Колектив «112 Україна» зажадав звільнення Юрія Артеменка

Колектив «112 Україна» зажадав звільнення Юрія Артеменка

23 Травня 2018
1643
23 Травня 2018
14:54

Колектив «112 Україна» зажадав звільнення Юрія Артеменка

1643
Голова Нацради у відповідь нагадав, що канал «112 Україна» протиправно зайняв у цифровому ефірі місце, призначене для регіональних мовників.
Колектив «112 Україна» зажадав звільнення Юрія Артеменка
Колектив «112 Україна» зажадав звільнення Юрія Артеменка

Колектив телеканалу «112 Україна» у відкритому листі до голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка висловив вимогу звільнитися зі своєї посади. Текст відкритого листа оприлюднено на сайті 112.ua.

Автори листа закидають голові Нацради, що в ефірі 5-го каналу 12 травня він заявив, що не хоче судитися з каналом «112 Україна», оскільки це довго і складно, а питання зі 112-м вирішено – Нацрада не продовжить йому ліцензію.

«Ви перейшли межу. Ви публічно визнали, що "вирішуєте" питання. І закон для вас – ніщо», – заявили автори листа Юрію Артеменку, якого вони закликали звільнити свою посаду.

Прес-служба каналу «112 Україна» повідомила, що підставою для відкритого листа стали 34 відмови Нацради каналу «112 Україна» в переоформленні програмної концепції та пов’язані із цим попередження, штрафи та позови про анулювання цифрових ліцензій на мовлення в мультиплексі МХ-5. Усі рішення Нацради «112 Україна» оскаржує в судах.

Юрій Артеменко сказав «Детектору медіа», що він особисто буде голосувати за відмову в продовженні цифрових ліцензій каналу «112 Україна», які канал використовує всупереч конкурсним умовам для загальнонаціонального мовлення замість регіонального.

«112 законно володіє ліцензіями на регіональне цифрове мовлення, але незаконно розповсюджує за цими ліцензіями контент загальнонаціонального змісту замість регіонального», – наголосив голова Нацради.

Він нагадав, що в Нацради немає ніяких зауважень до супутникового телеканалу «112 Україна», а всі претензії регулятора стосуються п’яти регіональних компаній, де-факто об’єднаних у мережу каналу «112 Україна». «Ми дійсно неодноразово одноголосно відмовляли в переоформленні регіональних цифрових ліцензій цих компаній на фактично загальнонаціональне мовлення, оскільки цим би ми порушили конкурсні умови та права регіональної аудиторії й інших регіональних мовників, які залишилися без цифрових ліцензій. Цю нашу позицію підтримують і Незалежна асоціація телерадіомовників, і регіональні телекомпанії, і Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики. Адже якщо відбудеться вимкнення аналогового телебачення – десятки регіональних мовників залишаться без ефіру, тоді як призначене для них місце в цифровому ефірі зайняв телеканал 112 Україна», – сказав пан Артеменко.

Він нагадав, що група компаній «112 Україна» подала десятки судових позовів проти Нацради, оскаржуючи її рішення та заблокувавши в суді розгляд позовів Нацради про анулювання цифрових ліцензій «112 Україна». «Ми їх усі виграємо, але юристи каналу “112 Україна” штучно затягли процес на кілька років. Якщо судова система влаштована таким чином, що розгляд позову про анулювання ліцензій розглядається роками, а тим часом строк дії ліцензій завершується, і настав час розглядати питання про їх продовження, то я особисто буду голосувати за непродовження цих ліцензій. І за те, щоб наступного ж дня оголосити конкурс для регіональних мовників на звільнені місця в мультиплексі МХ-5», – сказав голова Нацради.

Юрій Артеменко висловив зустрічну вимогу до колективу каналу «112 Україна» показати справжніх власників каналу.

Строк дії цифрових ліцензій більшості загальнонаціональних і регіональних телекомпаній завершується в серпні-вересні поточно року. За словами пана Артеменка, Нацрада планує почати розгляд питань про продовження цифрових ліцензій у червні-липні, починаючи з 14 червня. Коли саме Нацрада розглядатиме питання продовження цифрових ліцензій «112 Україна» – точна дата поки не визначена.

Нагадаємо, станом на 23 травня протягом 2015-2018 років Нацрада 34 рази відмовляла п’яти регіональним компаніям, що мовлять у цифровому мультиплексі МХ-5 з логотипом «112 Україна» (ТОВ «Новий формат», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Лідер ТВ») у зміні програмних концепцій на концепцію супутникового інформаційного телеканалу «112 Україна».

Традиційно свої рішення Нацрада мотивувала тим, що компанії перемогли в конкурсі з визначеною концепцією регіонального/місцевого мовлення. А внаслідок змін концепції замість п'яти регіональних цифрових каналів в Україні було б легітимізовано створення ще одного загальнонаціонального цифрового ефірного телеканалу, тоді як понад 130 місцевих і регіональних мовників залишилися без цифрових ліцензій.

Відмовляючи компаніям групи «112 Україна» в зміні програмних концепцій, Нацрада протягом 2015 року за результатами позапланових перевірок оголосила по три попередження та призначила штрафи цим компаніям за недотримання визначених ліцензіями програмних концепцій. 3 вересня 2015 року Нацрада вирішила звернутися до суду про анулювання ліцензій на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 (регіональне мовлення) ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ».

П’ять ліцензіатів не сплатили штрафів та оскаржують у суді всі рішення Нацради про санкції та про відмови в переоформленні ліцензій. Відповідно, розгляд позову Нацради про анулювання ліцензій заблоковано до моменту вирішення в суді інших справ. Частина справ за позовами групи компаній «112 Україна» проти Нацради пройшли вже апеляційну інстанцію, рішення ухвалені на користь Нацради.

2 березня 2017 року Нацрада переоформила супутникову ліцензію телеканалу «112 Україна» (ТОВ «Телерадіокомпанія “112-ТВ”») в частині зміни керівного органу. Замість директора, яким був Василь Сметана, виконавчим органом стала дирекція у складі генерального директора Єгора Бенкендорфа, його першого заступника Василя Сметани і другого заступника Юрія Будяка.

12 травня 2017 року Нацрада переоформила ліцензії шести компаній з групи «112 Україна» щодо зміни власників, керівників і редакційних рад, але висунула компаніям додаткову умову: зобов’язала їх протягом 14 днів надати перелік пов’язаних осіб, відомості про кінцевого бенефіціарного власника та документи, які підтверджують права кінцевого бенефіціарного власника. Рішення про переоформлення ліцензій мали набрати чинності після того, як компанії нададуть запитувані Нацрадою документи. Телеканал «112 Україна» оскаржив рішення Нацради про додаткову умову переоформлення ліцензій. Таким чином, зміни до його ліцензій не набули чинності.

5 жовтня 2017 року Нацрада оголосила всім шести компаніям з групи «112 Україна» попередження за відсутність інформації про авторів програм«Вечірній прайм» і «Студія 112 live», а також недотримання програмної концепції та логотипа регіональними цифровими компаніями. Натомість за скаргою «Детектора медіа» на аналогічне порушення каналу «Україна» Нацрада не захотіла призначати перевірку.

Восени 2017 року Нацрада провела конкурс на вільне місце в мультиплексі МХ-5 для загальнонаціонального телеканалу. На цей конкурс група «112 Україна» подала заяву з концепцією телеканалу «112 Україна» від імені компанії, яка раніше не входила до структури власності телеканалу «112 Україна» та власниками якої виступають дирекція каналу – Єгор Бенкендорф, Василь Сметана і Юрій Будяк. Однак переможцем конкурсу став парламентський телеканал «Рада», а «112 Україна», NewsOne, «ПлюсПлюс» та УНІАН-ТБ програли цей конкурс.

18 січня 2018 року Нацрада оголосила попередження телеканалу «112 Україна» за його супутниковою ліцензією (юридична особа – ТОВ «ТРК “112-ТВ”») через порушення Правил ведення мовлення в день пам’яті 25 листопада – День пам'яті голодоморів.

22 березня Нацрада оголосила попередження п’яти регіональним компаніям з групи «112 Україна» за результатами їх планових перевірок, пов’язаних із завершенням строку дії ліцензій. Під час планових перевірок Нацрада виявила, що відомості про власників, директорів і склад редакційних рад компаній не відповідають зазначеним у ліцензії. Також телеканали не дотримуються програмної концепції та ліцензійних умов, не виконують конкурсних умов (розміщення дитячих передач і проведення інформаційно-рекламної кампанії щодо забезпечення населення сет-топ-боксами).

24 квітня стало відомо, що в телеканалу «112 Україна» змінилася структура власності. До числа власників телекомпаній, що мовлять з логотипом «112 Україна», увійшло швейцарське акціонерне товариство «Плірофоріес АГ», а кінцевим бенефіціарним власником зазначений громадянин Німеччини Едуард Катц.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1643
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду