detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
18.05.2017 16:00
Нацрада додала «UA: Крим» в універсальну програмну послугу по всій Україні, областях і обласних центрах
Нацрада додала «UA: Крим» в універсальну програмну послугу по всій Україні, областях і обласних центрах
Телеканал «UA: Крим» має з’явитися в усіх кабельних, IPTV та OTT-мережах України
18 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла супутниковий телеканал «UA: Крим» Кримської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України до складу універсальної програмної послуги для всієї території України, всіх обласних центрів, Києва, Сімферополя та Севастополі, та всіх областей і АР Крим. З відповідною заявою до Нацради звернулася Національна суспільна телерадіокомпанія України.

Таким чином, телеканал «UA: Крим» має з’явитися в усіх кабельних, IPTV та OTT-мережах України.

Розгляд цього питання спричинив дискусію серед членів Нацради. Олег Черниш нагадав, що НСТУ має три супутникові ліцензії для регіональних телеканалів: «UA: Крим» Кримської філії, ДоТБ Донецької філії та «Тиса-1» Закарпатської філії. Він запропонував додати до універсальної програмної послуги по всій Україні всі ці три телеканали, не приймаючи вибіркового рішення тільки щодо «UA: Крим».

Сергій Костинський заперечив проти цього. Він сказав, що територія Закарпаття не є окупованою чи анексованою територією, а Донецька й Луганська області не повністю окуповані – відповідно, в «Тиси-1» та ДоТБ є аудиторія в їхніх регіонах, для якої вони працюють (і ці телеканали входять до універсальної програмної послуги суто у своїх регіонах). Тоді як «UA: Крим» не має можливості мовити в Криму та не має доступу до своєї аудиторії. Водночас багато кримчан після анексії переселилися з Криму на материкову Україну, і телеканал «UA: Крим» має інформувати їх, а крім того – сприяти поверненню Криму до України.

Олександр Ільяшенко зауважив, що Нацрада не ставить крапку тільки на «UA: Крим»: «Якщо через деякий час до нас звернеться суспільний мовник з пропозицією внести ДоТБ чи Тису” до універсальної програмної послуги по всій Україні – ми розглянемо це звернення».

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія сказав, що суспільний мовник радітиме будь-якому рішенню Нацради. Але поки що НСТУ звернулася тільки з проханням розширити присутність телеканалу «UA: Крим» в усіх кабельних мережах, тому що готова до цього кроку. Далі, за його словами, НСТУ ретельно вивчить контентне наповнення Донецької, Луганської, Закарпатської філій і, можливо, також запропонує розширити їхню присутність у кабельних мережах.

Зрештою, члени Нацради не підтримали пропозицію Олега Черниша та п’ятьма голосами проголосували за те, щоб додати до універсальної програмної послуги по всій Україні тільки телеканал «UA: Крим». Олег Черниш утримався, оскільки наполягав на включенні до УПП ще й телеканалів ДоТБ і «Тиса-1».

Нагадаємо, універсальна програмна послуга (УПП) – це перелік телеканалів, обов’язкових для включення до всіх пакетів програм провайдерів програмної послуги. За законом, до УПП входять телерадіопрограми ПАТ НСТУ, місцеві й регіональні телеканали, які здійснюють ефірне аналогове або цифрове мовлення без ретрансляції інших каналів у межах не більш як однієї області, а також телеканал «Рада».name="o101">

24 листопада 2016 року Нацрада своїми рішеннями включила до складу УПП по всій Україні два телеканали НСТУ: «UA: Перший» і «Культура», і три радіостанції НСТУ: «Українське радіо», «Промінь» і «Культура». А телеканали обласних філій НСТУ були включені до складу УПП кожна у своїй області (або Криму) та у своїх обласних центрах або в Києві чи Севастополі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY