detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
16.03.2017 13:36
На «Україні та «Інтері» всього 26% української мови – дані Нацради
На «Україні та «Інтері» всього 26% української мови – дані Нацради
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення провела моніторинг ефіру українських телеканалів щодо мови ведення програм і трансляції фільмів і зафіксувала найвищі показники на «Еспресо», 5-му каналі та «UA: Першому», а найгірші – на «Україні» та «Інтері».

Про це повідомив на засіданні Нацради 16 березня голова регуляторного органу Юрій Артеменко, описавши результати моніторингу як «невтішну картину».

За його словами, моніторинг проводився з 12 по 27 лютого, по кожному каналу було відстежено ефір в один будній та один вихідний день.

За даними Нацради, найбільші обсяги ефіру українською мовою – на телеканалах «Еспресо» (100%), 5 канал (99%), «UA: Перший» (97%) і «Культура» (97%). Найменші – на телеканалах «Україна» (26%) та «Інтер» (26%).

Інфографіка Нацради. Клікніть для збільшення

Нагадаємо, 16 березня, Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», який запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних телеканалів, 50% - для регіональних, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ.

Цей законопроект зареєстрували 27 жовтня 2016 року народні депутати Микола Княжицький, Вікторія Сюмар та інші, а в лютому 2017 року вони ж подали доопрацьований варіант законопроекту.

13 березня 2017 року на погоджувальній раді керівників фракцій і голів комітетів голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що цей проект можливо розглянуть вже цього пленарного тижня. Цього ж дня цей законопроект розглянув профільний Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики і підтримав документ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY