Редактори друкованих ЗМІ просять підтримки держави в налагодженні стосунків із «Укрпоштою»

Редактори друкованих ЗМІ просять підтримки держави в налагодженні стосунків із «Укрпоштою»

15 Березня 2018
2255
15 Березня 2018
11:06

Редактори друкованих ЗМІ просять підтримки держави в налагодженні стосунків із «Укрпоштою»

2255
Редактори національних та місцевих газет і видавці, стурбовані запланованим підвищенням тарифів на приймання та поштову доставку друкованих видань за передплатою, констатують, що без державної підтримки друкованих ЗМІ не зможуть налагодити партнерські стосунки із ПАТ «Укрпошта».
Редактори друкованих ЗМІ просять підтримки держави в налагодженні стосунків із «Укрпоштою»
Редактори друкованих ЗМІ просять підтримки держави в налагодженні стосунків із «Укрпоштою»

Таку думку висловили редактори під час зустрічі з керівництвом «Укрпошти», що відбулася 13 березня за ініціативи Національної спілки журналістів України, повідомляє прес-служба НСЖУ.

Перший заступник генерального директора ПАТ «Укрпошта» з фінансових питань Олександр Чернявський під час зустрічі наголосив, що найближчим часом підвищення тарифів на послуги відбуватиметься двічі: на 24,7% з другого півріччя 2018-го і на 19,2% – з 1 січня 2019 року.

«Необхідність переглянути нинішні тарифи - не наша забаганка, а вимога часу. Наразі діючі тарифи, що торік переглядалися в два етапи, приносять «Укрпошті» тридцять відсотків від’ємної рентабельності. Дуже сподіваюсь, що в ці непрості часи переможе розум і економічна виваженість, а не зухвалий популізм, - говорить Олександр Чернявський. - Звісно, було б добре, аби пошта та друковані ЗМІ мали на кого опертися в цей непростий час. Та великих сподівань на державу в цьому напрямку не покладаю. Але нам треба розробити проект налагодження стосунків з видавцями, зокрема, і щодо покращення якості послуг, і щодо можливостей розширення співпраці».

Голова НСЖУ Сергій Томіленко підкреслив, що нині доводиться констатувати відсутність притомної державної політики щодо підтримки друкованих ЗМІ. Як наслідок і видавці, і «Укрпошта» залишені сам на сам зі своїми проблемами.

«Аби вижити й забезпечити всі фінансові розрахунки, «Укрпошта» підвищує тарифи, розглядаючи газети як звичайний продукт. Звісно ж такі дії впливають на роботу і розвиток друкованих видань та читачів, - говорить Сергій Томіленко. - У попередні часи ми бачили підтримку з боку народних депутатів, найвищих державних керівників, урядовців. На сьогодні, на жаль, абсолютно ніхто з представників влади, політиків не цікавиться долею друкованих ЗМІ. Тож, НСЖУ в підтримку колег прагне отримати від Адміністрації Президента та Уряду конкретні рішення на економічну підтримку друкованої преси».

Топ-менеджер інформаційного холдингу «Сьогодні Мультимедіа» Сергій Охріменко наголошує, що для видавців тарифна політика «Укрпошти» лишається непрозорою та незрозумілою.

«Ви відзначаєте, що мета минулорічного і цьогорічного підвищення вартості послуг – встановити ціну, яка відповідає рівню собівартості. При цьому тариф збільшується на 49 відсотків, а всі макроекономічні показники є значно меншими. Не згоден і з тим, що при виготовленні газети питома вага вартості послуг за розповсюдження з урахуванням усіх цих тарифів, складатиме 15-20 відсотків. Мій аналіз показує, що на 2019 рік виходить від 46 до 53 відсотків, - наводить цифри Сергій Охріменко. -  Має бути представлена стратегія, в якій зазначено, де «Укрпошта» на цьому ринку спільно з видавцями прагне опинитися через три-п’ять років. А про підвищення тарифів можемо говорити лише після чіткого обґрунтування, звідки взялися такі цифри і куди буде спрямоване це фінансування».

Більшість редакторів місцевих видань, обговорюючи проект наказу  Мінінфраструктури про нові тарифи, відзначають, що така цінова політика нищить систему передплати і ставить під загрозу виживання газет. Секретар НСЖУ, директор ТОВ «Обрії 1919» (м. Ізюм, Харківська область) Костянтин Григоренко наголосив на повній відсутності співпраці регіональних керівників поштового підприємства з редакціями.

«За п’ять років не можу назвати жодного прізвища керівників дирекції. Ніхто не займався ні передплатою, ні розвитком, - констатує Костянтин Григоренко. – Вражає рівень розрахунків за переплату – гроші завжди затримуються, надходять невчасно. Підвищення тарифів просто знищить друковані ЗМІ, адже зубожіле населення не спроможне купувати газету за такими цінами. Про які партнерські відносини може йти мова за таких умов?..»

Заступник голови  Кіровоградської обласної організації НСЖУ, директор ТОВ «Бобринецьке редакційне видавниче об’єднання «Новий день» Ігор Леус своєю чергою відзначив, що й на Кіровоградщині передплата видань останнім часом дуже знизилася.

«І в першу чергу тут відіграє роль підвищення тарифів, - наголошує Ігор Леус. - Переказую прохання редакторів Кіровоградщини, які відзначають необхідність організувати зустріч із керівниками «Укрпошти» на місцях і пояснити детально, куди підуть гроші з підвищених тарифів: скільки отримуватимуть листоноші, скільки витрат піде на оновлення техніки і таке інше. Ось тоді будуть прозорі партнерські стосунки».

Як повідомляв «Детектор медіа», питання державної фінансової підтримки реформованих друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження обговорювалося 13 березня на розширеному засіданні Громадської ради при Держкомтелерадіо.

Присутні у своїх виступах наголошували, що Держкомтелерадіо підготував  проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання державної підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження» та звертатиметься до Міністерства фінансів з пропозицією внести зміни до закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» в частині передбачення видатків на державну підтримку реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери розповсюдження. В чинній редакції документа коштів на фінансову підтримку не передбачено.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2255
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду