Зеленський вийшов з бізнесу. Кому він тепер належить

Зеленський вийшов з бізнесу. Кому він тепер належить

8 Травня 2019
7561
8 Травня 2019
15:30

Зеленський вийшов з бізнесу. Кому він тепер належить

7561
Взимку та навесні 2019 року новообраний президент України та колишній фронтмен студії «Квартал 95» Володимир Зеленський разом зі своєю дружиною Оленою Зеленською почав де-юре виходити зі своїх бізнесів. Станом на 29 квітня він уже не є бенефіціаром чи власником 12 компаній, у структурі власності яких донедавна фігурував у відкритих джерелах.
Зеленський вийшов з бізнесу. Кому він тепер належить
Зеленський вийшов з бізнесу. Кому він тепер належить

Нещодавно бізнес-партнер Володимира Зеленського Сергій Шефір сказав, що не пам’ятає, кому саме пан Зеленський віддав свою частку в бізнесі – йому чи його братові Борису Шефіру. «Детектор медіа» вирішив перевірити у відкритих джерелах, кому тепер належить бізнес Володимира Зеленського у згаданих структурах.

Як свідчать дані державного реєстру та сервісу відкритих даних Opendatabot, Володимир Зеленський після виходу з бізнесу перерозподілив свої частки між партнерами. Переважно це його колеги з «Кварталу 95». Наприклад, його давній бізнес-партнер Сергій Шефір має найбільшу кількість часток у компаніях, які залишив новообраний президент. Зокрема, це кінотелевиробничі компанії ТОВ «Квартал 95», ТОВ «Драйв продакшн», ТОВ «Кіноквартал», ТОВ «Анімаційна Студія 95», ТОВ «Гауді студіо», телеканал ТОВ «Квартал ТВ», концертне агентство ТОВ «Квартал-концерт», продюсерське агентство ТОВ «Продюсерський центр “Ліга сміху”», рекордингова компанія ТОВ «Інвест аніма», ресторанна компанія ТОВ «Фіш хаус», будівельна компанія ТОВ «Студія Квартал 95» і компанія з організації дозвілля та розваг ТОВ «Студія Квартал-95».

Крім Сергія Шефіра бенефіціарами більшості компаній, якими раніше володів Володимир Зеленський, є:

- брат Сергія Шефіра Борис Шефір («Квартал 95», «Квартал ТВ», «Квартал-концерт», «Інвест аніма», «Фіш хаус», «Гауді студіо», «Продюсерський центр “Ліга сміху”», «Драйв продакшн», «Анімаційна Студія 95», «Студія Квартал 95»).

- продюсер, режисер і сценарист «Кварталу» Андрій Яковлєв («Квартал ТВ», «Інвест аніма», «Продюсерський центр “Ліга сміху”»).

- партнер олігарха Ігоря Коломойського Тімур Міндіч (він, як і раніше, має частки у двох основних продакшинах групи – «Квартал 95» і «Драйв продакшн», а також у телеканалі «Квартал ТВ»).

- генеральний директор групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко та директор з розвитку напрямку pay-TV «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук (мають частки в каналі «Квартал ТВ» з моменту заснування).

- Максим Ткаченко («Квартал-концерт»). До 2014 року він керував компанією «Мастер-шоу» в Луганську, яка займалась організацією концертів та гастролів зірок естради, а після подій 2014 року переїхав до Києва і згодом очолив та став співвласником однієї з компаній групи «Квартал»; також він є кінцевим бенефіціаром театрально-концертного агентства ТОВ «Нью Фрідом», яке зареєстрував уже в Києві.

- Євген Пилипенко («Інвест аніма»). Він є засновником і власником низки компаній, які займаються трастами, фондами, фінансовими послугами, цінними паперами тощо (наприклад, «Актив інвест», «СМА “Актив-інвест”», «Кристал Капітал» тощо). Через компанію з управління активами «Актив-інвест» він володіє 50% ТОВ «Інвест аніма» з групи «Квартал», що займається тиражуванням звуко-, відеозаписів та програмного забезпечення.

- автор студії «Квартал 95» Олександр Пікалов («Фіш хаус»), який разом з Євгеном Кошовим відтепер займатиметься постановкою номерів у «Вечірньому кварталі». Співвласниками ТОВ «Фіш хаус» також виступають Світлана Бєляєва та Наталія Лазутіна.

- продюсери Наум Баруля та Андрій Чивурін («Продюсерський центр «Ліга сміху», «Драйв продакшн»). Наум Баруля до 2013 року керував «Международным союзом КВН», а Андрій Чивурін (чемпіон КВН 1995 в складі команди Харківського авіаційного інституту) до 2012 року був редактором Вищої ліги КВН. У 2015 році, після початку російської агресії, вони разом з Володимиром Зеленським організували українську альтернативу КВН – «Лігу сміху».

- Юрій Маховський та Андрій Харламов («Студія Квартал 95», основним видом діяльності якої є організація будівництва будівель). Криворожець Юрій Маховський був генеральним директором ВКФ «Укркомплект», у 2007 році він балотувався до Верховної ради 6-го скликання від Селянського блоку «Аграрна Україна», а у 2015 році – до Дніпровської обласної ради 7-го скликання від політичної партії «Наш край», однак не пройшов. Андрій Харламов був засновником і головою Акціонерного товариства закритого типу «АТВ-інком» з Кривого Рогу, яке вже припинило свою діяльність.

- режисер, продюсер і кліпмейкер Алан Бадоєв («Гауді студіо»).

- режисер і продюсер Дмитро Малков («Анімаційна Студія 95»). Він працював над проектами «Чисто news», «Містичні історії», «Пороблено в Україні», «1+1 вдома. Новий рік» і «1+1 вдома. 8 березня», фільмом «Останній чоловік на Землі».

ТОВ «Квартал 95» і ТОВ «Драйв продакшн»

Виходити зі складу власників своїх компаній Володимир Зеленський почав ще 28 січня 2019 року. У цей день він вибув із числа бенефіціарів ТОВ «Квартал 95» і ТОВ «Драйв продакшн». Наприкінці січня з’явились перші опитування, за результатами яких Володимир Зеленський уже випереджав Юлію Тимошенко та Петра Порошенка.

Власником 100% продакшну ТОВ «Квартал 95» на сьогодні є кіпрська компанія «Грін Фемілі лтд» (Green Family Ltd). Назва компанії в українському перекладі співзвучна з прізвищем Володимира Зеленського – «Зелена сім’я». До речі, саме Green Family Ltd була власником трьох російських кінокомпаній, які, за інформацією журналістського розслідування проекту «Схеми», належали Володимиру Зеленському та його партнерам. Зараз кінцеві бенефіціари Green Family Ltd – Сергій і Борис Шефіри і Тімур Міндіч. Керівник ТОВ «Квартал 95» Іван Баканов під час виборів був керівником штабу Володимира Зеленського

Green Family Ltd також володіє 50% ТОВ «Драйв продакшн» (кінцевими бенефіціарами є Шефіри та Тімур Міндіч), а ще по 25% цього продакшну належать Андрію Чивуріну та Науму Барулі. Останній також є директором продакшну. «Драйв продакшн» разом із «Кварталом 95» виробляли проекти для каналу ТЕТ: «Танька і Володька», «Одного разу під Полтавою», «Одного разу в Одесі», «Країна У».

Дві «Студії Квартал 95»

Окрім ТОВ «Квартал 95» у власності групи є ще дві юридичні особи, назви яких відрізняються лише наявністю дефісу. ТОВ «Студія Квартал-95» (зареєстрована у 2006 році в Києві) і ТОВ «Студія Квартал 95» (зареєстрована у 2003 році в Кривому Розі). Власником першої Володимир Зеленський був зі своєю дружиною Оленою Зеленською. 29 квітня, вже після голосування і напередодні офіційного оголошення переможцем виборів, подружжя вийшло зі складу власників компанії і передало свої частки власності Сергію Шефіру.

ТОВ «Студія Квартал 95» - найстаріша зі згаданих компаній. Цікаво, що основним видом її діяльності є «організація будівництва будівель». Володимир Зеленський залишив компанію 25 березня, і вона надійшла у власність Сергія Шефіра (34%), Бориса Шефіра (16%), Юрія Маховського (25%) та Андрія Харламова (25%).

ТОВ «Продюсерський центр "Ліга сміху"»

Володимир Зеленський вийшов зі складу власників 29 квітня 2019 року. Тепер власниками компанії є Сергій Шефір (33.36%), Борис Шефір (16.66%), Наум Баруля (16.66%), Андрій Чивурін (16.66%), Андрій Яковлев (16.66%). Директор компанії – Михайло Фаталов.

ТОВ «Гауді студіо»

Володимир Зеленський залишив компанію 25 березня. На сьогодні її частки розподіляються таким чином: Алан Бадоєв (50%), Сергій Шефір (26%), Борис Шефір (12%), Андрій Яковлев (12%). Керує продакшном Євген Ярмілко, який також є директором ТОВ «Інвест аніма». Компанія «Гауді студіо» має анульоване свідоцтво платника податків.

ТОВ «Кіноквартал»

29 квітня замість Володимира Зеленського 100% частки компанії отримав Сергій Шефір. Компанія займається виробництвом кіно- та відеофільмів, телевізійних програм. Директор – Маргарита Тішко.

ТОВ «Квартал ТВ»

Це – телеканал, заснований спільно з групою «1+1 медіа». Власниками є Сергій Шефір (25%), Борис Шефір (12,5%), Андрій Яковлев (12,5%), Тімур Міндіч (16,67%), Олександр Ткаченко (16,67%), Ярослав Пахольчук (16,66%). До 29 квітня до складу власників входив і Володимир Зеленський. Керівник – Сергій Шефір.

ТОВ «Анімаційна Студія 95»

Цей продакшн очолює Владислав Чернега. Власниками є Сергій Шефір (45%), Борис Шефір (22,5%), Андрій Яковлев (22,5%) та Дмитро Малков (10%). Володимир Зеленський вийшов зі сладу власників 25 березня. «Анімаційна Студія 95» має податковий борг станом на 01.04.2019 — 17 410 грн.

ТОВ «Квартал-концерт»

Компанія займається театральною та концертною діяльністю. Директор і співвласник (25%) – Максим Ткаченко. Також серед власників – Сергій Шефір (37,5%), Борис Шефір (18,75%) та Андрій Яковлев (18,75%). Володимир Зеленський вийшов зі складу власників 25 березня. Ця компанія теж має податковий борг станом на 01.04.2019 — 1 510 грн.

ТОВ «Інвест аніма»

Компанія займається тиражування звуко-, відеозаписів і програмного забезпечення. Володимир Зеленський вийшов зі співвласників 25 березня. Тепер вона належить ТОВ «Компанія з управління активами “Аква-інвест”» (50%, кінцевий бенефіціар – Євген Пилипенко), Сергію Шефіру (25%), Борису Шефіру (12,5%) та Андрію Яковлеву (12,5%).

ТОВ «Фіш-Хаус»

Ця компанія займається ресторанним бізнесом (основний напрямок діяльності – діяльність ресторанів). Директорка і співвласниця (20%) – Світлана Бєляєва. Крім неї співвласниками є Сергій Шефір (30%), Борис Шефір (15%), Наталія Лазутіна (20%) та Олександр Пікалов (15%). Володимир Зеленський залишив компанію 25 березня. У «Фіш Хаус» є податковий борг станом 01.04.2019 — 170 грн.

Фото: tsn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7561
Читайте також
21.05.2019 15:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 230
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду