Полювання за Порошенком у відпустці

Полювання за Порошенком у відпустці

10 Серпня 2018
2543
10 Серпня 2018
17:22

Полювання за Порошенком у відпустці

2543
У сюжеті ТСН про відпустку Порошенка є один прикметний момент – прозорий натяк на сусідство Порошенка з Путіним. Матеріал фактично кинув підозру у державній зраді, проте не став її доводити ані найменшим чином.
Полювання за Порошенком у відпустці
Полювання за Порошенком у відпустці

Виявляється, в Україні сталася страшна річ. «Президент України Петро Порошенко, ймовірно, провів тиждень у відпустці». Це – цитата з випуску ТСН від 6 серпня на телеканалі «1+1» – хоча про «зникнення» Порошенка повідомляли й чимало інших ЗМІ. От саме в таких висловах – «зникнення».

У більшості цих публікацій про ймовірну відпустку президента йдеться так, ніби Порошенко скоїв щось уже зовсім злочинне. Але мало хто підійшов до справи з таким, як ТСН, завзяттям – бо, власне, вони її й започаткували.

«Після цього (святкування річниці Хрещення Русі. – Ред.) – жодної появи на публіці», - таємничим голосом каже ведуча. А хіба раніше не бувало випадків, коли Порошенко аж цілий тиждень не проводив публічних заходів? Бувало, й неодноразово. Так, нинішньому президентові справедливо дорікають за замалу, як для демократичного лідера, публічність. З іншого боку, він майже не влаштовує пустопорожніх «виходів царя до народу», не перерізає стрічечок на урочистому відкритті кожного газетного кіоску й не «керує на місці» всім, чим можна керувати. Й це, мабуть, радше добре, ніж погано.

А ведуча роз’яснює: «За негласними правилами, президентська адміністрація має повідомляти про перерви в роботі глави держави. Але зазвичай родина Порошенків таку інформацію приховує». А хіба «родина Януковичів» подібну інформацію оприлюднювала? А «родина Ющенків»? А «родина Кучм»? А «родина Кравчуків»? Пригадайте: коли востаннє ви з офіційних джерел дізнавалися, що чинний президент України йде у відпустку або їде кудись у приватну поїздку? Хіба що коли йшлося про перебування в офіційних резиденціях, та й то далеко не завжди, без зазначення тривалості й найчастіше постфактум. До речі, хто й коли затвердив ті «негласні правила»?

А це вже кореспондентка: «Президент Петро Порошенко щоразу перетворює свою відпустку на величезну таємницю». А може, просто на приватну справу? Україна, до речі, зазнає воєнної агресії. Й анонсувати місцеперебування президента, причому у приватних поїздках, а отже, ймовірно, з послабленим рівнем охорони, було би щонайменше нерозважливо.

Далі пішов суцільний детектив. Виявляється, з 29 липня у президентському офісі вечорами не горить світло. Це хтось стояв і спостерігав, починаючи з 29 липня, вже знаючи про підступні плани президента піти у відпустку? Втім, дещиця романтичної таємничості розслідуванню не завадить.

Потім оповідь перемістилася до Іспанії, до міста Марбелья – туди, де розташований будинок, який «за багаточисельними свідченнями» належить родині Порошенків. «Місцеві підтверджують: це – власність українського президента». Варто сподіватися, що ці «місцеві» на власні очі бачили документи й із цієї причини точно знають, що йдеться саме про власність, а не, скажімо, оренду. А «його україномовний сусід» стверджує, що «два тижні тому тут хтось був, він припускає – родичі Порошенка». Сусіда, втім, не названо, не показано, й слів його не чути.

Ще один «непрямий доказ» ТСН: «зі щілини відкритого гаража видно білий “порш” – саме на такому його (Порошенка. – Ред.) бачили кілька років тому поруч з місцевою аптекою». Визначити марку автомобіля через щілину, та ще й на віддаленні з-поза воріт – такі вміння викликають лише повагу.

Яке ж розслідування без «любих друзів»? – спитаєте ви. То й нате вам. У сюжеті показують якийсь будинок, а закадровий голос кореспондентки розповідає про «іспанську власність Порошенка та його друзів». Розуміти, мабуть, треба так: у Порошенка з друзями – спільна власність? І тут, і в багатьох подібних випадках слово «друзі» є оціночним судженням, яке має викликати в аудиторії переконаність у винятково тісних стосунках між Порошенком і, в даному разі, невідомо ким. Бездоказову переконаність.

Аж от на екрані виникає якийсь папірець – бо ж у будь-якому розслідуванні має бути документ – хай навіть він не українською мовою, й видно його не надто розбірливо. Кореспондент веде про реєстрацію іспанських будинків, про таку собі Ірину Петрівську-Стороженко, яка «веде справи». І яка ж кореспондентська лексика: «Лігво Рошену у самому серці Коста-дель-Соль». Чиє зазвичай буває лігво? Або звіра, або ворога. Маніпулювання аудиторією на емоційному рівні – от як це зветься. До речі, власність корпорації «Рошен» та власність громадянина Порошенка – це, з юридичного погляду, далеко не одне й те саме.

А далі – просто злива викривальної інформації. Тут вам і «найбільш закрите» котеджне містечко – мабуть, щось на кшталт російських ЗАТО? І ще якийсь папірець – утім, його вже точно не прочитати ніяк. І панорама якогось гірського поселення з висоти пташиного польоту. До чого все це? А от до чого: «Місцеві розповіли нам, що шукати Порошенка слід в елітному котеджному містечку. Поряд з Путіним».

Далі в сюжеті – історія купівлі ділянки для маєтку Путіна, великий портрет самого Путіна в кутку екрана, згадка про розслідування Навального, великий портрет Навального… Панорама маєтку, яскраве денне світло, кореспондентка каже: «Але потрапити туди, як нам сказали, не можна».

А далі – знову таємнича романтичність ночі: саме вночі знімальна група вирішила завітати до маєтку Порошенка. Але ж ці два маєтки – «поряд», то чому для візиту до володінь українського президента знадобилося так багато часу? Й – уважно стежте за руками. Кореспондентка називається: «My name is Olga Vasylevskа». Ані того, що вона – журналістка, анічого такого іншого вона не повідомляє – ніби стара знайома: «Охоронець, незважаючи на пізню годину, телефонує в консьєрж-сервіс, аби там зв’язалися з віллою Порошенка». Охоронець повторює в телефон: «Олґа, Олґа». Й – от тобі й маєш: «Однак у Порошенків сеньйору Ольгу бачити не захотіли».

Спробуймо уявити собі ситуацію: до вас додому, «незважаючи на пізню годину», прагне потрапити якась не відома вам Ольга. Скажіть чесно: ви б її впустили? І що взагалі подумали б?

«Вранці ми спробували проїхати туди іншим чином. І нам це вдалося! Ви першими бачите зйомки з найбільш закритого елітного котеджного містечка в Іспанії». Нам наводять стислу калькуляцію вартості будинків та вартості їхнього утримування. Мабуть, це має вирішальне значення для з’ясування того, чи був Порошенко у відпустці, а чи не був. «На найвищій точці – величезна вілла, яку охороняють краще за британську монархію». Жодних сперечань: звучить красиво, хоча й незрозуміло: «британська монархія» - це Сполучене Королівство Велика Британія та Північна Ірландія, охороняють яку чисельні збройні сили та інші потужні служби. То віллу охороняють ще чисельніші? На цій віллі, як подейкують, живе Путін: «Коли ми їхали вгору, прямо на нас вилетіли байкери, другом яких називає себе Путін». Точно ті самі, пані Ольга впізнала їх в обличчя? А чи якихось інших байкерів у світі взагалі не буває?

І – кульмінація: «Найближчим сусідом до маєтку Путіна є вілла, оформлена на заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, - вона розташована трохи нижче. Судячи з бруду навколо, ми й не думали, що тут може відпочивати родина українського президента». Кореспондентка подзвонила у двері, оператор «задля безпеки» залишився в машині (отак от легко аудиторії навіяно відчуття небезпеки, що виходить від Порошенка), двері відкрила дівчина, «дуже схожа на одну з доньок-близнючок президента Порошенка». Вона вдає, що не розуміє української, й скривається за дверима, де «на неї чекає хлопець, дуже схожий на сина Порошенка»; на екрані, в різних його кутках – вставлені фотографії доньки й сина – це, певно, має переконати глядачів, що двері відчинили саме вони. І – риторичне запитання: мовляв, вони могли прийти в гості до Гладковського, але чому ж тоді саме вони відчиняють браму?

Далі – найбільш переконлива частина розслідування. На екрані – мапа Європи зі схемами авіаперельотів між Києвом, Віднем і Малагою. Розповідь про президентські літаки: один ремонтували у Стамбулі, а тепер він стоїть у Києві, другий 29 липня приземлився у Відні та простояв у Європі протягом восьми діб. А тим часом з Малаги вилетів чартер, що належить компанії, зареєстрованій за тією ж адресою, де й компанії Порошенка: в Києві на вулиці Електриків, 29-а. І щойно чартер приземлився у Відні – президентський борт вилетів до Києва. «Ми припускаємо, що в цілях конспірації Порошенки прилетіли з Малаги найнятим чартером, пересіли на офіційний борт у Відні і ввечері були вже в Києві. За дивним збігом обставин, коли родина Порошенків зрозуміла, що її розшукують, з’явилися фотографії, зроблені нібито випадково в одному з київських ресторанів», – прокоментувала попередній фактаж журналістка.

А де ж баланс? – подумаєте ви. «На офіційні запити про відпустку Порошенка ми не можемо отримати відповіді вже четвертий день», – пояснила авторка сюжету. Закон установлює норматив у п’ять робочих днів, тож формальностей не порушено, але ТСН подає це як ознаку приховування інформації. Головне ж: винен не лише Порошенко, а й уся його родина. Бо от завершальне риторичне запитання: «То де ж відпочивав президент і вся президентська родина, скільки це коштувало, і чому це – такий величезний секрет? Може, через російського сусіда?»

Наступного дня в новому сюжеті основні тези було повторено – з доповненнями, про які нижче.

А тепер поміркуймо. Що автори матеріалу прагнули довести, яку правду розкрити? В чому був сенс матеріалу, якою була тема розслідування, в чому полягав його предмет? Яким був склад злочину в діях Порошенка, що ТСН йому інкримінує?

Характерним є запитання на самому кінці матеріалу: «Скільки це коштувало?» Однак не те що доказів – ані припущень, ані навіть натяків не було висловлено про те, що на ймовірну поїздку Порошенко витратив державні або ще якісь ліві кошти. А якщо він витратив свої – яке кому діло, скільки? Але глядачам було навіяно присмак страшенної корупції.

Не анонсував відпустку, не анонсував поїздку? Ну, то українське законодавство цього й не вимагає. Добре це чи погано, але не вимагає. Й, до речі, а де проводив відпустку прем’єр-міністр? А голова Верховної Ради? А міністри та інші високопосадовці? Ну, от не заведено в Україні про це повідомляти, й законодавство цього не вимагає. Але уваги розслідувачів це не привертає – лише Порошенко.

Йдеться, власне, про продовження «мальдівської саги», яка стала суспільним шоком, і яка для значної частини українців і досі править за доказ президентської корумпованості – хоча насправді жодного факту злочину мальдівське розслідування не виявило – навіть на рівні версій. Зате показало: зробивши матеріал про поїздки Порошенка на відпочинок, будь-який телеканал може уславитися й здобути шалений суспільний резонанс.

Є, щоправда, в матеріалі ТСН прикметний момент – прозорий натяк на сусідство Порошенка з Путіним. То якщо розслідувачі припускають наявність між ними неафішованих сусідських стосунків, саме це вони й мали б розслідувати. Збирати хай навіть не докази, а просто свідчення про можливість бодай якихось стосунків між Порошенком та Путіним на іспанській території. Якщо такі існують – хтось же мав би бачити їх поруч, або як один із них ходить або їздить до іншого, або ще щось таке. Зрештою, в тієї самої охорони можна було би спитати – вони вже точно чимало чого знають. Але ні: матеріал фактично кинув підозру у державній зраді, яку не став доводити ані найменшим чином.

Дивно, але матеріал не акцентує увагу на датах – і взагалі містить їх явно замало. Бо в даному разі винятково важливим є от що: якщо Порошенко й Путін стали сусідами, то коли це сталося? Коли перший уже був президентом, а чи до того? Коли Росія вже розпочала війну проти України, а чи коли українська й російська еліти у третіх країнах почувалися майже земляками?

Й от ще що. Якби не цей матеріал, переважна більшість українців і не знали би про «зникнення» президента. Не помітили б. Бо Порошенко присутній у випусках новин далеко не щодня. Тож і виникає майже конспірологічне припущення: автори цієї інформаційної сенсації брали за взірець звичний алгоритм поведінки зовсім не Петра Порошенка, а російського президента Владимира Путіна, зникнення якого з публічного простору бодай на три дні стає екстраординарною подією.

Дивною є й от яка обставина. Досліджуваний матеріал – далеко не перший розслідувальний або викривальний матеріал про Порошенка, виконаний за принципом вінегрету – тобто звалюємо докупи все, що під руку трапиться, й додаємо за смаком викривальних інтонацій і тонких натяків. Різні автори, різні програми, різні канали – а метод один і той самий.

А, тим часом, на справді дивний факт автори матеріалу уваги не звернули. Якщо ворота на віллі відкрила особисто дочка Порошенка – навряд чи відомій їй людині відкрила. З одного боку, демократично: не прислуга, не бодігард – сама. З іншого боку, вона – дочка президента країни, саме право на існування якої заперечує, за версією авторів матеріалу, її ж сусід. Дивовижна легковажність. То чи президент так упевнений в охоронцях містечка? А чи знає, що насправді реальної загрози не існує?

І, як в анекдоті: а потім прийшов поручик Ржевський і все зіпсував. Перед ефіром ТСН Порошенко особисто зателефонував кореспондентці, і в програмі після сюжету з Марбельї показали відеозапис цієї розмови журналістки з президентом. Він заперечив факт наявності власності в Іспанії, заперечив, що будь-коли відпочивав там, і заявив, що «він не знає, де відпочивали його діти, і це їхня особиста справа». Хай так: вони – дорослі повнолітні люди. Але ж, знаючи про вихід телесюжету, він міг би в них поцікавитися – просто щоби знати, що казати? А те, що «на запитання кореспондента про те, чи є у президента вілла у Марбельї та що президентський борт робив у Відні вісім днів, Порошенко не відповів і поклав слухавку», могло лише переконати: він щось приховує.

За кілька годин «Українська правда» оприлюднила й відповідь АП на запит, у якому зазначено: «Від 29 липня до 5 серпня 2018 року президент Петро Порошенко з приватною поїздкою перебував в Євросоюзі для проведення низки зустрічей». І це ще більше справило враження приховування, бо не містило ані даних про характер тих зустрічей, ані навіть точного місця (а чи місць) перебування: «у Євросоюзі» - майже те саме, що й «у північній півкулі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2543
Читайте також
30.01.2018 14:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 446
27.01.2018 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
5 196
21.01.2018 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 395
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду