В 2015 році провайдери можуть відмовитися від деяких іноземних каналів через економічну кризу

В 2015 році провайдери можуть відмовитися від деяких іноземних каналів через економічну кризу

23 Грудня 2014
4077
23 Грудня 2014
12:01

В 2015 році провайдери можуть відмовитися від деяких іноземних каналів через економічну кризу

4077
В 2015 році провайдери можуть відмовитися від деяких іноземних каналів через економічну кризу
В 2015 році провайдери можуть відмовитися від деяких іноземних каналів через економічну кризу

Наступного року українські провайдери платного ТБ можуть відмовитися від дорогих іноземних каналів, таких як Discovery Networks або National Geographiс через інфляцію. Про це йдеться у матеріалі інтернет-видання «Капітал».

 

Співзасновник київської мережі провайдера «Тріолан» (біля 400 тисяч абонентів) Вадим Сидоренко розповів «Капіталу», що іноземні правовласники прив'язують вартість контенту до долара, комерційний курс якого за рік виріс в три рази (офіційний - в два рази). Щороку продовжуючи контракти з провайдерами, правовласники планово підвищують вартість каналів в доларах як мінімум на 10% незалежно від економічної ситуації.

 

«Тріолан» почав відмовлятися від каналів групи Discovery ще рік тому, коли зробив телебачення безкоштовною послугою, яка надається інтернет-абонентам в якості бонусу.

 

Директор компанії кабельного ТБ «Ланет» (близько 170 тисяч абонентів) Маріан Івасюк прогнозує, що в результаті вартість деяких каналів для українських провайдерів збільшиться в п'ять разів у порівнянні з тарифами минулого року. Таке масштабне подорожчання, вірогідно, змусить провайдерів відмовитися від дорогих каналів.

 

«Коли договори з правовласниками закінчаться, ми теж приберемо ці канали. Показувати їх більше невигідно», - стверджує менеджер.

 

Зараз канали Discovery залишилися тільки в найдорожчому цифровому пакеті провайдера «Ланет». З аналогових пакетів компанії ці канали виключили ще рік тому.

 

Пан Івасюк переконаний, що провайдери не можуть нині підвищувати вартість пакетів для своїх клієнтів, адже платоспроможність останніх у ситуації кризи  падає. «Поки таких планів немає. Але, можливо, ми переглянемо їх у наступному році», - сказав директор «Ланету».

 

В ситуації інфляції кризу на ринку можуть витримати тільки ті провайдери, яким вдалося укласти довгострокові контракти, пише «Капітал». Якщо укласти контракт з зафіксованими цінами на тривалий період не вдається, компанія шукає компромісів з правовласником.

 

«Ще на початку року ми звернулися до наших зарубіжних партнерів з пропозицією тимчасово на 2015 розділити з нами збитки від девальвації гривні і представити знижки на ставки, зазначені у валюті», - повідомив президент компанії «Воля» Сергій Бойко.  Правовласники каналів погодилися на таку пропозицію та взяли на себе частину різниці курсу. Іншу частину компанія «Воля» планує компенсувати за рахунок своїх прибутків.

 

Водночас генеральний директор російської компанії «НТВ + Україна» Ігор Давиденко заявив, що його компанія відмовилася від підвищення розцінок для України і формує ціни в гривні з прив'язкою до долара по курсу на 30% нижче банківського. «Ми зустрічалися з керівництвом, розповідали про економічну ситуацію в Україні та переконували не піднімати ціни. Керівництво підтримало нашу позицію», - зазначає він.

 

Як зазначає «Капітал», попри те, що дорогі канали зникнуть з кабельних пакетів, вони скоріш за все будуть доступні глядачам в мережі за допомогою інтернет-сервісів Megogo.tv та Oll.tv. За словами Вадима Сидоренка, співпраця іноземних каналів з такими інтернет-сервісами також буде збитковою, однак «мінус не буде обчислюватися мільйонами гривень».

 

Нагадаємо, у листопаді стало відомо, що компанія Discovery Networks CEEMEA, підрозділ Discovery Communications, уклала довгострокову угоду з українським IPTV та ОТТ-провайдером Digital Screens (бренд Oll.tv, входить до складу холдингу «Медіа Група Україна»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4077
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду