Слідчі вилучили в Divan.tv два сервери та 18 комп’ютерів у справі за заявою заступника голови Української антипіратської асоціації

Слідчі вилучили в Divan.tv два сервери та 18 комп’ютерів у справі за заявою заступника голови Української антипіратської асоціації

18 Вересня 2015
2381
18 Вересня 2015
17:58

Слідчі вилучили в Divan.tv два сервери та 18 комп’ютерів у справі за заявою заступника голови Української антипіратської асоціації

2381
Слідчі вилучили в Divan.tv два сервери та 18 комп’ютерів у справі за заявою заступника голови Української антипіратської асоціації
Слідчі вилучили в Divan.tv два сервери та 18 комп’ютерів у справі за заявою заступника голови Української антипіратської асоціації

17 вересня внаслідок обшуку сервісу OTT-телебачення Divan.tv слідчі вилучили два сервери в офісі хостингової компанії, яка обслуговує Divan.tv, та 18 ноутбуків з офісу Divan.tv, у тому числі особисті ноутбуки співробітників. Про це повідомили на прес-конференції 18 вересня засновник Divan.tv Андрій Колодюк та адвокат Ярослав Куц.

 

«На сьогодні діяльність компанії та офісу паралізована, тому що немає на чому працювати», - сказав Андрій Колодюк. Водночас сервіс продовжує працювати, але з обмеженнями: унаслідок вилучення двох серверів призупинено трансляцію 50 телеканалів з пакету Divan.tv, водночас решта 150 каналів залишаються доступними для абонентів. Компанія намагається відновити повноцінну роботу сервісу.

 

Divan.tv 18 вересня до кінця дня оскаржить дії правоохоронців, які проводили обшук, та подасть до суду клопотання про повернення вилученої під час обшуку техніки.

 

Обшук було проведено на підставі ухвали Дарницького районного суду міста Києва від 9 вересня, який частково задовольнив клопотання слідчого і надав дозвіл на проведення обшуку за місцем розташування ТОВ «Диван.ТВ» «з метою виявлення і вилучення матеріальних носіїв інформації, комп'ютерної техніки, документів, що можуть підтвердити протиправну роботу веб-ресурсу».

 

Як ідеться в ухвалі суду про проведення обшуку, понад три місяці тому до міліції звернувся заступник голови Української антипіратської асоціації Ігор Михайлов із заявою про те, що на сервісі Divan.tv незаконно транслюються фільми, правовласниками яких є американські мейджори - члени MPA, інтереси яких він представляє: Disney Enterprises Inc., Paramount Pictures Corporation, Warner Bros. Entertainment Inc., Twentieth Century Fox Film Corporation.

 

За словами Ярослава Куца, пан Михайлов оцінив збитки кожного з правовласників у майже 959 тис. грн. Хоча, на переконання адвоката Divan.tv, суму відшкодування в таких спорах має встановлювати виключно суд.

 

3 червня за заявою пана Михайлова було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 176 Кримінального кодексу України (порушення авторського права і суміжних прав). За даними слідства, деякі фільми транслювалися на телеканалі «HD кино 100», який є в пакеті Divan.tv, а деякі - в розділі «Фільми» бібліотеки Divan.tv.

 

У компанії Divan.tv наголошують, що нічого не знали про заяву пана Михайлова до міліції, а якби знали та отримали якісь скарги на порушення авторських прав - відреагували б. Андрій Колодюк звертає увагу на те, що в постанові про проведення обшуку вказано: «на запитання слідчого, чи попереджалася адміністрація сервісу веб-ресурсу divan.tv, що поширення вищевказаних фільмів є незаконним і порушує авторське право, Михайлов І. А. (заявник) відповів, що на веб-ресурс попередження не відправляли, оскільки адміністрація веб-ресурсу divan.tv працює понад три роки та добре обізнана про порядок отримання прав на аудіовізуальний контент і неодноразово брала участь у круглих столах та інших заходах по боротьбі з піратством».

 

Представники Divan.tv заявили, що претензії стосуються виключно фільмів, які транслювалися на каналі «HD кино 100», а отже, на їхню думку, за можливі порушення авторських прав має відповідати канал, а не сервіс, який його ретранслює. Тим паче, що Divan.tv має з телеканалом договір, згідно з яким канал несе відповідальність за свій контент та зобов'язується вирішувати спори своїми зусиллями. «Divan.tv є ресурсом і не відповідає за дії, які здійснює канал», - сказав адвокат Ярослав Куц.

 

«HD кино 100» - це де-факто російський телеканал, каже пан Колодюк. Однак де-юре канал походить з Белізу, оскільки Divan.tv має договір з правовласником каналу «HD кино 100» - белізькою компанією Berediga Trading Limited.

 

«Але слідчі, оголосивши ухвалу, забрали виключно комп'ютерну техніку - вони не запитали в нас жодного документу і жодного договору», - зауважив пан Куц.

 

При цьому, за його словами, слідчі вилучили не ті сервери, через які транслюється «HD кино 100», а два інші. Тому цей канал досі доступний на сервісі Divan.tv.

 

За словами пана Колодюка, слідчі також висловили до Divan.tv претензії в ретрансляції незаконних російських каналів: «На запитання до представників слідчих органів, про які канали йдеться, пролунало, що в нас є Russia Today, якого насправді в нас немає, канал «Дождь» (він не є забороненим в Україні. - ТК). Divan.tv ніколи не ретранслює канали, які заборонені українським законом, рішенням Нацради і рішеннями суду».

 

«Ми розуміємо, що дії правоохоронних органів спрямовані на одне - зупинити діяльність компанії. Тому що ніхто не вимагав договір з каналом "HD кино 100", який у нас, звісно, є. Нас запитали: показуйте сервери, де є російські канали», - сказав пан Колодюк.

 

На запитання «Детектор медіа», чи керується у своїй діяльності Divan.tv Переліком іноземних каналів, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України (так званий «список адаптованих каналів» Нацради з питань телебачення і радіомовлення), пан Колодюк заявив, що Divan.tv працює за тими ж законами, за якими працюють інші провайдери, хоча Divan.tv і не має ліцензії провайдера програмної послуги. Водночас пан Колодюк та інші представники компанії не змогли відповісти на запитання, чи входить телеканал «HD кино 100» до «списку адаптованих каналів». Як з'ясувала «Детектор медіа», він не входить до цього переліку. А оскільки канал походить не з ЄС чи країни, що ратифікувала Європейську конвенцію, його ретрансляція в Україні не дозволяється.

 

Андрій Колодюк наприкінці прес-конференції запевнив, що Divan.tv не припинить роботу в Україні, незважаючи на те, що зараз його робота тимчасово заблокована .

 

 

Нагадаємо, 18 вересня прес-служба прокуратури міста Києва повідомила, що працівники прокуратури Дарницького району Києва спільно з Управлінням боротьби з кіберзлочинністю МВС України та слідчими столичної міліції «припинили протиправну діяльність одного з інтернет-провайдерів, який в порушення законодавства незаконно транслював фільми та телепрограми без ліцензійних договорів». З власних джерел у прокуратурі «Детектор медіа» стало відомо, що йдеться про компанію Divan.tv - сервіс OTT-телебачення.

 

Кримінальне провадження розслідується за ч. 2 ст. 176 (порушення авторського права і суміжних прав) Кримінального кодексу України. У ході досудового розслідування також перевіряються факти щодо причетності компанії до трансляції телеканалів, заборонених на території України згідно з рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2381
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду