Станом на 1 квітня в Криму перереєструвалися за російськими законами 232 ЗМІ – правозахисники

Станом на 1 квітня в Криму перереєструвалися за російськими законами 232 ЗМІ – правозахисники

9 Квітня 2015
1855
9 Квітня 2015
18:50

Станом на 1 квітня в Криму перереєструвалися за російськими законами 232 ЗМІ – правозахисники

1855
Станом на 1 квітня в Криму перереєструвалися за російськими законами 232 ЗМІ – правозахисники
Станом на 1 квітня в Криму перереєструвалися за російськими законами 232 ЗМІ – правозахисники

Станом на 1 квітня в окупованому Росією Криму тільки 232 засоби масової інформації з близько 3 тисяч перереєструвалися за російськими законами. Про це повідомили правозахисники Сергей Заєць та Ольга Скрипник на прес-конференції «Що можна зробити для захисту свободи слова в Криму», передає УНІАН.

 

За словами правозахисників, таку цифру засобів масової інформації, які отримали свідоцтва на роботу в Криму, оприлюднив Роскомнагляд.

 

Заступник голови Кримської польовий місії з прав людини Ольга Скрипник зауважила, що ситуація зі свободою слова в Криму погіршилася. «Через рік після тих подій, які відбулися, ми змушені констатувати, що ситуація ще погіршилася. Використовуючи формальні і неформальні способи, свобода слова обмежується», - сказала вона.

 

Пані Скрипник назвала однією з основних проблем вимогу на перереєстрацію кримських ЗМІ в Росії.

 

Експерт Української Гельсінської групи з прав людини Сергей Заєць заявив, що утиски свободи слова в Криму негативно впливають на ситуацію з правами людини в цілому.

 

«Дії російської влади в Криму представляють собою втручання в права, передбачені статтею 10 Європейської конвенції про захист прав людини. При цьому обшуки та інші дії влади мають також охолоджуючий ефект, стимулюють самоцензуру зі страху піддатися таким же переслідуванням. У підсумку багато питань замовчуються, що негативно позначається на загальному стані реалізації всіх інших прав і свобод людини в Криму», - вважає правозахисник.

 

Нагадаємо, Роскомнагляд відмовив у реєстрації майже всім кримськотатарським ЗМІ. З 1 квітня припинили своє мовлення телеканал АТR та інші ЗМІ однойменного медіахолдингу (телеканал Lale, радіостанції «Мейдан» і «Лідер»), які не пройшли перереєстрацію відповідно до російського законодавства через відмову в ліцензіях від Роскомнагляду.

 

Інформаційне агентство «Крымские новости QHA» також отримало відмову в реєстрації та було змушене припинити свою діяльність на території Криму і переїхати до Києва.

 

Керівництво кримськотатарської газети «Авдет» вирішило скоротити тираж видання, аби мати змогу продовжити свою роботу без дозволу Роскомнагляду, який їм не вдалося отримати.

 

Лише три кримськотатарські ЗМІ перереєструвалися за російськими законами: російськомовна газета «Голос Крыма» отримала свідоцтво про реєстрацію, змінивши назву на «Голос Крыма New», також було успішно перереєстровано газету «Янъы дюнья». 7 квітня кримськотатарський дитячий журнал «Арманчыкъ» також отримав реєстрацію в Роскомнагляді.

 

18 березня у доповіді Amnesty International, опублікованій з нагоди річниці анексії півострова, йшлося про те, що влада Криму використовує широкий спектр тактик залякування у боротьбі з інакомисленням. 20 березня Комітет захисту журналістів повідомив, що стривожений погіршенням медійного клімату в анексованому Росією Криму, зокрема відмовою Роскомнагляду реєструвати кримські новинні ЗМІ.

 

У квітні невідомі організували DDoS-атаки на кримські опозиційні інтернет-видання «Новости Севастополя» та «Меридиан Севастополь», унаслідок чого ресурси певний час були недоступні для інтернет-користувачів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1855
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду