Житомирська ТРК «CTV» під час війни: про героїв і можновладців

Житомирська ТРК «CTV» під час війни: про героїв і можновладців

7 Червня 2024
672

Житомирська ТРК «CTV» під час війни: про героїв і можновладців

672
У житомирських новинах багато воєнного контенту та забагато місцевої влади.
Житомирська ТРК «CTV» під час війни: про героїв і можновладців
Житомирська ТРК «CTV» під час війни: про героїв і можновладців

«Детектор медіа» регулярно моніторить регіональні телеканали України. Наша мета — допомогти читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

До цієї хвилі моніторингу входять телеканали, що мають власне ефірне мовлення. Але з технічних причин ми будемо оцінювати контент, який медіа публікують на своїх ютуб-каналах: не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Попередні огляди читайте тут. У цьому огляді мова про матеріали телерадіокомпанії «CTV» з Житомира.

Що ховається за скороченням «CTV»

Житомирський телеканал «CTV» вже був на огляді «Детектора медіа» у листопаді 2022 року. Відтоді реєстраційні дані та власники медіа не змінилися. Юридична назва мовника — ТОВ «Телерадіокомпанія “Союз-ТВ”». Цю компанію, за даними реєстрів, зареєстрували у вересні 2003 року. У засновниках компанії, за даними Youcontrol, — Олег Бабкін із Житомира (частка — 25,2%), ТОВ «Медіастиль» (24,9%), зареєстроване в Києві, та Владислав Шаповалов також із Києва. В останнього — 49,9% частки з прямим вирішальним впливом.

За даними руху «Чесно», керівник медіа Олег Бабкін балотувався до Житомирської міськради різних скликань: у 2006, 2010 та 2020 роках. Останнього разу — за списками «Слуги народу», і не пройшов. 2016 року керівника телеканалу призначили радником Житомирського міського голови Сергія Сухомлина, про що писали місцеві видання. Станом на 8 червня Олег Бабкін усе ще перебуває у списку радників очільника міста (на громадських засадах).

Нині ТРК «CTV» має власний сайт (на якому, щоправда, видає помилку при спробі переглянути структуру власності), сторінку у фейсбуку (23 тисячі читачів), телеграм-канал (603 підписники), акаунт в інстаграмі (935 читачів). Ютуб-канал «CTV» створений у 2011 році, зараз у нього 3,36 тис. підписників.

За даними Нацради з питань телебачення та радіомовлення, станом на грудень 2023 року телеканал транслював 14 годин власного контенту, а ще 10 припадало на телемарафон «Єдині новини». Зараз на ютубі мовника публікують тільки випуски новин та окремі сюжети з них же. Випуск інформаційної програми «У центрі подій» у середньому триває від 18 до 25 хвилин. Минулого разу новини глядачам презентували ведучі, нині ж це просто матеріали через перебивки. У титрах можна прочитати імена та прізвища членів знімальних груп, а також тему відео. У моніторинг потрапили випуски за 20–28 травня.

Увага, звітує керівництво

У випусках новин, що мають назву «У центрі подій», медійники багато розповідають про війну. Зокрема, про ворожі обстріли України, втрати окупантів, знищену техніку тощо. Посилаються при цьому на інформацію від Генштабу ЗСУ, Повітряних сил, повідомлення обласних військових адміністрацій тощо. Ще розповідають про різноманітні волонтерські ініціативи. Також у програмі трапляються сюжети про життя воїнів окремих підрозділів, але не власного виробництва «CTV», а телеканалу «Армія TV», Генштабу ЗСУ або окремих воєнних блогерів.

Такі матеріали, до слова, місцеві телевізійники брали в новини й під час минулого огляду. Сюжети військового телебачення відрізняються як наявністю історій окремих воїнів, так і хронометражем: деякі займають по пів випуску новин. Під час трансляції армійських відео траплялися неоднозначні моменти. Наприклад, коли титри, накладені монтажерами «CTV», накладалися на титри «Армії TV». Або коли герої сюжетів емоційно називали окупантів «пі**рами», і це слово без заглушування йшло в етер.

 

Є і матеріали від Національної поліції або, наприклад, Офісу генпрокурора. Хоча чим глядачам саме з Житомирщини мав бути цікавий сюжет про корупційні оборудки довкола шахти «Краснолиманська» на Донеччині, не зрозуміло. Матеріал, без сумніву, важливий, але виглядає більш доречним для демонстрації на всеукраїнських телеканалах.

Проте чимало новин медійники «CTV» присвячують і подіям, що трапилися в Житомирі та області. Тут є звичне «але», притаманне багатьом регіональним, але в основному комунальним мовникам. У сюжетах регулярно фігурують або міський голова Сергій Сухомлин (радником якого є керівник телеканалу Олег Бабкін), або очільник Житомирської ОВА Віталій Бунечко. У моніторинговий період Сухомлин фігурував у трьох випусках, в інших мовили заступник міського голови, секретар міськради, начальник управління у справах ветеранів, а ще — директор КП «Житомирводоканал», підпорядкованого згаданому органу самоврядування.

 Житомирський міський голова Сергій Сухомлин

Очільник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко, як і керівник міста, фігурував у трьох випусках програми «У центрі подій», а ще в одному журналісти подали пряму мову його заступників.

 Голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко

Поява посадовців у сюжетах не завжди була виправданою. Наприклад, пряма мова Сергія Сухомлина у відео про сесію Житомирської міськради — цілком доречна. А от у сюжеті про велопробіг ветеранів (де очільник міста говорив разом із керівником області) цілком можна було обійтися синхронами організаторів та учасників.

Очільник Житомирської ОВА Віталій Бунечко та його заступники теж з’являлися в кадрі за будь-якої зручної нагоди. Наприклад, коли у сюжеті говорили про передачу нових автівок для первинних центрів медико-санітарної допомоги, присутність голови області як безпосереднього учасника процесу виглядала доречно. А от у відео про вшанування загиблих героїв на місцевому військовому кладовищі прямі мови двох заступників Бунечка «про все хороше» можна було скоротити.

Ще б трохи повноти…

Деяким сюжетам бракує повноти. Як от відео з сесії Житомирської міськради, де сперечалися військовослужбовець і міський голова Сергій Сухомлин. Сутичка стосувалася земельних питань, винесених на розгляд: захисник вимагав не виносити їх на голосування до завершення воєнного стану. У кадрі показали конфлікт і подали прямі мови сторін. Але у синхроні військового той лише кричав про мораторій на продаж землі, а міський голова, своєю чергою, певнив, що питання знімуть і додатково обговорять на зустрічі із головами фракцій.

Про які саме ділянки йшлося та як були сформульовані питання, винесені на розгляд, журналісти повідомили через пряму мову Сергія Сухомлина. Очільник міста з трибуни говорив, що окремі земельні питання стосувалися спадщини та зведення житла для переселенців, а ще деякі винесені на прохання представників обленерго. Втім, не зайвим був би й закадровий текст, де про це розповіли би більш детально.

Крім надлишкової уваги до посадовців та подекуди браку повноти інформації, робити зауваження журналістам «CTV» майже немає за що. Хіба що медійники доволі часто (принаймні у моніторинговий період) вдавалися до вуличних опитувань перехожих. Одного разу людей запитували, чи ті донатять на військо, іншого — чи оновили дані чоловіки призовного віку від моменту вступу у силу закону про мобілізацію? Такі матеріали можуть бути у випуску новин, але не несуть інформаційної цінності.

 

Більшість матеріалів, що виходять у випусках новин «У центрі подій», як зазначалося вище, присвячені повномасштабній війні. Проте житомирські медійники не забувають висвітлювати й медичні теми або ж, наприклад, згадувати про період нересту риби на водоймах.

Зрештою, журналістам «CTV» можна побажати бодай трохи скоротити присутність у новинах різного штибу посадовців. А ще додавати повноти інформації, залучаючи до коментування більше кваліфікованих промовців і додаючи пояснення в закадровому тексті.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
672
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду