Волинська ОДТРК створила новий фільм з циклу про родину Драгоманових

Волинська ОДТРК створила новий фільм з циклу про родину Драгоманових

5 Грудня 2014
3591
5 Грудня 2014
16:50

Волинська ОДТРК створила новий фільм з циклу про родину Драгоманових

3591
Волинська ОДТРК створила новий фільм з циклу про родину Драгоманових
Волинська ОДТРК створила новий фільм з циклу про родину Драгоманових

На Волинській обласній державній телерадіокомпанії (ОДТРК) зняли новий документальний фільм про Олену Пчілку (псевдонім Ольги Петрівни Косач) - українську письменницю, публіцистику, матір Лесі Українки, сестру  Михайла Драгоманова «Олена Пчілка: «Я не йду в слід чийсь...». Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

 

Епіграфом  до фільму можуть стати слова Оксани Забужко про те, що якби була написана повна біографія Олени Пчілки, то вона замінила б собою підручник з історії України.

 

Автор і режисер нового телевізійного дослідження - Марія Андрушко, редактор - Святослав Пирожко, оператор-постановник - Валерій Фетисов, асистент оператора - Микола Дмитрук, режисер монтажу - Анжела Шабала.

 

Фільм показує у правдивому світлі письменницю, етнографа, фольклориста, видавця, редактора, громадську діячку і успішну багатодітну матір, яку довгий час називали буржуазною націоналісткою.

 

У фільмі йдеться і про те, як волиняни бережуть пам'ять про свою славетну землячку. У Луцьку нещодавно побачило світ репринтне відтворення та осучаснений текст маловідомої поеми Олени Пчілки «Козачка Олена», написаної 1883 року на Волині і надрукованої в українському альманасі «Рада» у Києві 1884 року. На вірш Олени Пчілки «Ой, вечір-вечір...» заслужений діяч мистецтв України, композитор Олександр Стадник написав пісню, яку включив до свого репертуару Волинський державний академічний народний хор.

 

У фільмі використані художні полотна волинського митця Андроника Лазарчука, який був знайомий з родиною Косачів.

 

Серед останніх доробків Волинської ОДТРК - документальні фільми про відомих дітей Олени Пчілки - Миколу, Ізидору («Побачиш Україну - привітай!», племінника Юрія («Самітник із роду Косачів»).

 

Нагадаємо, рік тому Волинська ОДТРК продовжила свій документальний серіал «Косачі і Волинь» новою стрічкою «Де пахнув сніг», що розповідає про долю молодшого брата Лесі Українки - Миколи Косача.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3591
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду