Запорізький телеканал МТМ під час війни: добрі справи міськради не залишаться непоміченими

Запорізький телеканал МТМ під час війни: добрі справи міськради не залишаться непоміченими

16 Вересня 2024
470

Запорізький телеканал МТМ під час війни: добрі справи міськради не залишаться непоміченими

470
Телеканал активно піарить місцеву владу, але має гарні проєкти.
Запорізький телеканал МТМ під час війни: добрі справи міськради не залишаться непоміченими
Запорізький телеканал МТМ під час війни: добрі справи міськради не залишаться непоміченими

«Детектор медіа» регулярно моніторить регіональні телеканали України. Наша мета — допомогти читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

До цієї хвилі моніторингу входять телеканали, що мають власне ефірне мовлення. Але з технічних причин ми будемо оцінювати контент, який медіа публікують на своїх ютуб-каналах: не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Попередні огляди читайте тут. Нині на повторному огляді телеканал МТМ (Запоріжжя). 

Комунальне підприємство Запорізької міськради

Історія комунального підприємства «Муніципальна телевізійна мережа», за інформацією YouControl, розпочалася у квітні 1997 року. Ліцензію на аналогове мовлення від Нацради, йдеться на сайті медіа, телеканал отримав у 2004 році, на цифрове — у 2019-му. Засновником та єдиним власником КП «МТМ» є Запорізька міська рада, очолює телеканал Юрій Юрченко.

У 2016 році мовник зазнав істотного ребрендингу, змінивши назву на «Телеканал Z». За рік наша колега Наталя Виговська ввійшла до складу комісії, яка перевіряла медіа, зокрема, на дотримання журналістських стандартів. 2020-го канал потрапив до нашого огляду телевізійного ринку Запоріжжя. Тоді Z фігурував як канал, де напередодні парламентських виборів 2019 року було чимало піару місцевих кандидатів, близьких до Рината Ахметова. У часи повномасштабного вторгнення від брендингу Z, зі зрозумілих причин, відмовилися. Восени 2022 року телеканал знову був на огляді.

Навесні цього року тодішня очільниця телеканалу Ірина Полієктова повідомила про тиск із боку посадовців Запорізької міськради — фактичних власників медіа. Згодом медійницю відсторонили від виконання обов’язків. Крім того, 2024-го Мінкульт підтвердив комунальному телеканалу статус критично важливої організації.

Зараз телерадіокомпанія має власний сайт, сторінки у фейсбуку (7,9 тис. підписників), інстаграмі (3 тис. підписників), канал у телеграмі (майже 3 тис. читачів). Ютуб-канал МТМ створений у лютому 2012 року та нині має 33,3 тисячі підписників (два роки тому було 25,6 тис.). Тут публікують випуски новин, а також окремі сюжети та супутні проєкти. Для моніторингу переглянуто 6 випусків новин за 30 серпня — 6 вересня, а також телепрограми, що вийшли впродовж і незадовго до часу моніторингу.

Секретар міськради дурницями не займається

Як і два роки тому, новинні випуски «На часі» виходять по буднях і тривають близько 30 хвилин кожен. Ведучих і членів знімальних груп підписують титрами, та й самі вони називають себе наприкінці сюжетів.

Незмінно на початку випусків «На часі» йде інформаційний блок, де розповідають про оперативну обстановку не лише в Запорізькій області, але й решті регіонів, які атакують російські загарбники. Автори матеріалів посилаються на повідомлення голів органів місцевого самоврядування, Генштабу, надзвичайників тощо.

У випусках мовника є матеріали про героїв і волонтерів, ВПО та благодійників. А ще про житлово-комунальні справи, освіту, культуру, спорт. У відео незмінно фігурують представники Запорізької міської ради (яка, нагадаємо, і володіє медіа). І тут бачимо відмінність від попереднього моніторингового періоду. Якщо восени 2022 року посадовців не тягли у кадр, то нині керівники міста на чолі із секретаркою Запорізької міськради Регіною Харченко не сходять з екранів.

  Секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко

Нинішня виконувачка обов’язків Запорізької міської голови з’явилася в чотирьох із шести переглянутих випусків новин, а також фігурувала в підсумковому випуску за тиждень. У сюжетах була або пряма мова Регіни Харченко, або її цитата, або ж посадовиця просто перебувала у кадрі під час заходу. Критичних оцінок у таких матеріалах не було.

Очільниця Запоріжжя з’являлася, зокрема, на посвяті студентів Запорізького національного університету; перевіряла місцеві об’єкти на безбар’єрність; брала участь у публічних діалогах із розвитку обласного центру; вручала відзнаки на освітній конференції. У кількох позитивних сюжетах з’являлися і колеги пані Регіни. Наприклад, представники міських департаментів освіти й науки або ж соцзахисту. Щоправда, посадовці фігурували у сюжетах, до тем яких мали безпосередній стосунок.

Загалом МТМ демонструє типове для комунальних медіа «передозування» посадовцями у новинах. У минулий моніторинговий період, нагадаємо, тодішній в.о. Запорізького міського голови Анатолій Куртєв піарився не безпосередньо у випусках новин, а у коротких відеозверненнях у будні.

Не раз у випусках «На часі» з’являвся й очільник Запорізької області Іван Федоров, а також представники департаментів ОВА. Критики не було і тут: посадовці звітували про роботу чи говорили журналістам, як намагаються розв’язати те чи те важливе питання. Але найчастіше медійники наводили коментарі Федорова, присвячені наслідкам чергових російських обстрілів, від яких частково окупований регіон потерпає регулярно.

 

 Голова Запорізької ОВА Іван Федоров

Повноти не бракує

Коли журналісти МТМ розповідають про наслідки ворожих обстрілів чи роботу наших підрозділів на передовій, то зазвичай відео має плашки, що вказують, ким воно було зняте. Крім того, подібні повідомлення, котрі незмінно виходять на початку новинних випусків, мають цитати посадовців регіону, про який ідеться.

Як і в багатьох колег з інших регіональних телеканалів, у журналістів запорізького мовника найцікавішими виходять сюжети, де фігурують прості містяни, митці або спортсмени, без притягнення «за вуха» посадовців. Можемо відзначити динамічні матеріали про фестиваль «Спас на Хортиці» або літературну гру у місцевій бібліотеці. Цікавим видався і цикл сюжетів про те, як місцеві ветерани російсько-української війни завдяки грантам від держави відкривають власний бізнес.

На особливу увагу заслуговують сюжети про загиблих захисників. Зокрема, доволі щемливий матеріал про поліцейського, який боронив Україну на різних напрямках. За що після загибелі отримав звання Героя України.

Проєктів багато не буває

Як і два роки тому, в етері запорізького МТМ виходить чимало неновинних програм. Особливо хочеться відзначити спецпроєкт «Особистість в ефірі», героїнею першого випуску якої стала… багато разів згадувана у новинах в.о. Запорізького міського голови Регіна Харченко. У вступному слові ведучий назвав інтерв’ю «довгоочікуваним для кожного мешканця Запоріжжя», тож розмова передбачувано вийшла компліментарною. З посадовицею говорили про становлення жінки у політиці, кар’єру, плани з розвитку міста тощо.

 

Ще один проєкт у форматі інтерв’ю — програма «Місто Україна», де історики та краєзнавці розповідають цікаві факти про нашу державу. Наприклад, у випуску 28 червня йшлося, як росіяни формували власну культуру крадіжками з інших. 23 серпня говорили про архітектурну спадщину Запоріжжя, а 6 вересня — про підводні знахідки Дніпра. Пізнавально як для місцевих жителів, так і для глядачів з інших регіонів.

 

Назва проєкту «Арт.А» прозоро натякає на те, що на гостину до медійників приходять представники творчих професій. В останніх оприлюднених випусках ведучі говорили з театральним режисером, лідером місцевого гурту та поеткою.

 

У програмі «Добрий день, ми з Запоріжжя» ведучі також спілкуються з гостями. Зокрема, говорять про волонтерство, культурні проєкти тощо. Але і тут трапляються реверанси у бік міської влади. Наприклад, у випуску від 29 серпня один із ведучих, коментуючи підготовку до нового навчального року, сказав, що «наша освіта й влада налаштовані максимально запустити навчальний процес».

У проєкт кличуть цікавих гостей. Наприклад, 2 вересня був випуск із японцем, керівником інституту словʼянського світу Токіо. Найцікавіше: гість вільно говорив українською, майже без акценту. 5 вересня у студії був директор комунального туристичного інформаційного центру. Який, як і телеканал МТМ, підпорядкований Запорізькій міській раді.

 

Очільник згаданого вище туристичного інформаційного центру був гостем і проєкту «Акценти» (випуск від 5 вересня). До того в гості приходили театральний режисер і речниця обласного управління ДСНС.

 

Проєкт «Екофактор» теж натякає глядачам, якого штибу питання тут обговорюють. Зокрема, 30 липня з керівницею місцевої громадської організації говорили про роботу екоактивістів; 13 серпня розповіли про роботу місцевого кінного клубу; 27 серпня мова йшла про обміління Дніпра та як на це повпливали роботи часів СРСР, а також російські атаки на гідротехнічні споруди.

 

Доволі прикладний проєкт «Світ безпеки», який ведуть представники ДСНС, розповідає, зокрема, якими бувають крилаті ракети; як рятувальники ліквідовують наслідки обстрілів і допомагають потерпілим; якою буває спецтехніка ДСНС тощо. Динамічно і корисно.

 

А от у програмі «Рух назустріч» виходять розлогі сюжети про події воєнного часу. Наприклад, 17 серпня опублікували матеріал про те, як живе селище Комишуваха, що окупанти регулярно обстрілюють. 24 серпня з’явилося відео про бойову роботу танкової роти 15-ї бригади Національної гвардії України «Кара-Даг». 31 серпня йшлося про допомогу для переселенців, яку надає місцевий осередок благодійного фонду «Карітас».

 

Зрештою, контент запорізького телеканалу МТМ не мав би суттєвих зауважень, якби не численні позитивні сюжети про роботу міської ради й особисто очільниці міста Регіни Харченко. Деякі інші комунальні медіа змогли знайти баланс між висвітленням влади, якій підпорядковані, та інтересами глядачів. Сподіваємося, вдасться і МТМ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
470
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду