У 2015 році НТКУ має заплатити КРРТ 72 млн грн. Заборговані за 2014 рік 41 млн грн не дає сплатити Держказначейство

У 2015 році НТКУ має заплатити КРРТ 72 млн грн. Заборговані за 2014 рік 41 млн грн не дає сплатити Держказначейство

21 Січня 2015
4093
21 Січня 2015
15:34

У 2015 році НТКУ має заплатити КРРТ 72 млн грн. Заборговані за 2014 рік 41 млн грн не дає сплатити Держказначейство

4093
У 2015 році НТКУ має заплатити КРРТ 72 млн грн. Заборговані за 2014 рік 41 млн грн не дає сплатити Держказначейство
У 2015 році НТКУ має заплатити КРРТ 72 млн грн. Заборговані за 2014 рік 41 млн грн не дає сплатити Держказначейство

Для Національної телекомпанії України (НТКУ) вартість послуг Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ) з розповсюдження аналогового сигналу у 2015 році становитиме 72 млн грн, а в проекті бюджету на це передбачено лише 34 млн грн. Про це на своїй сторінці у Facebook 20 січня повідомив генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія.

 

Він зауважив, що в такому разі НТКУ змушена була би скоротити години мовлення, але це неодмінно призведе до попередження від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення за невиконання умов ліцензії.

 

У коментарі «Детектор медіа» Зураб Аласанія розповів, що крім недостатності фінансування цього року, Державним казначейством України досі не проведено платежі НТКУ Концерну РРТ за минулий рік - попри те, що ці гроші є.

 

«Поточна кредиторська заборгованість НТКУ перед КРРТ становить 41 мільйон гривень. Ці гроші є, ми торік заробили їх на рекламі. Але вони просто лежать у Державному казначействі. Казначейство не випускає жодного нашого розрахунку, не проводило жодного платежу впродовж трьох місяців», - поскаржився пан Аласанія.

 

Гендиректор НТКУ повідомив, що така ж ситуація з боргом НТКУ перед Європейською мовною спілкою (EBU) та FIFA за трансляцію минулорічного Чемпіонату світу з футболу. «Ми втратили вже близько 4 мільйонів із суми боргу просто на інфляції. Через те, що Казначейство чомусь не пересилає ці кошти. А НТКУ ніяк не може вплинути на роботу казначейства», - розповів пан Аласанія.

 

Щодо ситуації з недостатнім фінансування цього року, то НТКУ, за словами керівника, поки що чекатиме визначення остаточної суми, яку має отримати цього року. «Побачимо, скільки там все-таки буде», - сказав Зураб Аласанія.

 

Він додав, що наразі НТКУ взагалі не має бюджету. «Ми робимо все, що можемо, "на колінках" Нам дорікали, що не транслювали київський марш миру кілька днів тому, а у нас немає жодної копійки (на трансляцію). Все, що ми змогли зробити, - зняти сюжет для новин. Для трансляції потрібно було піднятися на супутник, а це щоразу коштує близько 10 тисяч доларів», - повідомив Зураб Аласанія.

 

Генеральний директор Концерну РРТ Олександр Півнюк у коментарі «Детектор медіа» висловив сподівання на те, що для НТКУ Кабінет Міністрів передбачить змінами до бюджету більше коштів.

 

«Я дуже вдячний Зурабу Аласанії, що він порушив це питання - воно є справді важливим. Я вважаю, що НТКУ обов'язково повинна мовити в повному обсязі. Ми очікуємо, що в бюджеті відбудеться коригування суми на НТКУ, аби забезпечити це», - сказав пан Півнюк.

 

Він повідомив також, що саме НТКУ має найбільшу мережу передавачів серед усіх українських каналів. «Мережа НТКУ є, зокрема, і на довгих хвилях, вона покриває понад 95% населення. Це більше, ніж у "Інтера" та "1+1"», - сказав гендиректор КРРТ.

 

Він підтвердив, що НТКУ має заборгованості перед Концерном за минулий рік. «Є заборгованості, і ми працюємо над тим, щоб це вирішити. А саме - звертаємося до всіх органів стосовно того, щоб Перший національний мав змогу погасити цю заборгованість», - сказав пан Півнюк.

 

Нагадаємо, наприкінці минулого року стало відомо, що Концерн РРТ з 1 січня 2015 року піднімає тарифи на телекомунікаційні послуги на 19%, порівняно з 2014 роком. Генеральний директор Концерну РРТ Олександр Півнюк пояснив підвищення тарифів кризою, інфляцією та зростанням вартості електроенергії.

 

Як відомо, НТКУ майже щороку має проблеми з оплатою послуг Концерну РРТ. У 2013 році через заборгованість Концерн РРТ погрожував вимкнути трансляцію рекламних блоків Першого національного, але не зробив цього. У 2011 році через борги перед КРРТ були арештовані банківські рахунки НТКУ. У 2008 році КРРТ погрожував НТКУ вимкненням сигналу і навіть вимикав його на кілька годин.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4093
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду