Українська кіноспільнота просить керівництво країни збільшити фінансування на промоцію національного кіно

Українська кіноспільнота просить керівництво країни збільшити фінансування на промоцію національного кіно

13 Листопада 2017
3599
13 Листопада 2017
15:09

Українська кіноспільнота просить керівництво країни збільшити фінансування на промоцію національного кіно

3599
Провідні українські кінофестивалі та кінооб’єднання звернулися до Президента Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана і голови Верховної Ради Андрія Парубія з відкритим листом, в якому подякували за постійну підтримку вітчизняного кінопроцесу та попросили щонайменше 100 млн на проведення міжнародних фестивалів у своїй країні та популяризацію національних фільмів на міжнародних кінофорумах.
Українська кіноспільнота просить керівництво країни збільшити фінансування на промоцію національного кіно
Українська кіноспільнота просить керівництво країни збільшити фінансування на промоцію національного кіно

Про це повідомили «Детектору медіа» в прес-службі Одеського міжнародного кінофестивалю.

Звернення підписали провідні українські кінофестивалі та кінооб’єднання – Одеський міжнародний кінофестиваль, Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», Міжнародний кінофестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, фестиваль «Відкрита ніч», Асоціація кіноіндустрії України, Українська  кіноакадемія, Міжнародний медіафорум Kyiv Media Week.  

У відкритому листі зокрема зазначається, що збільшення фінансування національного кіновиробництва за останній рік посприяло зростанню кількості та якості українського кіно.

«Як наслідок, останніми роками ми бачимо безпрецедентну кількість кінокартин у прокаті держави та у програмах міжнародних кінофестивалів – наші фільми збирають аншлаги не тільки у вітчизняних кінотеатрах, але й здобувають нагороди на міжнародному рівні: Канни, Берлін, Локарно, Карлові Вари та інші. Ці успіхи були б неможливими без збільшення державного фінансування. Крім того, ухвалення нового Закону України «Про кінематограф» розширює можливості ко-продукцій із європейськими та іншими країнами», - йдеться в зверненні.

«Отже, можна впевнено стверджувати, що завдяки цілеспрямованій роботі Державного агентства України з питань кіно українська кіноіндустрія розвивається в перспективному напрямку, - наголошується в листі. – Водночас хочемо звернути вашу увагу на дуже важливу проблему промоції українського кіно. Воно сьогодні існує, але потребує просування та популяризації як серед українських глядачів, так і на міжнародному рівні».

Автори відкритого листа наводять приклад Польщі, Грузії, Литви Естонії, Чехії, Словаччини, де мінімум 10% від загального бюджету на кінематограф державних фондів передбачено на проведення міжнародних фестивалів у своїй країні та популяризацію національних фільмів на міжнародних кінофорумах.

Зокрема Польський кіноінститут (аналог Держкіно України) витрачає впродовж року 2 млн євро на участь Польщі у міжнародних кінозаходах і 4,2 млн євро на підтримку міжнародних кіноподій у Польщі, тобто загалом у перерахунку в гривні це складає близько 200 мільйонів.

За підрахунками експертів, український кінематограф наразі потребує на ці цілі не менше 100 млн гривень, що складало б приблизно 10% від запланованого бюджету фінансування українського кінематографу на 2018 рік, акцентується у зверненні.

Промоція українського кіно відіграє величезну роль у створенні позитивного іміджу України у світі, що було доведено в роботі Українського павільйону на Кіноринку Каннського фестивалю, Українських стендів на Європейському кіноринку в Берліні, а також на кінофестивалях у Карлових Варах і Торонто, та проведенні Тижнів українського кіно за кордоном (Страсбург, Париж, Брюссель, Лондон, Тбілісі тощо), стверджується у відкритому листі.

«Проведення в Україні таких важливих подій, як Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», Одеський міжнародний кінофестиваль, Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA та Фестиваль «Відкрита ніч» стало важливим форпостом зв’язку України зі світом та повернуло її на світову кіномапу», - також підкреслюється в ньому.

Як повідомляв «Детектор медіа», Державне агентство України з питань кіно оголосило, що приймає заявки на 2018 рік на державну підтримку кінофестивалів та оприлюднило перелік необхідних документів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3599
Читайте також
09.11.2017 10:44
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
6 964
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду