Нацрада покарала групу «Інтер» (+ІНФОГРАФІКА)

Нацрада покарала групу «Інтер» (+ІНФОГРАФІКА)

31 Серпня 2017
3098
31 Серпня 2017
18:11

Нацрада покарала групу «Інтер» (+ІНФОГРАФІКА)

3098
31 серпня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження чотирьом телеканалам групи «Інтер» – «Інтер», НТН, «Піксель» та «Ентер-фільм» – за недотримання квоти європейського та українського продукту.
Нацрада покарала групу «Інтер» (+ІНФОГРАФІКА)
Нацрада покарала групу «Інтер» (+ІНФОГРАФІКА)

Нацрада провела призначені у квітні позапланові перевірки «Інтера», НТН, «Пікселя» та «Ентер-фільму». Перевірки підтвердили дані моніторингу за 13-19 лютого, що телеканали протягом цього тижня у проміжках часу з 7:00 до 23:00 не дотримуються передбачених законом квот європейського та українського продукту:

  • «Інтер» – 57% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70%;
  • НТН – 56,8% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70% і 32% передач українського виробництва замість 50%;
  • «Піксель» – 66,4% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70% і 24,7% передач українського виробництва замість 50%;
  • «Ентер-фільм» – 37% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70% і 22% передач українського виробництва замість 50%.

Під час позапланових перевірок представники каналів відмовили Нацраді в наданні сіток мовлення та прокатних посвідчень на фільми.

Представниця медіагрупи «Інтер» наголосила: телеканали не вважають, що вони порушують закон. А проблема полягає в різному тлумаченні закону «Про телебачення і радіомовлення» телеканалами групи «Інтер» і Нацрадою. На думку «Інтера», під квоту підпадають виключно передачі і не підпадають фільми. «Передача і фільм – це різні поняття, які законодавець відокремив. Якби він їх хотів об’єднати в цьому законі, він би написав “аудіовізуальні твори”», – зауважила представниця «Інтера». Відповідно, якщо не брати до уваги фільми, то практично всі передачі на телеканалах є українськими, більш того – вони є власним виробництвом каналів.

Проте члени Нацради вважають інакше. На думку регулятора, фільми теж є передачами в розумінні закону «Про телебачення і радіомовлення». До речі, у минулорічному роз’ясненні щодо застосування вимог закону про квоти європейського продукту, Нацрада вказувала на те, що до категорії «передача» зараховуються всі змістовно завершені частини програми: реклама, оформлення ефіру, телепродаж, фільми, анонси та інші типи передач.

Представниця «Інтера» нагадала членам Нацради, що питання застосування норм закону і визначення поняття передач європейського та українського виробництва було винесено на окрему робочу групу при Нацраді, яка ще не завершила своєї роботи і не затвердила спільного документу. Вона запропонувала Нацраді перенести розгляд питання, доки робоча група не визначиться.

У відповідь заступниця голови Нацради Уляна Фещук запропонувала «Інтеру» йти до суду, аби він розсудив, як тлумачити закон: «Це юридична суперечка, яку треба вирішити один раз для всіх груп. Я сподіваюся, що ви підете до суду, і ми отримаємо рішення суду, яким Нацрада буде далі керуватися при моніторингу передач європейського та українського виробництва».

Усі члени Нацради одноголосно підтримали рішення оголосити телеканалам «Інтер», НТН, «Піксель» і «Ентер-фільм» попередження та дали їм місяць на усунення порушень.

Нагадаємо, 15 вересня 2016 року набули чинності зміни закону щодо визначення передач європейського виробництва. За законом ліцензіати (крім супутникового мовлення) в проміжках часу між 7:00 та 23:00 повинні дотримуватися таких пропорцій між українськими та іноземними передачами: передачі європейського виробництва, а також США та Канади повинні становити не менше 70% загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50% загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва. При цьому передачі, створені на замовлення або за участі резидентів держави-агресора (тобто передачі російського виробництва або спільного з Росією виробництва) виведено з квоти європейського та українського продукту.

Після цього в листопаді 2016 року Нацрада роз’яснила, як буде моніторити і рахувати квоти європейського та українського продукту:

Роз’яснення 
стосовно застосування вимог законодавства щодо передач 
європейського виробництва, а також США та Канади відповідно 
до частини 4 ст. 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»

1. Ліцензіати (крім супутникового мовлення) повинні дотримуватися таких пропорцій у проміжках часу між 07:00 та 23:00:

1.1. передачі європейського виробництва, а також США та Канади – не менше як 70% від усього обсягу передач за вказаний проміжок часу;

1.2. передачі українського виробництва – не менше як 50% від усього обсягу передач за цей проміжок часу.

2. Тижневий обсяг мовлення становить 112 годин мовлення (за умови цілодобового мовлення телерадіоорганізації), відтак:

2.1. передачі українського виробництва мають становити: від 50% до 100% (від 56 годин до 112 годин на тиждень);

2.2. передачі європейського виробництва: від 20% до 50% (від 22 годин 24 хвилин до 56 годин на тиждень);

2.3. передачі інших країн: не більше як 30% (не більше як 33 години 36 хвилин на тиждень).

3. Головною ознакою порушення вважається перевищення 30-відсоткової частки від тижневого мовлення у визначеному часовому проміжку передач виробництва країн, які не підпадають під категорію «європейської» та передач українського виробництва.

4. До категорії «передача» зараховуються всі змістовно завершені частини програми: реклама, оформлення ефіру, телепродаж, фільми, анонси та інші типи передач.

5. До передач європейського виробництва належать передачі, що створені юридичними особами або на замовлення юридичних осіб – резидентів держав, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, та країн Європейського Союзу, США, Канади.

6. До українських та європейських передач, у тому числі фільмів, які використовуються як частини телерадіопрограми, не належать фільми, створені на замовлення або за участі однієї або кількох юридичних осіб-резидентів держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором та/або державою-окупантом.

7. До передач українського виробництва, вироблених у часи Радянського Союзу, належить аудіовізуальний продукт, який відповідає вимогам чинного законодавства про кінематографію.

Зауважимо, що 13 жовтня 2017 року набуде чинності закон про мовні квоти на телебаченні, який поширить обов’язкові квоти європейського та українського продукту на супутникові телеканали.

Інфографіка Нацради. Клікніть для збільшення

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3098
Читайте також
06.11.2017 16:31
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 809
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду