Нацрада перенесла питання «адаптації» телеканалу Setanta Sports на 1 серпня

Нацрада перенесла питання «адаптації» телеканалу Setanta Sports на 1 серпня

25 Липня 2019
5321
25 Липня 2019
16:44

Нацрада перенесла питання «адаптації» телеканалу Setanta Sports на 1 серпня

5321
25 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення перенесла на наступне засідання, яке має відбутися 1 серпня, розгляд питання про включення ірландського спортивного телеканалу Setanta Sports до переліку іноземних каналів, які дозволяються для ретрансляції на території України. Регулятор порадив правовласнику і дистриб’ютору каналу доопрацювати заявні документи.
Нацрада перенесла питання «адаптації» телеканалу Setanta Sports на 1 серпня
Нацрада перенесла питання «адаптації» телеканалу Setanta Sports на 1 серпня

До Нацради звернулася ірландська компанія Setanta Ukraine Limited з проханням визнати спортивний телеканал Setanta Sports таким, що відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та законодавства України. У заявних документах правовласник вказав, що мовить цілодобово англійською та російською мовами, не містить реклами, еротики або порнографії, заборонених для показу в Україні фільмів.

Однак під час моніторингу ефіру спортивного каналу контрольно-аналітичне управління Нацради виявило розбіжності із заявними документами, повідомив начальник управління Роман Кіфлюк. Зокрема, співробітники Нацради зафіксували трансляцію за участі російського борця Олексія Олійника, внесеного до Переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці. Також зафіксували «ознаки реклами» та наявність в ефірі вікових позначок контенту, схожих на ті, що використовуються в Росії, хоча з відкритих джерел Нацрада з’ясувала, що в Setanta Sports є тільки ірландська та грузинська ліцензії.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук також висловила здивування, що канал Setanta Sports, іще не отримавши дозволу Нацради, вже анонсував свій запуск в Україні 1 серпня.

Директорка з дистрибуції Setanta Sports у 14 країнах Марія Лисенко відповіла Уляні Фещук, що анонсування запуску каналу пов’язане зі специфікою спортивного мовлення та прив’язкою до спортивних подій: «Ми купили права на Англійську прем’єр-лігу, 4 серпня вже відбудеться перший матч. Тому ми оголосили про запуск 1 серпня. 2 серпня в нас уже відбудеться перша трансляція. 3 серпня починається “Формула 1”, яку ми теж будемо транслювати, у нас ексклюзивні права».

Також пані Лисенко прокоментувала зауваження контрольно-аналітичного управління Нацради: «Ми вказали в документах, що реклами на каналі немає. Могли бути зафіксовані комерційні прояви міжнародних спонсорів, у яких підписані контракти з клубами і турнірами, які їх проводять. Ми отримуємо сигнал з певними спонсорськими проявами і не маємо права його змінювати. Є офіційні спонсори, яких ми зобов’язані показувати, іншої реклами немає».

Про вікові позначки контенту вона пояснила, що це казахські позначки, а не російські. Ліцензії чи реєстрації в Роскомнагляді Setanta Sports не має і в Росії не поширюється, запевнила пані Лисенко.

Про трансляцію за участі особи з «чорного списку» Мінкульту пані Лисенко повідомила: «Це був один боєць – і за 12 секунд він уже був у нокдауні».

На запитання членів Нацради Марія Лисенко повідомила, що в Україні Setanta Sports запускає поки що тільки один канал – він же запускається і в Молдові. Але на молдовський ринок компанія виводить одразу три канали. Можливо, через деякий час Setanta Sports запустить в Україні ще один канал тенісної тематики. За її словами, програмне наповнення каналу формується в Дубліні.

На запитання Сергія Костинського про мову каналу пані Лисенко сказала: «Ми уважно ставимося до мов і територій. У Грузії, коли отримали від ринку потребу та інтерес у мовній доріжці, ми зробили локалізацію. У Казахстані теж поступово локалізували. В Україні буде часткова локалізація. Українською мовою будуть коментуватися матчі Англійської прем’єр ліги, а також трансляції за участі українських спортсменів».

На зауваження пана Костинського, що для маленької Грузії запустили грузинську версію, а для 40-мільйонної України не поспішають, вона додала: «У Грузії ми локалізували через чотири роки роботи. Але в Грузії шикарний ринок платного ТБ: там немає піратства, і провайдери готові платити за контент».

Уляна Фещук порекомендувала Марії Лисенко внести зміни до заявних документів: «Оскільки у вас походження каналу не з Росії, ви можете розміщувати рекламу, але вона має бути оплачена на території України. Вносьте зміни в заяву, ми ще додатково промоніторимо ваш канал. Зверніть увагу на заборонених осіб».

Олександр Ільяшенко повідомив, що наступне засідання Нацради відбудеться 1 серпня. «Думаю, ми встигнемо розглянути ваше питання, у вас перша трансляція 2 серпня», – зауважив він.

Нагадаємо, міжнародний спортивний канал Setanta Sports виходить на український ринок і планує розпочати мовлення 1 серпня. Канал отримав ексклюзивні права на показ Англійської прем'єр-ліги в Україні протягом трьох сезонів. Також він транслюватиме Кубок Англії, Шотландську прем'єр-лігу, Чемпіонат Англійської футбольної ліги, Кубок Англійської футбольної ліги, UFC, НХЛ, «Формулу-1» та НБА. Детально про плани Setanta Sports на українському ринку читайте в інтерв’ю Марії Лисенко «Детектору медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5321
Читайте також
01.08.2019 13:57
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду