Нацрада витратила на систему для моніторингу понад 40 млн грн

Нацрада витратила на систему для моніторингу понад 40 млн грн

12 Листопада 2018
1618
12 Листопада 2018
16:45

Нацрада витратила на систему для моніторингу понад 40 млн грн

1618
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення витратила у 2018 році на програмно-апаратне забезпечення для моніторингу телепрограм 40 млн 379 тис. гривень.
Нацрада витратила на систему для моніторингу понад 40 млн грн
Нацрада витратила на систему для моніторингу понад 40 млн грн

Тендер на вибір підрядника проходив у єдиній системі електронних публічних закупівель ProZorro. Переможцем стала компанія ТОВ «Новітнє обладнання», договір з нею був підписаний у вересні 2018 року.

У тендерній пропозиції зазначається, що це перший етап створення та впровадження автоматизованого програмно-апаратного комплексу для здійснення офіційного моніторингу телерадіопрограм.

Конкурентом ТОВ «Новітнє обладнання» було ТОВ «ДЕПС Солюшенз». Однак його пропозиція була витратнішою на 6 тис. грн: першочергово 40 млн 405 тис. грн, а після відкритих торгів 40 млн 385 тис. грн.

«Новітнє обладнання» також спершу ставило ціну на 20 тис. грн вищу, однак знизило її. Основним критерієм вибору переможця тендеру була ціна пропозиції.

Оплату Нацрада буде здійснювати за рахунок коштів державного бюджету. Договір та сертифікацію товару можна переглянути тут. Регулятор планує моніторити супутникове мовлення (українські і міжнародні канали), цифрове телебачення (DVB-T2, DVB-T), IPTV, аналогове радіомовлення.

«Система, яка працює зараз, була створена 10 років тому і відповідала тогочасним стандартам. На сьогодні змінилися стандарти, кількість каналів і напрямки моніторингу. Нова система має відповідати сучасним підходам», – повідомив «Детектору медіа» член Нацради Валентин Коваль.

За його словами, регулятор у роботі з моніторингом намагатиметься залучити штучний інтелект: «Ми намагаємося створити систему перетворення мови на текст. Офіційно такої функції (саме щодо української мови) немає ніде. Є деякі розробки українських вчених, і ми сподіваємося скористатись ними при побудові нашої системи».

Однак головною перевагою системи, на думку пана Коваля, є те, що вона не просто фіксуватиме мовлення, а й робитиме початковий аналіз. «Умовно кажучи, оператор моніторингового центру дізнаватиметься про певні проблеми, якщо якісь параметри відрізняються від того, що зазначено в ліцензії. Тобто система фіксуватиме, чи канал або станція працюють у рамках ліцензійних зобов’язань, чи виходять за них», – сказав він.

Використовувати нову систему моніторингу Нацрада розпочне з нового року. Найперше аналізуватимуться столичні та супутникові мовники. Надалі розпочнеться моніторинг локальних каналів. Окрім цього нова система збільшить термін зберігання відео- та аудіоматеріалів.

Нагадаємо, фінансування Нацради з державного бюджету у 2018 році, порівняно з 2017-м, зросло більш ніж удвічі: із 47,6 млн грн до 104,9 млн грн. У тому числі 43,5 млн грн мали піти на модернізацію моніторингового центру Нацради.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1618
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду