Група «Інтер» готова в суді довести Нацраді, що не порушувала євроквот

Група «Інтер» готова в суді довести Нацраді, що не порушувала євроквот

1 Вересня 2017
1788
1 Вересня 2017
15:42

Група «Інтер» готова в суді довести Нацраді, що не порушувала євроквот

1788
«Інтер медіа груп» вважає необґрунтованим ухвалене 31 серпня Національною радою з питань телебачення і радіомовлення рішення про оголошення попереджень чотирьом телеканалам групи («Інтер», НТН, «Піксель» та «Ентер-фільм») та готова доводити свою рацію в суді.
Група «Інтер» готова в суді довести Нацраді, що не порушувала євроквот
Група «Інтер» готова в суді довести Нацраді, що не порушувала євроквот

Про це йдеться в повідомленні прес-служби «Інтера».

Вчора, 31 серпня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження чотирьом телеканалам групи «Інтер» – «Інтер», НТН, «Піксель» та «Ентер-фільм» – за недотримання квоти європейського та українського продукту.

У групі «Інтер» заявляють, що закону не порушували: «Як на період проведення перевірки, так і наразі телеканали “Інтер медіа груп” дотримуються усіх норм діючого законодавства, зокрема й щодо частки передач українського та іноземного виробництва. Однак при проведенні перевірки та при ухваленні рішень Національна рада керувалася якоюсь вибірковою методикою, відповідно до якої до частки передач українського чи європейського виробництва були віднесені не тільки телевізійні передачі, як того вимагає Закон України “Про телебачення і радіомовлення” (ч.4 ст.28), але і фільми».

Телеканали звертали увагу на це у своїх запереченнях та вказували, що закон «Про телебачення і радіомовлення» чітко відрізняє поняття «фільм» і «передача». Тому висновки перевірки, на переконання «Інтера», є помилковими.

«Інтер медіа груп» переконана, що зможе надати докази щодо дотримання вимог законодавства на телевізійних каналах групи і готова довести це в суді.

Нагадаємо, за результатами перевірки Нацрада зафіксувала, що чотири телеканали групи «Інтер» не дотримуються передбачених законом квот європейського та українського продукту:

  • «Інтер» – 57% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70%;
  • НТН – 56,8% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70% і 32% передач українського виробництва замість 50%;
  • «Піксель» – 66,4% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70% і 24,7% передач українського виробництва замість 50%;
  • «Ентер-фільм» – 37% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70% і 22% передач українського виробництва замість 50%.

Самі ж телеканали не вважають, що вони порушують закон. А проблема полягає в різному тлумаченні закону «Про телебачення і радіомовлення» телеканалами групи «Інтер» і Нацрадою. На думку «Інтера», під квоту підпадають виключно передачі і не підпадають фільми.

Проте члени Нацради вважають інакше. На думку регулятора, фільми теж є передачами в розумінні закону «Про телебачення і радіомовлення». До речі, у минулорічному роз’ясненні щодо застосування вимог закону про квоти європейського продукту Нацрада вказувала на те, що до категорії «передача» зараховуються всі змістовно завершені частини програми: реклама, оформлення ефіру, телепродаж, фільми, анонси та інші типи передач.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук запропонувала «Інтеру» йти до суду, аби він розсудив, як тлумачити закон.

Нагадаємо, 15 вересня 2016 року набули чинності зміни закону щодо визначення передач європейського виробництва. За законом ліцензіати (крім супутникового мовлення) в проміжках часу між 7:00 та 23:00 повинні дотримуватися таких пропорцій між українськими та іноземними передачами: передачі європейського виробництва, а також США та Канади повинні становити не менше 70% загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50% загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва. При цьому передачі, створені на замовлення або за участі резидентів держави-агресора (тобто передачі російського виробництва або спільного з Росією виробництва) виведено з квоти європейського та українського продукту.

Після цього в листопаді 2016 року Нацрада роз’яснила, як буде моніторити і рахувати квоти європейського та українського продукту.

Зауважимо, що 13 жовтня 2017 року набуде чинності закон про мовні квоти на телебаченні, який поширить обов’язкові квоти європейського та українського продукту на супутникові телеканали.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1788
Читайте також
06.11.2017 16:31
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 815
31.08.2017 18:11
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 112
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду