Нацрада з 1 жовтня буде по-новому аналізувати алкогольні спонсорські ролики

Нацрада з 1 жовтня буде по-новому аналізувати алкогольні спонсорські ролики

3 Вересня 2018
3341
3 Вересня 2018
13:03

Нацрада з 1 жовтня буде по-новому аналізувати алкогольні спонсорські ролики

3341
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила рекомендації щодо спонсорства з використанням алкогольних брендів, якими керуватиметься з 1 жовтня під час проведення моніторингів.
Нацрада з 1 жовтня буде по-новому аналізувати алкогольні спонсорські ролики
Нацрада з 1 жовтня буде по-новому аналізувати алкогольні спонсорські ролики

Про це повідомляє офіційний сайт Нацради.

Нацрада вимагатиме, що мовники до виходу в ефір інформації про зареєстровану алкогольну торгову марку (ТМ) отримували від спонсора документальне підтвердження такої реєстрації (копію свідоцтва про реєстрацію знака для товарів і послуг) або підтвердження поданої заяви на реєстрацію ТМ з доказами оплати збору за її подання.

Мовники зобов’язані перевіряти зареєстровану ТМ на відповідність вимогам рекомендацій Нацради, а якщо ТМ не відповідатиме їм, то мовник повинен відмовляти в розміщенні в ефірі такої спонсорської інформації.

Мовники обов’язково повинні зазначати статус спонсора перед його назвою. Нацрада дозволяє це робити також за допомогою слів і висловів: «партнер», «за підтримки», «за сприяння», «ТМ представляє» тощо.

Мовникам заборонено збільшувати гучність звуку при згадуванні ТМ.

До спонсорської інформації про алкогольні ТМ Нацрада висуває низку вимог.

  • спонсорська інформація не повинна бути ідентичною з рекламними роликами алкогольних напоїв;
  • у спонсорській інформації заборонено використовувати слова «горілка», «вино», «шампанське», зображення тари для алкоголю, опис або зображення процесу виготовлення алкоголю або обладнання для його виготовлення, зображення споживання алкоголю, бокалів, чарок, штопорів, звук відкривання пляшок, розливання, цокання чарками, опис смаку, запаху та міцності алкоголю;
  • у спонсорських оголошеннях не повинно бути закликів до споживання алкоголь, слів «спробуй», «скуштуй», «випий», «відчуй на смак» і тостів «будьмо!», «за…!» тощо.

До алкогольної ТМ Нацрада теж має низку вимог:

  • не згадувати прізвища, імена, псевдоніми популярних осіб або опосередковане схвалення популярними особами вживання алкоголю;
  • не стверджувати, що алкоголь має лікувальні якості або є стимулюючим чи заспокійливим засобом;
  • не заохочувати до вживання алкоголю або негативно оцінювати утримання від вживання алкоголю;
  • не стверджувати, що вживання алкоголю не чинить негативного впливу на самопочуття або стан здоров’я;
  • не створювати враження, що більшість людей вживає алкогольні напої;
  • не заохочувати до надмірного вживання алкоголю або негативно подавати стриманість або помірність щодо вживання алкоголю;
  • не формувати думки, що вживання алкоголю є важливим фактором досягнення успіху в спортивній, соціальній, сексуальній або інших сферах життя.

Повністю з рекомендаціями можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, 8 грудня Нацрада розглянула питання про дотримання загальнонаціональними телеканалами умов показу спонсорської інформації алкогольних торгових марок. Нацрада нагадала мовникам про неприпустимість показу алкогольної реклами та спонсорства, зміст яких порушує вимоги законодавства. Регулятор пообіцяв уважно моніторити новорічний ефір, а якщо побачить сумнівні алкогольні ролики – накладатиме санкції.

У своєму рішенні Нацрада послалася на висновок Незалежної медійної ради (НМР) щодо порушень у рекламі алкогольних торгових марок на українському ТБ. Нагадаємо, що НМР у листопаді 2016 року проводила спеціальний круглий стіл, присвяченій темі алкогольної реклами та спонсорства.

Індустріальний телевізійний комітет (ІТК) відреагував на дискусію в Нацраді щодо алкогольної реклами та спонсорства: повідомив Нацраду, що визначає нові індустріальні стандарти щодо алкогольного спонсорства.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3341
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду