджує не зовсім чесні принципи бачення бізнесу і приховування реальної абонентської бази».

Саме тому, на його думку, у таких умовах складно розвивати ринок платного телебачення в Україні: «Про які закордонні інвестиції в галузь платного телебачення можна говорити? Який західний інвестор матиме справу з компанією, яка спочатку націлена на обман своїх партнерів шляхом андеррепортингу, а також не гребує схемами ухилення від фінансової відповідальності навіть при програних судових справах».

«Детектор медіа» звернувся до пресслужби компанії Divan.TV по коментар і чекає на відповідь.

Нагадаємо, у 2015 році Divan.TV програв апеляційний суд щодо ретрансляції контенту телеканалів «Медіа Групи Україна». У цьому ж році з групою «1+1» компанії вдалося врегулювати судові спори. А у 2017 році російський телеканал «Дождь» подав судовий позов до Арбітражного суду Москви проти українського відеосервісу Divan.TV.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3487
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду