«Я завелась, останови меня». Нова народна кампанія Олега Ляшка

«Я завелась, останови меня». Нова народна кампанія Олега Ляшка

22 Серпня 2018
6635

«Я завелась, останови меня». Нова народна кампанія Олега Ляшка

6635
Трешова кампанія Ляшка набрала обертів, телеканали постійно транслюють порожні обіцянки політиків та заяви Порошенка, не заглиблюючись у їхню суть.
«Я завелась, останови меня». Нова народна кампанія Олега Ляшка
«Я завелась, останови меня». Нова народна кампанія Олега Ляшка

Підсумки моніторингу дотримання журналістських стандартів у щоденних новинах центральних телеканалів, що його здійснює громадська організація «Детектор медіа», за період 6–12 серпня 2018 року.

Ляшко, комбайн і діти. Що може піти не так?

Олег Ляшко вже не той. Ролики «лідера Радикальної партії» лишилися в минулому, так само як поїдання землі. І все ж перед новими виборами піар-відділ політика на «Україні» знову починає розігрівати старий у всіх сенсах двигун «народного кандидата». Не так давно Олег Валерійович приставав до людей у метро, а тепер вирушив у поля приставати до дітей.

Сюжет каналу «Україна» 7 серпня починається з подвійного плагіату. Народний депутат копіює прем’єра, а ведучий «Сегодня» — новини піврічної давнини. Олег Ляшко катається на комбайні на тому ж каналі, що й Володимир Гройсман у цей же час рік тому. Деякі кадри журналісти повторюють практично без змін.

Володимир Гройсман (зліва) та Олег Ляшко (справа) підкорюють переоране поле аграрного піару

Так само журналісти й політик практично без змін цитують сюжет від 15 січня.

7 серпня

15 січня

Ведучий: «Не украинское зерно продавать за границу, а готовую продукцию».

Кореспондентка: «Продавать в Европу не сырьё, а готовую продукцию».

Олег Ляшко: «П'ять країн Європи печуть хліб із нашого зерна. Чим ви хвалитесь? Якби ви хвалились тим, що п'ять чи п'ятнадцять країн Європи їдять наш хліб».

Олег Ляшко:«П'ять країн Євросоюзу печуть хліб з українського зерна. Чим Ваи гордитесь? Чому ті країни не їдять українського хліба?»

Олег Ляшко: «...печуть хліб з нашого борошна».

Олег Ляшко:«Чому вони, врешті, не печуть собі хліб з українського борошна?».

Олег Ляшко: «40 мільйонів тонн зернових минулого року вивезли з України».

Олег Ляшко: «За кордон вивезли більше 40 мільйонів тон зернових».

І все б нічого, можливо, у спічрайтерів відпустка й тому доводиться повторювати старі номери. Але цього разу народний депутат вирішив також зімпровізувати й попросив присутніх дітей повторити його слова.Так, у кадрі найближче до політика стоять саме двоє дітей у національних костюмах. Їм, очевидно, експортні плани Ляшка найцікавіші, а в поле з віночками вони виходять регулярно, коли там хтось катається на комбайні.

Народний депутат запитує: «Зрозуміла філософія, дітвора?Що треба, щоб Україна була багата? Богдан, як ти думаєш? Що треба, щоб Україна достойно жила, щоб твоя мама мала роботу і зарплату?» Хлопчик трохи зніяковіло відповідає: «Треба не вивозити нашу пшеницю за кордон», — і наражається на компліменти політика. Аналогічна пригода відбувається з дівчинкою. Журналісти транслюють це в загальнонаціональному ефірі без жодних коментарів, так, наче йдеться про значущі новини, а не про зухвалий піар народного депутата на комбайнах і дітях.

Те відчуття, коли Ляшко запитує в тебе про експортну політику...

Новини до половини. Чому за анонсами не слідує суть

Інколи при перегляді українських теленовин виникає враження, що маєш справу з демоверсією і для розблокування реальної інформації потрібно окремо доплатити. Інакше складно уявити, чому так багато сюжетів на телебаченні зводиться до анонсів планів політиків без демонстрації найголовнішого — змісту самих планів.

6 серпня на телеканалі «Інтер» Сергій Каплін заявив, що планує впоратися із проблемою трудової міграції: «Комітет з питань соціальної політики, зайнятості і пенсійного забезпечення починає реальну боротьбу за підняття мінімальної заробітньої платні в Україні. Починає справжню реформу центрів зайнятості, розвитку самозайнятості, народного підприємництва в нашій державі». По-перше, виходить, що до цього вся боротьба Капліна за соцвиплати була не «реальною»? А по-друге, в чому полягають реформи політика? До чого готуватися «народним підприємцям» і центрам зайнятості? Коли врешті очікувати реформи? Адже про дуже схожі речі та «соціальний прорив» Каплін розповідає з березня.

10 серпня на «Україні» транслюють обіцянки Олега Ляшка: «Увеличить пенсию и сделать медикаменты доступными и контролировать их качество, — обещает лидер Радикальной партии». Для цього народний депутат пропонує дві речі: «відновлення державного регулювання цін на ліки» та «перерахунок пенсій». Але ліки вже регулюють через програму «Доступні ліки», а пенсії вже перераховуються. То що пропонує Ляшко? Очевидно, поточні рішення його не задовільняють і він має інші ідеї, але які? Це лишається таємницею.

Узагалі, подібна ситуація — постійна проблема лідера «радикалів». 7 серпня ведуча «Інтера» процитувала його ідею: «Олег Ляшко считает, что за контрабанду леса пора бы ввести уголовную ответственность». Справді, час давно настав. Ще 3 липня, коли таку відповідальність ввели. І 10 серпня знову: «Отремонтировать дорогу Кривой Рог — Николаев пообещал Олег Ляшко». Народний депутат не встиг за «Укравтодором» всього на вісім місяців. То в обох цих випадках політик просто не знає, про що говорить, чи він має якісь інші ідеї? Глядачі про це не дізнаються.

Подібні сюжети ледь не найкраще доводять, що насправді журналістів цікавить не інформування аудиторії про реальні, важливі події, а в першу чергу піар близьких до власників їхніх телеканалів політиків. І самої лише «обіцянки підняти пенсії» чи щось змінити цілком достатньо, щоби з’явитися в новинах. Навіть без пояснення того, що конкретно планує робити чиновник.

Петро Порошенко помітив загрозу Росії українським виборам

Ви здогадувалися, що Росія може спробувати втрутитися в українські вибори? У публічній площині нині відбувається справжній флешмоб із подібними заявами: голова МЗС розповідав про це в червні, секретар РНБО — в липні. Також про це в червні згадував американський Держдеп, а в серпні, червні та травні — різноманітні експерти. 7 серпня до колег нарешті приєднався Президент, і от його заяву ICTV, «Україна» та «Інтер» помітили. Щоправда, нічого більше про ситуацію журналісти не розповіли.

Ведуча «Фактів» Інна Шевченко, наприклад, повідомляє:«Росія хоче вплинути на майбутні вибори в Україні. У цьому переконаний Президент Петро Порошенко[...] У хід можуть піти і дезінформація, і кібератаки. Протидіяти такому впливу з боку України має РНБО. Петро Порошенко доручив провести спеціальне засідання з цього приводу. Усі свої дії Україна координуватиме із Заходом...»Інші канали обмежилися загалом схожими за наповненням повідомленнями.

І хоч, як ми зазначали вище, і в РНБО, й на Заході, і просто в експертному середовищі проблему згадували раніше, до жодного додаткового спікера жоден із каналів не звернувся. Хоча журналісти, враховуючи актуальність і значущість теми, могли би перевірити, що російським планам реально може протиставити Україна, й подати глядачам бекґраунд про те, як інші країни борються з «рукою Кремля» у своїх голосуваннях.

Урешті канали могли хоча б якось розширити свої повідомлення конкретними прогнозами експертів та короткими уроками «інформаційної самооборони» для глядачів. Інакше виходить, що ЗМІ анонсували загрозу й лишили аудиторію з нею напризволяще, хоча експерти запевняють:«Не треба панікувати і відчувати апокаліптичні настрої щодо серйозності впливу росЗМІ на хід виборів в Україні. Потрібно більше турбуватися через вплив проросійськи налаштованих політиків і експертів в наших ЗМІ».

Загалом, канали взяли позбавлену новин заяву Президента і просто переказали її, не зробивши жодної роботи зі свого боку. А якщо у глядачів теж є фейсбук?

Шок! Порошенко відпочивав!

MediaSapiens уже писав про те, як «1+1» очорнює імідж Петра Порошенка. Замість готувати сюжети про державну політику чи підозри в шахрайстві Президента, «ТСН» концентрує увагу на бабусях із реклами гаранта та сімейних стосунках його однокурсників. 6 серпня телеканал випустив новий матеріал із цієї рубрики — «розслідування» про відпустку гаранта. Детальний розбір сюжету ви можете прочитати в колонці Бориса Бахтєєва, а ми коротко відзначимо лише дві найбільших проблеми матеріалу: сенс і докази.

6 серпня ведуча Соломія Вітвіцька анонсувала повідомлення так: «Президент України Петро Порошенко, ймовірно, провів тиждень у відпустці[...] “ТСН” має непрямі докази, що гарант таки відпочивав». Це, головним чином, усе, що журналісти закидали лідеру держави. Якийсь не надто соціально важливий привід для шестихвилинного матеріалу-розслідування. Інші непрямі закиди в сюжеті — це відсутність попередження про від’їзд з України, володіння дорогим майном та ймовірне сусідство будинків із Володимиром Путіним. Але, по-перше, на жодному з цих моментів кореспонденти не зробили якогось суттєвого акценту. Тобто не дізнавалися, чому Порошенко приховує поїздки, чи має він кошти на таке майно й чи таємно спілкується з Путіним. Усе це було подано лише як негативний інформаційний фон. По-друге, жодна з цих речей так само не є якимось законодавчим порушенням і в такому вигляді не виправдовує натяків кореспондентки Ольги Василевської: «Лігво “Рошену” у самому серці Коста Дель Соль», «Порошенко щоразу перетворює свою відпустку на величезну таємницю», «Тут найдорожчі маєтки та найтихіші сусіди», «Задля безпеки оператор залишається в машині», «Коли родина Порошенків зрозуміла, що її розшукують, з'явилися фотографії, зроблені нібито випадково в одному з київських ресторанів».

Узагалі, щоб ви розуміли, скільки відповідей та реальної інформації дає цей сюжет, ось його фінал: «То де ж відпочивав Порошенко та вся президентська родина? Скільки це коштувало? І чому це такий величезний секрет? Може, через російського сусіда?» Якщо все це риторичні запитання, то що ж тоді дізнавалися журналісти?

Частково проблема полягає в тому, що насправді «1+1» більше наспекулював, ніж реально розслідував. Деякі цікаві факти в матеріалі є — документи, свідчення (хоч і не на камеру) охоронців, відстеження руху літака Президента та світла в його вікнах (якщо журналісти справді займалися цим усі дні, як стверджують). Але все це нівелює купа інших, дуже дивних доказів. Наприклад, ось це речення: «Місцеві підтверджують, це власність українського Президента». Звідки місцеві це знають і чи можна їм вірити? Також кореспондентка розповідає, що «коли ми їхали вгору, прямо на нас вилетіли байкери, другом яких називає себе Путін». Судячи з кадрів, журналісти навряд чи роздивилися байкерів в обличчя, а говорити, що Путін — друг усіх мотоциклістів — це, щонайменше, дивно. «Ворота мені відкрила дівчина, дуже схожа на одну з доньок-близнючок Президента Порошенка», — заявляє Ольга Василевська. Але ми дівчинку не бачимо навіть здалеку — лише ворота. Натомість глядачам демонструють фото доньки Президента. Далі кореспондентка бездоказово звинувачує дівчинку в обмані: «Вона вдає, що не розуміє української».

Загалом, цьому матеріалі не вистачило ні тематичної гостроти, ні доказів, аби стати соціально важливим розслідуванням. Натомість суб’єктивізму й тенденційності суджень — було більш ніж достатньо.

Перевагу на телеканалах отримал такі політики та політичні сили:

Петро Порошенко — запізнілі й пусті повідомлення гаранта цитували «Інтер», «Україна» та ICTV.

Олег Ляшко — перейшовши на відверті обіцянки та старий матеріал, «головний радикал» з’явився в новинах сім разів. Шість на «Україні» й один — на «Інтері».

Сергій Каплін — цього тижня член БПП відвідував «Інтер» тричі. Рятував міграційну політику, розслідував девальвацію гривні та хвалився партійцями.

Олександр Шевченко — член «Укропу» піарився на «1+1» на черговому фестивалі.

Олександр Турчинов — про зарплати військових секретар РНБО розповідав на ICTV.

Артем Ситник — керівник НАБУ оцінював сам себе на ICTV.

«Опозиційний блок» — навіть під час політичних канікул «Опоблок» чотири рази пропіарився на «Інтері».

Леонід Кучма — «найкращого Президента України» піарили в новинах чотири рази на честь його ювілею. Подарунки вручали ICTV, «Україна», «Інтер» та СТБ.

Володимир Мунтян — про благодійність «13-го апостола» та його дружини двічі розповідав «Інтер».

Володимир Буряк — боротися з опонентами меру Запоріжжя допомагала «Україна».

Критика:

Петро Порошенко — двічі своє сумнівне розслідування про Президента транслювали на «1+1».

Загалом експерти «Детектора медіа» нарахували протягом тижня 41 сумнівний сюжет. На «Україні» таких було 17 матеріалів, на «Інтері» — 16 новин, на ICTV — чотири й на «1+1» — три.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві теленовини тижня читайте в публікації «Вернись, Данілич! Моніторинг новин 6–12 серпня 2018 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6635
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду