detector.media
21.01.2015 15:34
У 2015 році НТКУ має заплатити КРРТ 72 млн грн. Заборговані за 2014 рік 41 млн грн не дає сплатити Держказначейство
У 2015 році НТКУ має заплатити КРРТ 72 млн грн. Заборговані за 2014 рік 41 млн грн не дає сплатити Держказначейство

Для Національної телекомпанії України (НТКУ) вартість послуг Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ) з розповсюдження аналогового сигналу у 2015 році становитиме 72 млн грн, а в проекті бюджету на це передбачено лише 34 млн грн. Про це на своїй сторінці у Facebook 20 січня повідомив генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія.

 

Він зауважив, що в такому разі НТКУ змушена була би скоротити години мовлення, але це неодмінно призведе до попередження від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення за невиконання умов ліцензії.

 

У коментарі «Детектор медіа» Зураб Аласанія розповів, що крім недостатності фінансування цього року, Державним казначейством України досі не проведено платежі НТКУ Концерну РРТ за минулий рік - попри те, що ці гроші є.

 

«Поточна кредиторська заборгованість НТКУ перед КРРТ становить 41 мільйон гривень. Ці гроші є, ми торік заробили їх на рекламі. Але вони просто лежать у Державному казначействі. Казначейство не випускає жодного нашого розрахунку, не проводило жодного платежу впродовж трьох місяців», - поскаржився пан Аласанія.

 

Гендиректор НТКУ повідомив, що така ж ситуація з боргом НТКУ перед Європейською мовною спілкою (EBU) та FIFA за трансляцію минулорічного Чемпіонату світу з футболу. «Ми втратили вже близько 4 мільйонів із суми боргу просто на інфляції. Через те, що Казначейство чомусь не пересилає ці кошти. А НТКУ ніяк не може вплинути на роботу казначейства», - розповів пан Аласанія.

 

Щодо ситуації з недостатнім фінансування цього року, то НТКУ, за словами керівника, поки що чекатиме визначення остаточної суми, яку має отримати цього року. «Побачимо, скільки там все-таки буде», - сказав Зураб Аласанія.

 

Він додав, що наразі НТКУ взагалі не має бюджету. «Ми робимо все, що можемо, "на колінках" Нам дорікали, що не транслювали київський марш миру кілька днів тому, а у нас немає жодної копійки (на трансляцію). Все, що ми змогли зробити, - зняти сюжет для новин. Для трансляції потрібно було піднятися на супутник, а це щоразу коштує близько 10 тисяч доларів», - повідомив Зураб Аласанія.

 

Генеральний директор Концерну РРТ Олександр Півнюк у коментарі «Детектор медіа» висловив сподівання на те, що для НТКУ Кабінет Міністрів передбачить змінами до бюджету більше коштів.

 

«Я дуже вдячний Зурабу Аласанії, що він порушив це питання - воно є справді важливим. Я вважаю, що НТКУ обов'язково повинна мовити в повному обсязі. Ми очікуємо, що в бюджеті відбудеться коригування суми на НТКУ, аби забезпечити це», - сказав пан Півнюк.

 

Він повідомив також, що саме НТКУ має найбільшу мережу передавачів серед усіх українських каналів. «Мережа НТКУ є, зокрема, і на довгих хвилях, вона покриває понад 95% населення. Це більше, ніж у "Інтера" та "1+1"», - сказав гендиректор КРРТ.

 

Він підтвердив, що НТКУ має заборгованості перед Концерном за минулий рік. «Є заборгованості, і ми працюємо над тим, щоб це вирішити. А саме - звертаємося до всіх органів стосовно того, щоб Перший національний мав змогу погасити цю заборгованість», - сказав пан Півнюк.

 

Нагадаємо, наприкінці минулого року стало відомо, що Концерн РРТ з 1 січня 2015 року піднімає тарифи на телекомунікаційні послуги на 19%, порівняно з 2014 роком. Генеральний директор Концерну РРТ Олександр Півнюк пояснив підвищення тарифів кризою, інфляцією та зростанням вартості електроенергії.

 

Як відомо, НТКУ майже щороку має проблеми з оплатою послуг Концерну РРТ. У 2013 році через заборгованість Концерн РРТ погрожував вимкнути трансляцію рекламних блоків Першого національного, але не зробив цього. У 2011 році через борги перед КРРТ були арештовані банківські рахунки НТКУ. У 2008 році КРРТ погрожував НТКУ вимкненням сигналу і навіть вимикав його на кілька годин.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY