Кримськотатарська газета «Авдет» зменшить тираж, щоб існувати без реєстрації в Роскомнагляді

Кримськотатарська газета «Авдет» зменшить тираж, щоб існувати без реєстрації в Роскомнагляді

8 Квітня 2015
2197
8 Квітня 2015
18:44

Кримськотатарська газета «Авдет» зменшить тираж, щоб існувати без реєстрації в Роскомнагляді

2197
Кримськотатарська газета «Авдет» зменшить тираж, щоб існувати без реєстрації в Роскомнагляді
Кримськотатарська газета «Авдет» зменшить тираж, щоб існувати без реєстрації в Роскомнагляді

Керівництво кримськотатарської газети «Авдет» вирішило скоротити тираж видання, аби мати змогу продовжити свою роботу без дозволу Роскомнагляду, який їм не вдалося отримати. Про це повідомляє видання «Крим. Реалії».

 

Згідно з російським законодавством, друковане видання може виходити без реєстрації, якщо його тираж становитиме менше 1 тисячі примірників.

 

«Правда, в цьому випадку значно постраждають наші передплатники. Поспішаємо повідомити, що шляхи виходу з цієї ситуації ми теж шукаємо і намагаємося знайти можливість повернути гроші нашим передплатникам чи все-таки отримати реєстрацію. Загалом, ми залишаємося зі своїми читачами. А через деякий час ви зможете читати нас і на оновленому сайті, який зараз поки недоступний», - повідомили в редакції.

 

Нагадаємо, до 31 березня поточного року на території Криму здійснювали свою діяльність наступні кримськотатарські ЗМІ: газети - «Янъы Дунья», «Къырым», «Голос Крыма», «Авдет», журнали - «Арманчыкъ», «Къасевет», «Йылдыз», інформаційні агентства - «Крымские новости QHA» та інтернет-портал «15 минут», телеканали - АТR і Lale, радіо «Мейдан».

 

30 березня кримськотатарська газета «Голос Крыма» отримала свідоцтво про реєстрацію ЗМІ від Роскомнагляду, змінивши назву на «Голос Крыма New». Газета виходить російською мовою. Раніше, за даними міжнародної правозахисної організація Amnesty International, було успішно перереєстровано тільки один незалежний кримськотатарський ЗМІ - газету «Янъы дюнья». 7 квітня стало відомо, що кримськотатарський дитячий журнал «Арманчыкъ» також отримав реєстрацію в Роскомнагляді.

 

З 1 квітня припинили своє мовлення телеканал АТR та інші ЗМІ однойменного медіа холдингу (телеканал Lale, радіостанції «Мейдан» і «Лідер»), які не пройшли перереєстрацію відповідно до російського законодавства через відмову в ліцензіях від Роскомнагляду.

 

Інформаційне агентство «Крымские новости QHA» також отримало відмову в реєстрації та було змушене припинити свою діяльність на території Криму і переїхати до Києва.

 

Влітку Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії неодноразово перевіряла кримськотатарську газету «Авдет».

 

Головного редактора цієї газети Шевкета Кайбуллаєва у червні викликали в прокуратуру Сімферополя за фактом порушення вимог закону Російської Федерації «Про протидію екстремістській діяльності» з боку керівництва друкованого видання.

 

24 липня Шевкета Кайбуллаєва запросили на бесіду в прес-службу управління ФСБ в Криму.

 

16 вересня в Сімферополі (Крим) ФСБ Російської Федерації провела обшук у будівлі Меджлісу кримськотатарського народу і редакції газети «Авдет».

 

18 вересня ФСБ Росії звинуватила головреда кримськотатарської газети «Авдет» у закликах до екстремізму і виселяло редакцію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2197
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду