detector.media
10.02.2015 13:34
Газету «Кримська світлиця» вирішили перевести в електронний формат – видавець
Газету «Кримська світлиця» вирішили перевести в електронний формат – видавець
Які кошти передбачені на випуск «Кримської світлиці» з держбюджету – видавець не каже

З огляду на скорочення державного фінансування і заборгованість перед друкарнею ухвалено рішення про тимчасове переведення із 6 лютого 2015 року газети «Кримська світлиця» в електронний формат (онлайн-варіант). Про це повідомив у відповідь на запит «Детектор медіа» Роман Ратушний, генеральний директор Національного газетно-журнального видавництва Міністерства культури України, яке видає газету «Кримська світлиця».

 

Зі слів пана Ратушного, питання про закриття видання не розглядається, всі дев'ять співробітників редакції регулярно отримують зарплатню. Спільно з ДП «Преса» розглядаються варіанти виконання зобов'язань перед передплатниками.

 

Роман Ратушний наголосив, що на сьогодні з причин загальнополітичного характеру ситуація з виданням паперової версії газети «Кримська світлиця» набула критичного стану. «Окупаційна влада Криму створила нестерпні умови для діяльності колективу газети. Редакція працює практично підпільно, адже з орендованого приміщення її виселено, працівники виконують свої професійні обов'язки за місцем власного проживання», - розповів він.

 

«Крім того, з 1 січня 2015 року окупаційна влада вимагає юридичної перереєстрації усіх засобів масової інформації, що діють на півострові. За цих обставин газета "Кримська світлиця" фактично набула нелегального статусу з відповідними можливими наслідками для працівників редакції», - додав пан Ратушний.

 

За його словами, пропозицію про переведення редакції в сусідню Херсонську або Миколаївську область головний редактор Віктор Качула відхилив, а постійний телефонний зв'язок із ним відсутній.

 

Гострою залишається проблема розповсюдження газети на Кримському півострові. «Мережа "Кримсоюздруку" відмовилась поширювати видання у кіосках, «Кримську світлицю» також не включили до кримського каталогу для передплати. Втім, до кінця 2014 року частина тиражу газети видавництво неофіційно залізницею доставляло на територію півострова. Наразі залізничне сполучення з окупованим Кримом перерване», - розповів пан Ратушний.

 

За даними ДП «Преса», передплата газети «Кримська світлиця» по Україні складає понад 200 примірників.

 

У ПДФ-форматі всі числа газети регулярно розміщуються на сайті. «За оцінками адміністратора сайту Миколи Владзімірського, кількість відвідувань онлайн-версії сягає 1200 щодень. Задля безпеки названого інтернет-ресурсу видавництво зареєструвало додаткове доменне ім'я та забезпечує паралельний хостинг», - повідомив пан Ратушний.

 

Враховуючи всі ці обставини, а також скорочення державного фінансування і заборгованість перед друкарнею, й було ухвалено рішення про тимчасове переведення «Кримської світлиці» в онлайн-варіант.

 

За даними джерел «Детектор медіа» в «Кримській світлиці», редакція досі нічого не знала про таке рішення видавця. Що стосується зарплат, то є затримки з її доставкою до співробітників в окупованому Росією Криму через проблеми з банківською системою.

 

Водночас керівник Національного газетно-журнального видавництва не відповів на запитання «Детектор медіа», чи передбачені в державному бюджеті на цей рік кошти, і скільки саме, на випуск «Кримської світлиці»; скільки коштів було передбачено в державному бюджеті минулого року (2014) на випуск газети; чи є заборгованість за минулий рік з випуску газети, перед ким і про які суми заборгованості йдеться.

 

Як писала «Детектор медіа», 6 лютого не вийшов друком черговий номер тижневика «Кримська світлиця». За повідомленням видання, напередодні з друкарні у Києві, де друкується газета, до редакції в Сімферополь електронною поштою надійшло повідомлення про те, що керівництво розпорядилося газету «не брати до роботи».

 

Нагадаємо, «Кримська світлиця» - це загальнополітичний і літературно-художній тижневик, що видається з 31 грудня 1992 року. Його засновники - Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"».Видавець - Національне газетно-журнальне видавництво Мінкульту.

 

«Кримська світлиця» була єдиною україномовною газетою в Криму. У червні 2014 року окупаційна кримська влада виселила газету із приміщення. Мережа розповсюдження «Кримсоюздрук» відмовила в поширенні видання в роздріб у кіосках, до того ж газету не внесли в каталог для передплати, тому з другого півріччя зникла можливість її передплати в Криму.

 

На початку лютого 2015 року уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що в Криму фактично не залишилось україномовних друкованих ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY