Луцький телеканал «Аверс» під час війни: встати, суд іде!

Луцький телеканал «Аверс» під час війни: встати, суд іде!

27 Червня 2024
477

Луцький телеканал «Аверс» під час війни: встати, суд іде!

477
Новини ТРК, в основному, складаються з матеріалів про судові засідання або ж із відео, наданих поліцією, рятувальниками тощо. Часто трапляється і немаркований піар. Особливо багато у випусках представників Луцької міськради на чолі з очільником міста Ігорем Поліщуком.
Луцький телеканал «Аверс» під час війни: встати, суд іде!
Луцький телеканал «Аверс» під час війни: встати, суд іде!

«Детектор медіа» регулярно моніторить регіональні телеканали України. Наша мета — допомогти читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

До цієї хвилі моніторингу входять телеканали, що мають власне ефірне мовлення. Але з технічних причин ми будемо оцінювати контент, який медіа публікують на своїх ютуб-каналах: не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Попередні огляди читайте тут. Вашій увазі пропонуємо огляд відео ТРК «Аверс» (Луцьк).

Екскурс в історію

Луцька ТРК «Аверс» уже була на огляді «Детектора медіа» у травні минулого року. Тому нагадаємо: за даними сайту YouControl, телерадіокомпанія «Аверс» зареєстрована 21 травня 1997 року. Керівником ДП ТРК «Аверс» є Наталія Московка, а засновником юридичної особи — ТОВ «Либідь сервіс» із реєстрацією у Києві. «Либідь сервіс» пов’язують із компаніями Ігоря Палиці, народного депутата VI, VII і IX скликань, колишнього очільника Одеської ОДА та голови Волинської облради, а також лідера партії «За майбутнє». Торік колеги відзначали: зв’язок «Аверсу» з політиком дуже помітний у контенті мовника. Нині у новинах теж час від часу піарять його благодійний фонд.

За даними сайту Нацради з питань телебачення та радіомовлення, першу ліцензію на мовлення ТРК «Аверс» отримала у вересні 2001 року, а востаннє переоформлювала її у 2019 році. Сайт телерадіокомпанії у пошуку не видається. ТРК має фейсбук-сторінку (404 тисячі підписників проти 352 тисяч рік тому) та телеграм-канал (3080 читачів проти 1317 у 2023-му).

Ютуб-канал ТРК «Аверс» створений у травні 2013 року й нині має 217 тисяч підписників, торік була 151 тисяча. Суттєвий прогрес, як для регіонального медіа. «Канал регіональної телекомпанії “Аверс” (Волинська область, м. Луцьк)», — повідомляють в описі українською та англійською мовами. І це, як відзначали колеги минулого року — все, що є. Іншої інформації про медіа на його ютуб-сторінці немає.

У будні тут публікують випуски новин тривалістю близько пів години, а у вихідні є підсумкова добірка сюжетів за тиждень. Також на телеканалі виходять супутні проєкти. Для огляду переглянуті випуски новин за 13–20 червня, а також проєкти, що вийшли у цей час або раніше.

Про героїв-захисників і про нескінченні суди

Випуск новин «На часі» — це добірка матеріалів без ведучої у студії. Анонс важливих відео подає закадровий голос, а з титрів у сюжетах можна дізнатися імена та прізвища представників знімальних груп. Попри віддаленість Волині від зони бойових дій, у новинах мовника, на початку випусків, подають дуже багато інформації про загиблих героїв із різних територіальних громад. Деякі подібні новини начитує диктор, про окремі церемонії прощання з героями журналісти роблять повноцінні змістовні сюжети.

Ще є матеріали, зроблені з переданих до редакції сторонніх відео. Їх надають Головне управління Нацполіції, ДСНС, ДБР тощо. Зазвичай, зрозуміти, хто саме є автором відео, можна з прямих мов: там фігурують речники відомств. Але якщо синхрон відсутній, глядач змушений сам здогадатися, хто надав журналістам інформацію, адже тематичної плашки у кадрі немає.

Особливість новинних випусків від луцької ТРК «Аверс» — безліч сюжетів про судові процеси з абсолютно різних приводів. Зазвичай вони зняті безпосередньо у залі суду й містять прямі мови тих, хто взяв участь у засіданні. Для прикладу візьмемо випуск «На часі» за 13 червня: з 11 сюжетів та повідомлень три присвятили загиблим воїнам (до цих матеріалів немає запитань, зважаючи на часи, в які ми живемо), а п’ять розповідали про судові засідання!

 Судових репортажів багато не буває

Судові справи, висвітлювані журналістами луцького телеканалу, — найрізноманітніші. Іноді складалося враження, що на огляді — матеріали не регіонального телеканалу, а спеціалізованого медіа. Повернемося до випуску новин за 13 червня: у суді, зокрема, розглядали позов податкової до інвестиційного фонду через імовірний податковий борг останнього.

У сюжеті тривалістю шість хвилин авторка розповіла, що директоркою компанії є 22-річна жінка, котра, «судячи з інстаграм-сторінки, є прикладом успішного успіху». А також про те, що вказана особа є співробітницею компанії-забудовниці, пов’язаної з інвестфондом, «скандал довкола якої гримів на весь ютуб»: тоді бізнесмени начебто взяли гроші з інвесторів у нерухомість, але не передавали право власності на квартири. Усі ці фрази містять оцінні судження або слова, яких не повинно бути в неупередженому новинному сюжеті. У сюжеті прозвучала позиція позивача та судді. А от коментарів відповідача журналісти не отримали. Мовляв, за юридичною адресою компанії не виявилося, а вказаний у документах номер телефону не обслуговувався. Тож тут присутнє бодай формальне дотримання балансу думок.

Чого не скажеш про наступний сюжет випуску. Він був про суд, де виправдали польське подружжя. Їх звинувачували у тому, що вони возили українок до Польщі та змушували займатися проституцією. У відео навели кілька прямих мов адвоката подружжя, де той провину заперечував і говорив, що правоохоронці начебто хотіли від обвинувачених хабаря. Натомість точка зору правоохоронних органів так і не прозвучала. А мала би.

Загалом матеріали про найрізноманітніші суди були в кожному з шести переглянутих випусків новин «На часі». Зйомки з зали засідань і так не вражають динамікою. А якщо додати сюди безліч коментарів одного й того ж учасника процесу, дивитися такі відео ставало і зовсім нудно. Приклад — тематичний сюжет у випуску від 14 червня. У матеріалі йшлося про те, що у місцевому реабілітаційному центрі начебто знущалися над пацієнтами. Тут подали безліч прямих мов одного з колишніх «бранців» закладу, де той детально розповідав, як усе було, плутаючись у показах. Довести провину представників центру, виходить із відео, судді на той момент так і не змогли, бо не встигли опитати всіх причетних.

Добрі справи очільника Луцька й благодійність від екснардепа

Окремо варто відзначити немаркований політичний піар, що виходить у новинах мовника. Минулого разу колеги звернули увагу: «Аверс» регулярно вихваляє Луцького міського голову Ігоря Поліщука, а також фонд нардепа Ігоря Палиці. Обох політиків пов’язує балотування від партії «За майбутнє». Забігаючи наперед, розчаруємо читачів: ТРК і нині приділяє цим політичним діячам чимало ефірного часу.

Почнемо з Луцького міського голови. Де би не з’являвся Ігор Поліщук (сам чи з колегами), всюди постає людиною, котра приходить, щоб розв’язати важливу проблему. У шести переглянутих випусках новин «На часі» політик з’явився вісім разів! Незмінно у позитивному контексті. Інформаційні приводи — які душа забажає.

Подекуди поява Поліщука була доречною. Наприклад, у сюжеті від 14 червня, де показали, як у місцевому соборі прощалися з героєм-захисником. Теплі слова політика про загиблого на війні місцевого медійника, волонтера та військового Ігоря Приступу теж були доречними у тематичному сюжеті за 20 червня. Не зайве було дати слово керівнику міста й у відео про засідання міськвиконкому (випуск за 19 червня), хоча і тут відчувався терпкий присмак піару.

 Луцький міський голова Ігор Поліщук

Але були й відео, де очільник обласного центру піарився без додаткових умов. Наприклад, у сюжеті про те, як Луцька міська рада (за податки лучан) придбала човен для морпіхів (випуск від 14 червня). Тут Ігор Поліщук розповідав про благодійність, а один із військових, котрі подарунок отримували, дякував посадовцю. Схожий сценарій був і у сюжеті від 17 червня, де йшлося про те, як воїни 100-ї бригади повернулися на відпочинок і отримали від керівника міста подяки. Натомість 18 червня вийшов сюжет про те, як представники Луцької міськради у Берліні підписали з партнерами грантову й кредитну угоду, що сприятиме розвитку міста.

Іноді піаритися у кадр ходили підлеглі Ігоря Поліщука. Наприклад, у сюжеті від 14 червня журналісти розповіли про те, як депутати міської ради проінспектували ремонт дворів у Луцьку (піар-хід родом ще з 90-х років). У прямій мові директор міського департаменту ЖКГ та депутат міськради доповідали про побачене. Медійників ТРК «Аверс» зрозуміти можна: з Луцькою міською радою їх пов’язують договори про співпрацю. Але хіба це заважає маркувати рекламні сюжети?

 Депутати міськради поспішають на допомогу

«Не образили» у новинах «Аверсу» і згаданого вище нардепа Ігоря Палицю. Його не згадували персонально: йшлося лише про фонд політика «Тільки разом», і було це значно рідше, ніж повідомлення про діяльність представників Луцької міськради. А проте у ґрунтовному сюжеті від 19 червня, де йшлося про те, як луцькі випускники вибороли перше місце на конкурсі робототехніки у США, після прямих мов переможців, керівника команди та директорки обласного представництва Малої академії наук подали й синхрон голови правління фонду Палиці Катерини Шкльоди. Згадували організацію й у проєкті «Як це було» — добірці новин за конкретне число, але різних років. Знову без рекламного маркування.

 Голова правління фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода

Згадували у новинах мовника й інших політиків. Деяких — доречно, як то у сюжеті від 17 червня про те, як підприємець-переселенець привіз в одне з сіл поголів’я курей, чим наразився на протести місцевих жителів. Там серед прямих мов усіх, дотичних до конфлікту, подали й думку начальниці районної військової адміністрації, котра теж прибула на місце події. Матеріал, до речі, видавався аж занадто ґрунтовним і довгим.

А от у сюжеті у тому ж випуску про проблеми Турійського товариства мисливців і рибалок, у яких закінчився термін оренди угідь, фігурував депутат Волинської обласної ради Роман Микитюк, який обіцяв спробувати розібратися з проблемою. Як ви вже могли здогадатися, представляв обранець партію «За майбутнє».

 Депутат Волинської обласної ради Роман Микитюк

Сюжети, які хочеться дивитися

Звісно ж, були у моніторинговий період і сюжети, які можна відзначити з позитивного боку. Це, зазвичай, ті матеріали, де присутність посадовців була доречною і зведеною до мінімуму. Один такий уже згадували вище: про «куряче» протистояння в одному з місцевих сіл, де жителі зійшлися з підприємцем. Журналісти ТРК «Аверс» згодом видали в ефір і продовження історії (випуск від 20 червня), де розповіли, що сталося з птицею та яке продовження мав конфлікт.

Ще відзначимо якісні сюжети від 18 червня про спеку в місті, де журналісти опитали синоптикиню, а також поцікавилися, як рятуються від впливу високих температур місцеві жителі. Або про курси водійок для жінок чи про вартість ягід на місцевих ринках. Принагідно згадаємо про використання фемінітивів: журналісти «Аверса» поки що соромляться робити це постійно.

«Як це було?» та «Кава з перцем»

Серед інших проєктів, що вийшли незадовго до моніторингового періоду, можна відзначити програму «Як це було?». Вона теж складається з коротких новин: усі вони — за конкретне число, але різних років, починаючи з кінця 90-х. Наприклад, відео за 22 червня охоплювали період з 1999 по 2022 роки. Розповідали й про комунальні проблеми тих часів, і про «проституток» на вулицях Луцька (уривок сюжету за 2002 рік), і про карантин 2020-го. А от у матеріалі від 22 червня 2022 року йшлося про виставу, організовану за сприяння згадуваного у нинішніх новинах фонду Ігоря Палиці.

 

Проєкт «Кава з перцем» — це інтерв’ю як із воїнами, так і з українськими політиками. Наприклад, 16 травня про перебування в полоні окупантів розповів захисник Ілля Іляшенко, який боронив «Азовсталь». 24 травня на розмову вмикався голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус. Він розповідав про енергетичну генерацію, збитки, завдані російською агресією, та тарифи на електроенергію. 31 травня слово мав парламентар із монобільшості Юрій Камельчук. Котрий, як і в етері центральних телеканалів, мовив про проблеми мобілізації: роботу додатка «Резерв+», роздачу повісток, відстрочку та придатність тощо.

 

Ще одна програма у форматі інтерв’ю від ТРК «Аверс» має назву «На часі: інтерв’ю». Сюди приходили різні промовці. 16 травня — медики, котрі розповіли про перебування пацієнтів на паліативному догляді у медичному об’єднанні Луцької тергромади. 20 травня опублікований випуск із представницею ювенальної превенції Головного управління Нацполіції в області. Гостя розповідала про небезпеки, що чатують на дітей у школі та кіберпросторі, та про те, як можна їм запобігти. 21 травня про порядок надання відпусток говорила співробітниця Управління держпраці.

 

Тож медійникам луцького ТРК «Аверс» варто маркувати рекламні матеріали за участю представників Луцької міськради, з якою телеканал має чимало договорів на висвітлення діяльності. Відповідні позначки або трансляцію в окремому блоці можна застосувати й до сюжетів, де піарять фонд нардепа Ігоря Палиці. Ще подекуди треба працювати над балансом думок у сюжетах, особливо у судових, що з’являються у кожному випуску місцевих новин.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
477
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду