Чернівецький телеканал ТВА виходить на супутник

Чернівецький телеканал ТВА виходить на супутник

14 Лютого 2019
4854
14 Лютого 2019
15:19

Чернівецький телеканал ТВА виходить на супутник

4854
14 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила видати чернівецькому телеканалу ТВА (ТОВ «ТРК ТВА») ліцензію на супутникове мовлення.
Чернівецький телеканал ТВА виходить на супутник
Чернівецький телеканал ТВА виходить на супутник

Канал дотепер мовив в аналоговому ефірі та кабельних мережах. Він володіє ліцензією на ефірне аналогове мовлення обсягом 20 годин на добу, ділячи частоту в Чернівцях з філією Національної суспільної телерадіокомпанії України. Цифрової ліцензії на мовлення в мережі «Зеонбуду» ТВА не має.

Аналогове мовлення місцевих телеканалів, які не мають цифрових ліцензій, уряд тимчасово зберіг до 1 травня 2019 року. «Щоб не залишати глядачів без нашого продукту, ми вирішили піднятися на супутник», – пояснив директор ТВА Вадим Пелеха.

Крім цього ТВА звернувся до Нацради по прорахунок частоти для місцевого цифрового мультиплексу. Нацрада передала заявку до Українського державного центру радіочастот, який уже відповів, що відібрав частоту і погоджує її з Генеральним штабом.

Вадим Пелех уточнив, що ТВА вже мовить на супутнику в «тестовому режимі», укладаючи угоду з «Укркосмосом». Заступниця голови Нацради Уляна Фещук сказала, що такого поняття як «тестове мовлення» в законодавстві немає, тобто ТВА здійснює безліцензійну діяльність і Нацрада може поскаржитися на канал поліції. «В умовах договору з Укркосмосом” є певний тестовий період для налаштовування», – відповів пан Пелех.

Член Нацради Валентин Коваль зауважив, що в гірських областях мовлення місцевих каналів на супутнику реально збільшує покриття та розширює аудиторію, тому що ефірні передавачі не можуть забезпечити покриття всією території області.

Вадим Пелех також нагадав, що НСТУ нещодавно вирішила відмовитися від аналогових ліцензій (одна з причин – недофінансування компанії, через що НСТУ фактично припинила аналогове мовлення ще у 2018 році), через що на частоті є чотиригодинна «дірка» в ефірі. ТВА просила Нацраду і НСТУ віддати їй цей ефірний час. Крім того Вадим Пелех сказав, що Суспільне попросило обласну владу виключити їх із системи оповіщення населення про надзвичайні ситуації, а ТВА готова цю місію виконувати.

Директор департаменту розвитку мереж НСТУ Дмитро Грузинський відповів, що пан Пелех маніпулює. Він нагадав, що НСТУ не могла сама взяти й віддати свої ліцензійні обсяги мовлення іншій компаній. «Тепер, після оптимізації, ми не є власниками цієї ліцензії, і ви можете розпоряджатися цими обсягами», – сказав він Нацраді.

Пан Грузинський додав, що Суспільне виконує всі покладені на нього державними установами зобов’язання. Однак функцію оповіщення населення уряд передав місцевим органам влади, а вони поки що не можуть організувати систему оповіщення населення в цифровому ефірі в мережі «Зеонбуду» (а телеканали НСТУ в Чернівецькій області мовлять лише в цифровому ефірі).

Пізніше пан Грузинський уточнив «Детектору медіа», що з'ясував у менеджерки Чернівецької філії НСТУ, що мав на увазі пан Пелех. За його словами, йдеться не про систему оповіщення населення, а про розпорядження обласної державної адміністрації висвітлювати план основних заходів цивільного захисту населення Чернівецької області на 2019 рік. Керівництво філії НСТУ повідомило ОДА, що НСТУ не є державним медіа і його не треба включати до такого плану, тому що суспільний мовник сам висвітлюватиме суспільно важливі події.

Член Нацради Олег Черниш запропонував Вадиму Пелеху звернутися до Нацради із заявою про переоформлення ліцензії, щоб вона змінила відрізки мовлення ТВА на аналоговій частоті, забезпечивши безперервний ефір протягом денного і вечірнього часу.

Члени Нацради одноголосно підтримали видачу ТВА супутникової ліцензії.

Власником телеканалу ТВА є Наталія Гірман – дружина Юрія Гірмана, помічника-консультанта народного депутата Максима Бурбака (голови фракції «Народний фронт»). Вадим Пелех також є помічником-консультантом Максима Бурбака на громадських засадах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4854
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду