Газету «Кримська світлиця» вирішили перевести в електронний формат – видавець

Газету «Кримська світлиця» вирішили перевести в електронний формат – видавець

10 Лютого 2015
4449
10 Лютого 2015
13:34

Газету «Кримська світлиця» вирішили перевести в електронний формат – видавець

4449
Які кошти передбачені на випуск «Кримської світлиці» з держбюджету – видавець не каже
Газету «Кримська світлиця» вирішили перевести в електронний формат – видавець
Газету «Кримська світлиця» вирішили перевести в електронний формат – видавець

З огляду на скорочення державного фінансування і заборгованість перед друкарнею ухвалено рішення про тимчасове переведення із 6 лютого 2015 року газети «Кримська світлиця» в електронний формат (онлайн-варіант). Про це повідомив у відповідь на запит «Детектор медіа» Роман Ратушний, генеральний директор Національного газетно-журнального видавництва Міністерства культури України, яке видає газету «Кримська світлиця».

 

Зі слів пана Ратушного, питання про закриття видання не розглядається, всі дев'ять співробітників редакції регулярно отримують зарплатню. Спільно з ДП «Преса» розглядаються варіанти виконання зобов'язань перед передплатниками.

 

Роман Ратушний наголосив, що на сьогодні з причин загальнополітичного характеру ситуація з виданням паперової версії газети «Кримська світлиця» набула критичного стану. «Окупаційна влада Криму створила нестерпні умови для діяльності колективу газети. Редакція працює практично підпільно, адже з орендованого приміщення її виселено, працівники виконують свої професійні обов'язки за місцем власного проживання», - розповів він.

 

«Крім того, з 1 січня 2015 року окупаційна влада вимагає юридичної перереєстрації усіх засобів масової інформації, що діють на півострові. За цих обставин газета "Кримська світлиця" фактично набула нелегального статусу з відповідними можливими наслідками для працівників редакції», - додав пан Ратушний.

 

За його словами, пропозицію про переведення редакції в сусідню Херсонську або Миколаївську область головний редактор Віктор Качула відхилив, а постійний телефонний зв'язок із ним відсутній.

 

Гострою залишається проблема розповсюдження газети на Кримському півострові. «Мережа "Кримсоюздруку" відмовилась поширювати видання у кіосках, «Кримську світлицю» також не включили до кримського каталогу для передплати. Втім, до кінця 2014 року частина тиражу газети видавництво неофіційно залізницею доставляло на територію півострова. Наразі залізничне сполучення з окупованим Кримом перерване», - розповів пан Ратушний.

 

За даними ДП «Преса», передплата газети «Кримська світлиця» по Україні складає понад 200 примірників.

 

У ПДФ-форматі всі числа газети регулярно розміщуються на сайті. «За оцінками адміністратора сайту Миколи Владзімірського, кількість відвідувань онлайн-версії сягає 1200 щодень. Задля безпеки названого інтернет-ресурсу видавництво зареєструвало додаткове доменне ім'я та забезпечує паралельний хостинг», - повідомив пан Ратушний.

 

Враховуючи всі ці обставини, а також скорочення державного фінансування і заборгованість перед друкарнею, й було ухвалено рішення про тимчасове переведення «Кримської світлиці» в онлайн-варіант.

 

За даними джерел «Детектор медіа» в «Кримській світлиці», редакція досі нічого не знала про таке рішення видавця. Що стосується зарплат, то є затримки з її доставкою до співробітників в окупованому Росією Криму через проблеми з банківською системою.

 

Водночас керівник Національного газетно-журнального видавництва не відповів на запитання «Детектор медіа», чи передбачені в державному бюджеті на цей рік кошти, і скільки саме, на випуск «Кримської світлиці»; скільки коштів було передбачено в державному бюджеті минулого року (2014) на випуск газети; чи є заборгованість за минулий рік з випуску газети, перед ким і про які суми заборгованості йдеться.

 

Як писала «Детектор медіа», 6 лютого не вийшов друком черговий номер тижневика «Кримська світлиця». За повідомленням видання, напередодні з друкарні у Києві, де друкується газета, до редакції в Сімферополь електронною поштою надійшло повідомлення про те, що керівництво розпорядилося газету «не брати до роботи».

 

Нагадаємо, «Кримська світлиця» - це загальнополітичний і літературно-художній тижневик, що видається з 31 грудня 1992 року. Його засновники - Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"».Видавець - Національне газетно-журнальне видавництво Мінкульту.

 

«Кримська світлиця» була єдиною україномовною газетою в Криму. У червні 2014 року окупаційна кримська влада виселила газету із приміщення. Мережа розповсюдження «Кримсоюздрук» відмовила в поширенні видання в роздріб у кіосках, до того ж газету не внесли в каталог для передплати, тому з другого півріччя зникла можливість її передплати в Криму.

 

На початку лютого 2015 року уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що в Криму фактично не залишилось україномовних друкованих ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4449
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду