Андрій Танчак: «Правила розміщення реклами є паралельним «законодавством»

11 Вересня 2006
2026
11 Вересня 2006
12:31

Андрій Танчак: «Правила розміщення реклами є паралельним «законодавством»

2026
В інтерв’ю «ТК» координатор Юридичного комітету Індустріального телевізійного комітету розповів про особливості застосування нових Правил саморегулювання рекламного ринку.
Андрій Танчак: «Правила розміщення реклами є паралельним «законодавством»

Як уже повідомляла «ТК», юристи Індустріального телевізійного комітету розробили Правила розміщення реклами на телевізійних каналах. Це, фактично, перший документ, що має на меті сприяти взаємодії в галузі через механізм саморегулювання. Ці правила регулюватимуть діяльність телеканалів-членів ІТК («Інтер», «1+1», Новий, ICTV, СТБ, ТЕТ, М1, ТРК «Україна» і НТН) через уточнення неоднозначних законодавчих норм та їх уніфікацію.

Тепер усі питання щодо відповідності рекламних роликів вимогам законодавства України регулюватимуть ці правила. Вони визначають те, як виглядатиме реклама того чи іншого товару в ефірі, а їх тлумаченням займатиметься юридичний комітет ІТК.

Андрій Танчак, координатор Юридичного комітету ІТК, розповів «ТК» про особливості застосування нових правил саморегулювання рекламного ринку.

 

- Пане Андрію, що викликало потребу у розробці нових правил розміщення реклами?

- Потреба у Правилах розміщення реклами виникла через те, що законодавство не може врегулювати всіх питань, які виникають на практиці. Тому деякі норми по-різному тлумачаться юристами телеканалів, рекламних агенцій тощо. Для того, щоб уніфікувати юридичні підходи до застосування законодавства і уникнути розбіжностей у практиці, і були розроблені ці Правила. Вони повністю відповідають законодавству України про рекламу та телебачення, і лише уточнюють ті моменти, які є нечіткими чи невизначеними.

 

- Як Комітет стежитиме за дотриманням цих правил?

- Оскільки правила є добровільною ініціативою самих учасників, то вони є обов’язковими лише для тих хто погодився їх виконувати і застосовувати, і саме це є гарантією їх дотримання. У розробці Правил брали участь майже всі юристи каналів-учасників ІТК. Вони самі ініціювали їхню розробку, вони і будуть їх застосовувати. Тому спеціально контролювати їх виконання немає потреби.

Усі спірні питання щодо застосування і тлумачення Правил ми вирішили розглядати на засіданнях Юридичного комітету, які відбуваються достатньо часто.

 

- Які санкції за порушення цих правил застосовуватиме ІТК?

- Санкцій ми не передбачали і не обговорювали, бо ми самі зацікавлені у застосуванні Правил. Щодо рекламодавців, то якщо рекламний матеріал не буде відповідати вимогам Правил, юрист телеканалу рекомендуватиме не давати таку рекламу в ефір.

 

- Коли наберуть чинності правила?

- Попередня дата – 8 жовтня 2006 року, але на найближчому засіданні Юридичного комітету вона буде уточнена.

 

- Як ви оцінюєте готовність телеканалів працювати за цими правилами?

- На всі 100% - ми ж самі їх написали.

Що стосується рекламодавців, то у більшості випадках їм не потрібно буде міняти свої рекламні матеріали, адже Правила взяті з тої практики, яка вже склалася протягом тривалого часу. Крім того, правила регулюють невизначені спірні моменти та винятки, що зводить до мінімуму обсяг рекламних матеріалів, які все ж таки потребуватимуть коригування.

 

- Можете, детальніше розповісти про основні принципи цього документу? Чи мають вони на меті роз’яснювати суперечності законодавства? Якщо так, то яким чином долаються неузгодженості в законодавстві?

- Так, ці правила уточнюють ті законодавчі норми, які є неоднозначними, чіткіше прописують зміст і форму певних норм, а також узагальнюють положення, взяті з практики.

Для прикладу: законодавство забороняє показувати у рекламі процес споживання алкоголю, але усі по-різному розуміють цю норму, тому ми в Правилах написали таке «смішне» положення: «Споживання алкогольного напою починається з моменту, коли особа торкнулась губами чарки, бокалу, соломинки, тощо з напоєм, що сприймається телеглядачем, як алкогольний».

Відразу скажу: Правила з розміщення реклами також не дуже чітко прописані, але при їх обговорені ми домовились, що для нас головне - дух норми, а у крайніх випадках тлумачення буде давати Юридичний комітет.

 

- Чи зможуть ці правила у повній мірі регулювати дотримання телеканалами законодавства про авторське право та про рекламу?

- Ці правила не мають на меті регулювати дотримання телеканалами законодавства, тут все просто: його потрібно дотримуватись. Правила є швидше паралельним «законодавством».

 

- Яким чином Комітет надалі планує працювати над проблемами спонсорства на телебаченні?

- Над проблемами спонсорства ми працюватимемо так само, як з правилами розміщення реклами. Це спочатку збір та виявлення проблемних, суперечливих питань у практиці застосування законодавства, а потім обговорення і розробка шляхів їх вирішення на засіданнях Юридичного комітету ІТК.

 

При розгляді спонсорства найбільша увага приділяється змісту спонсорських матеріалів: що може бути у такому матеріалі, а що – ні. Питання спонсорства алкогольними брендами винесено в окремий розділ, оскільки до нього ми ставимось особливо прискіпливо.

 

Довідка про ІТК:

Індустріальний Телевізійний Комітет (ІТК) був заснований 27 серпня 2002 року як професійна асоціація з метою організації збалансованої системи соціологічних досліджень (вимірювань) телевізійної аудиторії України та сприяння розвитку телевізійного ринку в Україні. Ще одна важлива функція ІТК – саморегулювання галузі, тобто узгодження всіма учасниками ринку спільно вироблених і існуючих гласно або негласно правил поведінки по відношенню один до одного, до інших ринків і державної влади.

Засновниками ІТК виступили: телевізійні канали «Інтер», «1+1», Новий, ICTV та СТБ; провідні рекламні агентства DMB & B/Starcom MediaVest Group, Provid/BBDO та Іnіtіatіve medіa. Протягом наступних років до складу ІТК увійшли рекламна агенція FCB MA та телеканали ТЕТ, М1, «Україна» і НТН. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2026
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду