НСЖУ закликала Порошенка ініціювати ухвалення закону про державну підтримку друкованих ЗМІ

НСЖУ закликала Порошенка ініціювати ухвалення закону про державну підтримку друкованих ЗМІ

15 Травня 2018
1009
15 Травня 2018
14:31

НСЖУ закликала Порошенка ініціювати ухвалення закону про державну підтримку друкованих ЗМІ

1009
Національна спілка журналістів України запропонувала Президентові Петру Порошенку запровадити державну протекціоністську політику підтримки вітчизняних друкованих ЗМІ.
НСЖУ закликала Порошенка ініціювати ухвалення закону про державну підтримку друкованих ЗМІ
НСЖУ закликала Порошенка ініціювати ухвалення закону про державну підтримку друкованих ЗМІ

Про це повідомляється на сайті НСЖУ.

Різке здорожчання імпортного газетного паперу  та підвищення «Укрпоштою» тарифів на доставку друкованої преси призвело до катастрофічної ситуації на ринку національних та місцевих друкованих суспільно-політичних ЗМІ, зазначається в зверненні до Президента, підписаному головою НСЖУ Сергієм Томіленком.

«Це неминуче призведе до загибелі багатьох місцевих газет, що напряму загрожує інформаційній безпеці України, - наголошується в зверненні. - В умовах інформаційного протистояння, яке відбувається на фоні бойових дій на сході держави, НСЖУ вважає за необхідне звернутися до Вас, як гаранта національної безпеки України, із закликом виступити з Президентською ініціативою прийняття Закону України про посилення інформаційної безпеки України та державної підтримки вітчизняних друкованих ЗМІ».

Закон має поставити за мету зокрема активізацію протекціоністської політики держави щодо зниження споживчої вартості інформаційної продукції, включаючи податкове, тарифне, митне, валютне та господарське регулювання, відшкодування збитків, подання фінансової допомоги, як того вимагає стаття 4 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів».

«Вважаємо за необхідне зламати монополію на продаж газетного паперу, оскільки практично весь папір, що реалізується в Україні, - російського виробництва. Росія у будь-який момент може заборонити продаж паперу Україні, а купувати його через треті-четверті держави буде не менш дорого. Тому пропонуємо закупити за бюджетні кошти папір інших виробників - зокрема, Фінляндії, - і продавати його редакціям. Також варто відновити та модернізувати роботу паперових комбінатів в Україні – зокрема, Жидачівського, - або врешті-решт збудувати нові», - наголошують у НСЖУ.

На думку авторів звернення, концепція державної підтримки друкованим громадсько-політичним ЗМІ, яка «є  загальноприйнятою практикою у країнах Європи», в Україні дозволить не лише посилити національні позиції держави, а й попередити концентрацію медіавласності, запобігти закриттю друкованих ЗМІ».

Як повідомляв «Детектор медіа», під час зустрічі з керівництвом «Укрпошти», що відбулася 13 березня 2018 року за ініціативи НСЖУ редактори національних та місцевих газет і видавці, стурбовані запланованим підвищенням тарифів на приймання та поштову доставку друкованих видань за передплатою, констатували, що без державної підтримки друкованих ЗМІ не зможуть налагодити партнерські стосунки із ПАТ «Укрпошта».

Перший заступник генерального директора ПАТ «Укрпошта» з фінансових питань Олександр Чернявський під час зустрічі наголосив, що найближчим часом підвищення тарифів на послуги відбуватиметься двічі: на 24,7% з другого півріччя 2018-го і на 19,2% – з 1 січня 2019 року.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко своєю чергою наголошував, що нині доводиться констатувати відсутність притомної державної політики щодо підтримки друкованих ЗМІ. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1009
Читайте також
17.04.2018 13:00
Катерина Кулина
для «Детектора медіа»
4 676
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду