Для кого рекламувати будемо?

9 Грудня 2006
8201
9 Грудня 2006
13:57

Для кого рекламувати будемо?

8201
У нашому світі, світі масової продукції, масового споживання й масової інформації, реклама падає на споживача, як кийок первісного дикуна.
Для кого рекламувати будемо?

Як твердить Стівен Перлштайн, кореспондент The Washington Post, майбутнє рекламної індустрії вже нині можна побачити в американській штаб-квартирі лондонської компанії Naked Communications. Півтора десятка молодих людей різних національностей — шотландець, південноафриканець, індіанець, британець і навіть кілька американців — цілими днями вистукують щось на клавіатурі своїх лептопів або обговорюють архіважливі питання по мобільних телефонах. Зарплату (при цьому вельми непогану) всі вони одержують як співробітники найкрутішого у світі рекламного агентства. От тільки їхню діяльність участю в рекламній кампанії не назве навіть найбільш високооплачуваний фантаст.

 

І однак такі компанії, як Sony, Coca-Cola, Johnson&Johnson, Nokia і Comcast, вважають, що суми, які вони викладають задля цих новоявлених гуру, недаремно мають таку позамежну кількість нулів. Ні, звичайно, в окремих випадках одним із практичних результатів справді стає рекламна кампанія в пресі або в електронних засобах масової інформації. Проте набагато частіше йдеться про переосмислення географії або дизайну торговельних центрів, створення комп’ютерних ігор з участю певної продукції, розробку нової системи розфасування й навіть тотальної зміни філософії обслуговуючого персоналу.

 

Як твердить Боб Ішервуд, креативний директор компанії Saatchi&Saatchi, у нашому світі, світі масової продукції, масового споживання й масової інформації, реклама падає на споживача, як кийок первісного дикуна. Рекламні агентства, які мають 15% комісійних від вартості послуг задіяних мас-медіа, зацікавлені не в якості реклами, а в її обсязі. Поки що це ще досить непогано спрацьовує. Проте дедалі зростаюче поширення цифрових технологій дозволяє повністю відхиляти непотрібну інформацію й вихоплювати тільки ту, яка має безпосередній інтерес для кожного потенційного споживача. Саме тому Боб Грінберг, творець інтерактивного рекламного агентства R/GA, вирішив поставити на перше місце будь-якої рекламної кампанії самого споживача. Співробітники його агентства моделюють спосіб життя і думок адресата своєї продукції, вивчають його потреби, коло спілкування, джерела добування інформації. А потім потроху коригують отриманий образ, вводячи в нього деякі нові змінні. Аж до створення нового офісного жаргону, заснованого на використанні нової продукції. Більш того, рекомендації спеціалістів цього агентства дедалі більше впливають на діяльність компаній, які вони обслуговують: так, компанія IBM перебудовує за їхньою порадою свій сайт, а фірма Nike змінює дизайн кросівок. І все це розцінюється як рекламна діяльність. Щоправда, у центрі такої діяльності стоїть не компанія або її продукція, а споживач і його потреби.

 

Дзеркало Тижня

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8201
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду