Хмельницький телеканал «TV7+» під час війни: посадовець присутній? Ми це покажемо!

Хмельницький телеканал «TV7+» під час війни: посадовець присутній? Ми це покажемо!

23 Червня 2024
2730

Хмельницький телеканал «TV7+» під час війни: посадовець присутній? Ми це покажемо!

2730
У новинах телеканалу забагато місцевих посадовців. Також мовник має власний аналог телемарафону, куди почасти запрошують доволі специфічних мовців.
Хмельницький телеканал «TV7+» під час війни: посадовець присутній? Ми це покажемо!
Хмельницький телеканал «TV7+» під час війни: посадовець присутній? Ми це покажемо!

«Детектор медіа» регулярно моніторить регіональні телеканали України. Наша мета — допомогти читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

До цієї хвилі моніторингу входять телеканали, що мають власне ефірне мовлення. Але з технічних причин ми будемо оцінювати контент, який медіа публікують на своїх ютуб-каналах: не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Попередні огляди читайте тут. Нині на огляді матеріали телеканалу «TV7+» з Хмельницького.

«Головний телеканал Хмельниччини»

Саме так ідеться в описі медіа на його ютуб-сторінці (до неї повернемося згодом). Телеканал уже був на огляді «Детектора медіа» у квітні 2023 року. Відтоді бенефіціари та керівництво не змінилися. За даними сайту YouControl, а також інформацією, розміщеною на сайті мовника у розділі «Структура власності», ТОВ «ТК "Проскурів"», що заснувало телеканал, зареєстровано 1 серпня 2012 року. Керівником організації є Анатолій Вінскевич.

Кінцевим бенефіціаром медіа вказаний Олексій Михайлович Гвоздьов, місцевий підприємець, засновник ТОВ «Мегакарс», якому належить 100% статутного капіталу ТОВ «Подільська медіа група», що, своєю чергою, є засновником ТОВ «ТК "Проскурів"». Бізнесмен натомість пов’язаний із Михайлом Олексійовичем Гвоздьовим — так само місцевим бізнесменом, а також політиком, який був нардепом 8 скликання у складі «Блоку Петра Порошенка».

«ТV7+» має вищезгаданий сайт, фейсбук-сторінку (54 тисячі читачів проти понад 50 тис. рік тому), інстаграм-акаунт (9,5 тис. підписників проти 9 тис. у 2023-му); телеграм-канал (6,2 тис. підписників проти 3,5 тис. навесні минулого року) і важливу для огляду ютуб-сторінку. Вона створена у листопаді 2013 року та нині має трохи більш як 28 тисяч підписників (у квітні минулого року було 21,6 тис.). Тут викладають окремі новинні сюжети, а також деякі програми. Для моніторингу переглянуті сюжети, опубліковані з 6 по 14 червня, а також кілька випусків проєктів телеканалу.

Спершу слово посадовцю!

Сюжети новин хмельницького телеканалу «ТV7+» мають різну тривалість: від середньостатистичних 3–5 аж до 9 хвилин, якщо мова про якусь важливу для міста чи регіону подію. Місцеві журналісти не говорять про війну так багато, як деякі колеги з інших областей, віддалених від фронту. Проте важливі ініціативи на кшталт передачі війську дронів висвітлюють.

Є й новини спорту, і висвітлення комунальних або освітніх питань. Медійники «ТV7+» діють за схемою, яку полюбляють і чимало інших колег, незалежно від форми власності телеканалу. Схема ця виглядає просто: якщо у заході беруть участь посадовці, то спершу слово надають їм, а вже потім — більш «пересічним» промовцям.

Приклад — наддетальний матеріал тривалістю 9 хвилин (!), опублікований 6 червня і присвячений відкриттю навчально-практичного центру технологічних інновацій харчової промисловості та ресторанного господарства у Хмельницькому центрі професійно-технічної освіти сфери послуг. У перших прямих мовах фігурували заступники начальника Хмельницької ОВА та міського голови, директорка закладу, а вже потім подали синхрони викладачів, учениць і потенційних роботодавців. Чому не навпаки?

 

Посадовці у пріоритеті місцевих журналістів і тоді, коли мова не про події в обласному центрі. Ось, наприклад, сюжет від 7 червня, де йшлося, як у Славутській громаді відбувся міський етап всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Першими хотілося почути історії юних учасників змагань. Вони тут теж були, але після прямої мови очільниці управління освіти міської ради.

Відео про передачу війську дронів від місцевих закладів освіти (оприлюднене 11 червня) розпочалося з синхрону директорки одного з навчальних закладів, а ще містило слова керівниці департаменту освіти й науки Хмельницької міськради. Присутність посадовців тут доречна, адже вони так чи так дотичні до ініціативи. Але розпочати можна було би з коментарів волонтерів або учнів, а представників місцевої влади залишити «на десерт».

За приклад, як треба, можна взяти сюжет самих же телевізійників «ТV7+» від 13 червня. Йшлося про роботу літнього табору «Eco-Life “Збруч”». Детальний матеріал розпочали з прямих мов відвідувачів, виховательок, а вже потім мовили директорка одного з місцевих навчальних закладів та очільниця управління освіти Волочиської міськради, де і базується осередок. Така структура сюжету виглядала доречнішою для глядача.

Хоча була тут і пряма мова представників благодійного фонду «Ми поруч» сім’ї Лабазюків. Уповноваженою особою якого є місцевий політик, депутат обласної ради 8 скликання Петро Лабазюк. Нинішню голову Хмельницької обласної ради Віолету Лабазюк, крім прізвища, з Петром Лабазюком поєднує й те, що до обрання в орган самоврядування вона очолювала вищезгаданий благодійний фонд. Крім того, політикиня перебуває у шлюбі з нардепом 8 скликання Сергієм Лабазюком, який теж є серед засновників благодійного фонду.

  Голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк

Траплялися і сюжети, де представники місцевої влади піарилися під виглядом важливих подій. Наприклад, опублікований 14 червня, де йшлося про об’єднавчий конгрес самоврядування у Польщі, участь у якому взяла і Хмельниччина. Регіон презентувала голова обласної ради. У підсумку Віолета Лабазюк просто «підсвітила» свою роботу на займаній посаді.

Був у новинах хмельницького телеканалу й «еталонно паркетний» сюжет про День журналіста. Адже мовилося про нагородження місцевих медійників у стінах Хмельницької ОВА, яке провели голови обласної адміністрації Сергій Тюрін та очільниця обласної ради Віолетта Лабазюк. Були синхрони згаданих посадовців «за все хороше» і подібні прямі мови нагороджених медійників про утримання «інформаційного тилу». У тому, що медійники отримали нагороди від органу самоврядування, немає нічого поганого. А от робити детальний сюжет саме про це, а не про День журналіста як такий — специфічна, хоч і не нова ідея.

 Нагородження медійників у стінах Хмельницької ОВА

Життєві історії та специфічні мовці у марафоні

Уже традиційно в новинах цього мовника, як і у сюжетах багатьох інших, спрацювала формула «більше історій простих людей — цікавіше дивитися». Тому відзначимо і якісні сюжети, опубліковані на ютуб-сторінці «ТV7+» у моніторинговий період. Наприклад, 6 червня оприлюднений матеріал про те, як перехожий врятував із місцевої водойми дівчат, які не могли дістатися берега.

Доволі «живим» вийшов і матеріал від 7 червня про те, як міський водоканал відключає боржників. Розпочали з прямої мови майстра-виконавця робіт, далі подали синхрони керівниць відділів підприємства, котрі пояснювали механізм процедури та шляхи відновлення водопостачання. Дивитися такий сюжет було цікаво. До речі, з фемінітивами у хмельницьких медійників проблем не виникає.

 

Якщо взяти до уваги неновинний контент «ТV7+», то відзначити можна власний аналог телемарафону. До етерів часто долучають різноманітних спікерів: політологів, соціологів, а у розмові обговорюють не тільки місцеві, але і важливі геополітичні новини. Наприклад, 7 червня соціологиня Олена Морозова коментувала свіже соцопитування КМІС, 50% респондентів якого вважали, що Володимир Зеленський не виконав передвиборчих обіцянок. 14 червня з’явився випуск, де безпекові угоди зі США обговорювали за участю аналітика Дмитра Левуся, у той же день опублікована розмова з рекордсменкою України Наталею Зеленською, котра зібрала найбільшу в країні колекцію кулькових ручок.

 

Наявність такого формату тільки позитивно впливала би на репутацію телеканалу, якби не пул спікерів, запрошених в етер. Наприклад, у випуску, викладеному 28 травня, слово мав політолог Валерій Димов. Основне завдання якого багато років поспіль — з усіх майданчиків критикувати чинну владу, оспівуючи здобутки попередньої. Або згаданий вище фігурант бази псевдосоціологів Дмитро Левусь, який свого часу піарив «радикального» Олега Ляшка.

Значно рідше в етері хмельницького мовника наживо виходить токшоу з лаконічною назвою «Про головне». У випуску, оприлюдненому 7 червня, говорили про підвищення комунальних тарифів, а гостями були заступник Хмельницького міського голови, голова Спілки споживачів комунальних послуг, представник парламенту тощо. 14 червня опублікували епізод, де йшлося про перехід шкіл на 12-річну систему освіти. Тут мовили керівниця департаменту освіти й науки міськради, директори навчальних закладів. Говорили про шкільні приміщення, іспити, матеріальну базу.

 

Нетрадиційний для регіональних мовників проєкт, що виходить в етері «ТV7+», зветься «Творчий десант» і дуже подібний до програми «Фольк-music», що свого часу виходила на Першому. В етері проєкту самодіяльні творчі колективи розповідають про свій мистецький шлях, паралельно співаючи або танцюючи. Трапляються й інтерв’ю з українськими виконавицями.

 

Загалом, представникам телеканалу «ТV7+» можна побажати того самого, що і багатьом їхнім регіональним колегам: не тягти посадовців в етер задля піару, обмежуючись тими епізодами, де керівники міста й області перебувають на місці події доречно. Добре було би відмовлятися від «паркетних» матеріалів, знятих у межах одного приміщення. А рекламу відповідно маркувати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2730
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду