Нацрада розгляне питання цифрових ліцензій «112 Україна» на початку вересня – Артеменко

Нацрада розгляне питання цифрових ліцензій «112 Україна» на початку вересня – Артеменко

23 Серпня 2018
1963
23 Серпня 2018
17:10

Нацрада розгляне питання цифрових ліцензій «112 Україна» на початку вересня – Артеменко

1963
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планує розглянути питання продовження цифрових ліцензій групи регіональних компаній, що об’єднані в мережу телеканалу «112 Україна», на початку вересня, повідомив «Детектору медіа» голова Нацради Юрій Артеменко.
Нацрада розгляне питання цифрових ліцензій «112 Україна» на початку вересня – Артеменко
Нацрада розгляне питання цифрових ліцензій «112 Україна» на початку вересня – Артеменко

Строк дії ліцензій на мовлення в цифровому мультиплексі МХ-5 п’яти регіональних компаній – ТОВ «Новий формат», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Лідер ТВ» – завершується 19 вересня. Компанії мають низку санкцій Нацради: у кожної з них по п’ять попереджень, штраф і звернення до суду щодо анулювання ліцензії. Однак вони оскаржують усі санкції в суді. Частину справ Нацрада виграла.

Нацрада розглянула питання продовження цифрових ліцензій уже більшості своїх регіональних ліцензіатів, але питання групи компаній «112 Україна» досі не виносила на розгляд.

Юрій Артеменко пояснив затримку кількома причинами: «У зв’язку з нещодавньою зміною власників цих компаній ми звернулися до компетентних органів з проханням перевірити, чи не є ця угода фіктивною. Відповідь конфіденційна, я не можу її розголошувати, перевірка триває. По-друге, на наступному засіданні ми маємо підбити підсумки харківського радійного конкурсу, плюс розглянути багато питань, пов’язаних з вимкненням аналогового телебачення. У будь-якому разі ліцензії компаній чинні, доки Нацрада не ухвалить рішення щодо їх продовження або відмови в продовженні».

На запитання, чи буде Нацрада продовжувати ліцензії групі «112 Україна», чи буде відмовляти, Юрій Артеменко відповів: «Ми будемо враховувати всі фактори. Будемо зважувати всі колишні реалії та поточні реалії. Позицію кожного члена Нацради буде видно».

Нагадаємо, що ТОВ «Новий формат», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Лідер ТВ» перемогли у 2011 році в цифровому конкурсі з визначеною концепцією регіонального/місцевого мовлення. Але фактично вони об’єдналися в одну загальнонаціональну мережу телеканалу «112 Україна» та хотіли внести відповідні зміни до своїх програмних концепцій. Але Нацрада протягом 2015-2018 років 34 рази відмовляла їм у зміні програмних концепцій.

Нацрада протягом 2015 року за результатами позапланових перевірок оголосила по три попередження та призначила штрафи цим компаніям за недотримання визначених ліцензіями програмних концепцій. 3 вересня 2015 року Нацрада вирішила звернутися до суду про анулювання ліцензій на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 (регіональне мовлення) ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ».

П’ять ліцензіатів не сплатили штрафів та оскаржують у суді всі рішення Нацради про санкції та про відмови в переоформленні ліцензій. Відповідно, розгляд позову Нацради про анулювання ліцензій заблоковано до моменту вирішення в суді інших справ. Частина справ за позовами групи компаній «112 Україна» проти Нацради пройшли вже апеляційну інстанцію, рішення ухвалені на користь Нацради.

5 жовтня 2017 року Нацрада оголосила всім шести компаніям з групи «112 Україна» (п’яти регіональним і компанії, на яку записана супутникова ліцензія) попередження за відсутність інформації про авторів програм «Вечірній прайм» і «Студія 112 live», а також недотримання програмної концепції та логотипа регіональними цифровими компаніями.

18 січня 2018 року Нацрада оголосила попередження телеканалу «112 Україна» за його супутниковою ліцензією (юридична особа – ТОВ «ТРК “112-ТВ”») через порушення Правил ведення мовлення в день пам’яті 25 листопада – День пам'яті голодоморів.

22 березня Нацрада оголосила попередження п’яти регіональним компаніям з групи «112 Україна» за результатами їх планових перевірок, пов’язаних із завершенням строку дії ліцензій. Під час планових перевірок Нацрада виявила, що відомості про власників, директорів і склад редакційних рад компаній не відповідають зазначеним у ліцензії. Також телеканали не дотримуються програмної концепції та ліцензійних умов, не виконують конкурсних умов (розміщення дитячих передач і проведення інформаційно-рекламної кампанії щодо забезпечення населення сет-топ-боксами).

24 квітня стало відомо, що в телеканалу «112 Україна» змінилася структура власності. До числа власників телекомпаній, що мовлять з логотипом «112 Україна», увійшло швейцарське акціонерне товариство «Плірофоріес АГ», а кінцевим бенефіціарним власником зазначений громадянин Німеччини Едуард Катц.

За даними журналістського розслідування програми «Схеми» («Радіо Свобода»), Едуард Катц може бути підставною фігурою, яка прикриває перехід каналу у власність Віктора Медведчука.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1963
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду