Які новини не можна випускати в ефір

Які новини не можна випускати в ефір

6 Жовтня 2014
3792

Які новини не можна випускати в ефір

3792
Топ-12 найгірших сюжетів із моніторингу новин регіональних телеканалів з грудня 2013-го по вересень 2014-го.
Які новини не можна випускати в ефір
Які новини не можна випускати в ефір

Історичні події, що розпочалися в Києві 21 листопада 2013 року, стали дуже яскравим індикатором якості новин на регіональних телеканалах. Майдан і Антимайдан, Янукович і опозиція, Герої Небесної Сотні і «Беркут» — це головні теми в регіональних новинах трьох зимових місяців — висвітлювалися на регіональних телеканалах із діаметрально протилежними акцентами й оцінками. Більшість із проаналізованих експертами ГО «Телекритика» телеканалів були пропагандистським рупором режиму Януковича. В сюжетах про події на Майдані Незалежності в Києві й місцеві акції протесту професійні стандарти ігнорувалися повністю. Після падіння режиму Януковича з новин регіональних телеканалів пропаганда зникла, проте не зникла джинса — сюжети з ознаками замовності. На жаль, не відбулося й революційного зростання професійності журналістів — рівня дотримання ними професійних стандартів.

Експерти ГО «Телекритика» зібрали топ-десятку найгірших із професійного погляду сюжетів і адресують цей список не лише регіональним телеканалам, а й членам Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для реагування на непрофесіоналізм у регіональних телевізійних новинах. Адже ці телеканали мовлять згідно з умовами ліцензій, за якими ліцензіанти зобов'язані робити саме новини, а не пропагандистські чи рекламні історії під виглядом новинних сюжетів. У цьому огляді є й приклади з ефіру кримських телеканалів — для розуміння наслідків пропаганди і для подальшої роботи Нацради з питань телебачення й радіомовлення, коли окупований півострів звільнять і в Криму буде відновлено дію українських законів.

  •  «Решительны и в большинстве, как выяснилось, агрессивные сторонники евроинтеграции в минувшую субботу вновь собрались на центральной площади Симферополя» — «Неаполь» (АР Крим)

Цитата: «Насрать на оппозицию, просто насрать».

Лайка в ефірі

  •  «Севастопольцы поддержали действия киевского спецподразделения милиции “Беркут”» — «Неаполь» (АР Крим)

Цитата: «Русская община Севастополя»: «Мы вышли в поддержку Беркута, потому что беспредел, который там твориться, должен был подавлен быть если у нас есть президент, если у них есть президент, был подавлен в одночасье».

Про жертв знущань бійців «Беркуту» — ані слова.

  •  «Вони не вчиняли ніяких терактів, та все ж вимоги свої мали, про що і заявили. Ще одні прихильники Євромайдану цими вихідними пікетували будівлю 7-го телеканалу. Вони вимагали від журналістів правдиво висвітлювати події». — 7-й канал, «Харків»

«Митинги Харькову, я считаю, что не нужны. Можно обойтись и без митингов. Можно, я же говорю, решить все за столом переговоров, и не только в Харькове, но и вообще на нашей Украине. Нам нужно работать, жить, радоваться, и чтоб наша молодежь имела возможность, где-то работать. Чтоб они заканчивали институты, и у них была возможность работать, нужно поднимать промышленность».

Слова протестувальникам у сюжеті про протест журналісти не дали.

  • « 10 лютого (за старим календарем — 29 січня) відомий російський поет Олександр Пушкін помер від перитоніту». Телеканал «Вінниччина», Вінниця

Цитата: «Як відомо, кількома днями раніше чоловік був поранений на дуелі»

Надзвичайна «оперативність» вінницьких журналістів вразила експертів «Телекритики».

  •  «Сумська футбольна академія має всі шанси стати кращим спортивним навчальним закладом не лише в Україні, а й в Європі» — ТРК «Академ TV», Суми.

Цитата: «Сумська футбольна академія має всі шанси стати кращим спортивним навчальним закладом не лише в Україні, а й в Європі. В цьому переконаний екс-губернатор Сумщини, нині заступник глави Адміністрації Президента України, Юрій Чмирь. Ініціатор створення “Барси” говорить: проект, за яким сьогодні ведеться будівництво гуртожитку немає аналогів. А попит на навчання майбутньої академії вже перевищує прогнозовану цифру».

І ще три синхрони чиновника Януковича про те ж саме та сюжет із чотирма синхронами цього ж дня на державному обласному телеканалі:

  • «Робота кипить — у Сумах добудовують домівку для майбутніх зірок футболу» — Сумська ОДТРК

Цитата: Юрій Чмирь, заступник глави Адміністрації Президента України: «Чесно кажучи, душа радіє...”

  •  «Зважаючи на початок танення снігу, необхідно забезпечити цілодобовий моніторинг Бортницької станції аерації» — ОТБ, Харків (Харківська обласна державна телерадіокомпанія)

Цитата: «Кореспондент: Зважаючи на початок танення снігу, необхідно забезпечити цілодобовий моніторинг Бортницької станції аерації. Таке завдання в ході виїзної наради отримали чиновники КМДА та надзвичайники від віце-прем’єра Олександра Вілкула. Минулоріч за підтримки уряду полагодили лівобережний каналізаційний колектор».

Про фекалії киян журналісти розповідають... харків'янам — все заради піару віце-прем'єра Вілкула.

  •  «Депутатський корпус Харківської облради зібрав кошти, аби не тільки морально, а й фінансово підтримати правоохоронців», — ОТБ, Харків (Харківська обласна державна телерадіокомпанія)

Цитата: «За словами губернатора Харківщини Михайла Добкіна силовики своєю службою повернули повагу людей до міліції».

Сюжет без професійних і моральних стандартів.

  •  «Наталія Королевська, перебуває з візитом на Херсонщині» — «Херсон плюс», Херсон

Цитата: «Наталія Королевська, кандидат в президенти України: “Всегда приятно приезжять в Херсон, здесь и солнце ярче, и настроение лучше”».

У цьому сюжетів випуску новин вісім (!!!) синхронів кандидатки у президенти Наталі Королевської.

  •  «Щира задушевна розмова та пам’ятний подарунок — саме так вже не один рік вітає ветеранів із великим Днем перемоги народний депутат України Григорій Калетник» — Вінницьке державне телебачення

Цитата: «Олена Накорєнєва, кореспондент: Всіх сьогодні турбує питання подальшої долі та територіальної цілісності нашої держави. Григорій Миколайович переконаний: наш народ, який вистояв у Другій світовій, переможе і сьогодні».

Саме так багато років поспіль розхвалюють журналісти державного телеканалу народного депутата фракції Партії регіонів — як за часів правління цієї партії на чолі з Януковичем, так і за нової влади. До того ж журналісти розхвалюють державним кошом (бо ж на державному каналі) цілий сімейний клан Калетників. На тому ж каналі дифірамби регулярно співають і Оксані Калетник:

«На Ямпільщині із сільськими головами та депутатами районної ради зустрілася народний депутат України Оксана Калетник» — Вінницьке державне телебачення

Цитата «Оксана Калетник, народний депутат України: "Питання децентралізації, тобто реформи місцевого самоврядування, воно реально на часі”».

  •  «Вінницьке козацтво вирішило відзначити героя України Олексія Порошенка за вагомий внесок у розбудову держави» — Вінницьке державне телебачення, Вінниця

Цитата: «Анна Соловйова, кореспондент: Герой України, політичний діяч, досвідчений аграрій. Нині в Олексія Порошенка з’явилася ще одна нагорода. Офіційне вручення ордену V ступеня Івана Мазепи відбулося серед колективу Гайсинського цукрового заводу. Генерал-отаман Володимир Лебедевич наголосив на тому, що нагороду Олексій Іванович заслужив перш за все за наполегливу працю у сільськогосподарській сфері та за вмілі управлінські навики».

Держане телебачення завжди піарить Президента, незалежно від прізвища керівника держави. На суспільному телеканалі такий сюжет у такій подачі неможливий.

1. «Решительны и в большинстве, как выяснилось, агрессивные сторонники евроинтеграции в минувшую субботу вновь собрались на центральной площади Симферополя»

«Неаполь» (АР Крим), «День за днем» (випуск о 18:30), 09.12.2013

«Мария Бабко, корреспондент: Решительны и в большинстве, как выяснилось, агрессивные сторонники евроинтеграции в минувшую субботу вновь собрались на центральной площади Симферополя. Правда, вместо заявленной тысячи человек участников около полутора сотен. Среди них пара тройка студентов.

Студентка: “Я учусь в ТНУ”.

Мария Бабко, корреспондент: А вот Катерина куда активнее. Оппозицию на баррикадах не поддерживает, действие “Беркута” осуждает. В Европу здесь и сейчас не хочет, понимает, стране будет трудно. Пришла по зову сердца, подержать флаг.

Катерина, студентка: “Просто вчера спросили, кто хочет быть волонтером, подержать флаги. Вот я стою и держу флаг, это, в принципе, волонтерство».

Мария Бабко, корреспондент: В этот раз в самосознании митингующих большой прорыв. Если раньше отворачивались и были не в состоянии ответить на вопросы, сегодня явно готовились. Правда, многие с вожделенной Европой знакомы понаслышке, теоретически. При этом люди утверждают, оппозицию не поддерживают, стоят за то, чтобы в Украине хорошо жилось.

Женщина: “Насрать на оппозицию, просто насрать на оппозицию. Народ Украины вышел”.

Мария Бабко, корреспондент: Настроенные митингующие агрессивны, попытки прохожих что-либо возразить в рядах евроинтеграторов отзываются волной гнева. Вот и мирно шедшему мимо экс-главе правления Союза белорусов Крыма едва не досталось на орехи, просто за желание поговорить по душам.

Григорий Жуковский, житель Симферополя: “Я представитель славянского народа. Я очень толерантный и славянин, а он ко мне пристает и начинает говорить, что он здесь хозяин. Здесь более ста наций народных, которые должны жить в единстве, процветании. И спасибо правительству Крыма и Украины, нашему земляку, Виктору Федоровичу Януковичу, который непосредственно много делает для единства”.

Мария Бабко, корреспондент: Впрочем, досталось не только борцу за мир во всем мире. Журналистов митингующие также не жаловали. Осыпали проклятьями, называли провокаторами.

Митингующий: “Вы выбрали одного человека, который не согласен, и сейчас будете подавать его в эфир”.

Митингующая: “На митинге я на своем, а вас какого черта туда тянет? Мы знаем, как вы освещаете, рассказываете, кучка отщепенцев”.

Мария Бабко, корреспондент: И даже дулю умудрялись крутить. Недовольными же вопреки сомнению митингующих оказались практически все прохожие, ставшие свидетелями еврошествия по центральным улицам города. Призывы “Геть!” и лозунге на мове с оскорблениями в адрес власти не нашли понимания в душах горожан.

Прохожая: “Они не понимают этого, что они делают. Неосознанный шаг. Просто мне кажется, кто-то спровоцировал и все. Потому что у каждого шага должны быть последствия. Я против лично, и вся моя семья тоже”.

Прохожий: “Студентам нужны деньги, поэтому они ходят. А у них нет своего мнения, они придерживаются толпы”.

Прохожий: “На майдан не едем, нужно самим делать свою страну строить. Ни туда ни сюда”.

Мария Бабко, корреспондент: А вообще как оцениваете ситуацию в Киеве?

Прохожий: “Крайне тяжелая. Я думаю, что все равно маловероятно что майдан что-то решит”.

Мария Бабко, корреспондент: Кстати, добрая часть ярых защитников Украины хоть фон и создавала, но строки гимна воспроизвести не могла.

Митингующая: “Я не могу сосредоточиться”.

Мария Бабко, корреспондент: Громко. Но, судя по реакции горожан — безрезультатно, колона митингующих двинулась к представительству Президента. В резолюции участники акции призвали провести досрочные выборы, в парламент автономии. Организаторы митинга также провели сбор денег на поездку в Киев для тех, кто не в состоянии самостоятельно оплатить проезд. Прекратить политический хаос в стране, требовали сегодня крымчане под стенами».

2. «Севастопольцы поддержали действия киевского спецподразделения милиции “Беркут”»

«Неаполь» (АР Крим), «День за днем» (випуск о 18:30), 09.12.2013

«Корреспондент: Севастопольцы поддержали действия киевского спецподразделения милиции Беркут. Напомню, в процессе охраны общественного порядка, на главной площади страны, милиционерам пришлось применить силу. В результате стычек пострадали как митингующие так и сотрудники органов внутренних дел. Действия правоохранителей стали активно осуждать оппозиционеры. В Севастополе представители общественных организаций выразили поддержку бойцам спецподразделения и потребовали от руководства страны принятия более жестких мер для наведения порядка в столице.

Татьяна Ермакова, председатель общественной организации “Русская община Севастополя”: “Мы вышли в поддержку “Беркута”, потому что беспредел, который там твориться, должен был подавлен быть если у нас есть Президент, если у них есть Президент, был подавлен в одночасье. Это никакой не протест, это никакая ни акция за справедливость, это не революция, это просто шабаш, клоунада”.

Корреспондент: Председатель общественной организации “Русская община Севастополя”, призвала собравшихся, еще раз задуматься над тем, что даст Украине сотрудничество с Европой?

Татьяна Ермакова, председатель общественной организации “Русская община Севастополя”: “Люди, стоящие там на площади, начиная от старушек, которые прошли войну, и сейчас говорят что они пойдут в Европу, забыв о том, что они с этой Европой воевали. Раньше думали, что их будут кормить. Армия голодных, которые собираются пойти в Европу, где их будут кормить? Их поведение в нападении на “Беркут”, на нарушение правопорядка, просто мы считаем беспределом».

3. «Вони не вчиняли ніяких терактів, та все ж вимоги свої мали про що і заявили. Ще одні прихильники Євромайдану, цими вихідними пікетували будівлю 7-го телеканалу»

7-й канал, «Харьковские известия» (випуск о 20:30), 10.02.2014

«Анатолій Мирошниченко, ведучий: Вони не вчиняли ніяких терактів, та все ж вимоги свої мали про що і заявили. Ще одні прихильники Євромайдану, цими вихідними пікетували будівлю 7-го телеканалу. Вони вимагали від журналістів правдиво висвітлювати події. З телеканалу до пікетувальників ніхто не вийшов, адже акція відбулася у вихідний день. Як саме все відбувалося, дивіться далі.

Євгенія Кутнова, кореспондент: Будівельний майданчик харківської філармонії. Нині її активно реконструюють. Але сьогодні тут галас не від техніки, а від прихильників харківського Євромайдану. Вони прийшли пікетувати 7 телеканал.

Тамара, мешканка вулиці Римарської: “Оно мне надо, вот такие крики, свисты и прочее, зачем  оно мне надо. Каждый канал имеет право на свое, то есть на то, что он ведет, вот ведет он и пусть ведет. Кто хочет, смотрит седьмой, кто хочет смотрит “Кино”, “Интер” и так далее, понимаете. Поэтому не имеют права пикетчики вмешиваться в каналы. А зачем, зачем это нужно, вмешиваться? Еще разгромить 7 канал, еще это разгромить? Что это за пикет они устроили? Друг другу устраивать вот эти вот, ну, бред, ну, согласитесь”.

Євгенія Кутнова, кореспондент: Активісти розташовуються вздовж вулиці Римарської. Хтось сміється, хтось розмовляє по телефону, хтось забув гасла, а хтось слухає музику. У руках протестувальників, а деяких з них часто можна побачити чи не на всіх пікетах у місті, плакати. З цими ж лозунгами активісти виступали день тому біля одного з торгівельних центрів. Тож, скоріше за все, аби не гаяти часу та нові транспаранти, з ними прийшли й під стіни 7-го. На знак свого протесту вони кидають монети.

У мегафон: “То ми можемо вам дати ці гроші, ось беріть, беріть, тільки кажіть правду!”

Юрій: “Им важны только их интересы, то, что им верхушка партии, не знаю за деньги, не за деньги, какое им распоряжение дали, им на другое мнение наплевать просто. Эти двести человек — это, в большей степени, работники оппозиционных штабов и все. Сами жители города почти не выходят, в Харькове единицы жителей, которые действительно поддерживают эту революцию в Киеве, этот Евромайдан. В принципе это просто те, кто районные городские штабы оппозиционных партий, того же “Удара”, той же “Батькивщины”.

Євгенія Кутнова, кореспондент: Не забули активісти згадати і про одного зі своїх лідерів.

Скандують: “Юлі — волю! Юлі — волю!”

Євгенія Кутнова, кореспондент: Такі крики вже стали звичними для пацієнтів центральної клінічної лікарні Укрзалізниці. Взагалі акцію біля Сьомого телеканалу, кажуть юристи, можна розцінювати, як втручання у редакційну політику. Про це говорить закон України “Про телебачення і радіомовлення”, стаття п’ята — “Гарантії свободи діяльності телерадіоорганізацій”. У документі прописано, що цензура інформаційної діяльності телерадіоорганізації забороняється. Телерадіоорганізація є незалежною у визначенні змісту програм та передач. Окрім цього, у законі закріплено, що не вмотивоване втручання громадських чи релігійних об'єднань у сферу професійної діяльності телерадіоорганізацій не допускається.

Світлана: “Я считаю, что это уже слишком. Каждый канал — это свое зрение на какую-то политическую ситуацію”.

Євгенія Кутнова, кореспондент: Більше того, впевнені городяни, подібні акції протесту в місті не потрібні.

Світлана: “Всем хочется занять пост, а каким способом, это неважно. И что людям бедным. Вон бабушки дедушки, вон там, я смотрю там ходят. И чего они ходят?”

Євгенія: “Я думаю, что надо это делать более гуманно. Потому что я боюсь всех этих массовых скоплений. Даже с ребенком как бы страшно пройти. Все буйные там. И неизвестно что от них ожидать”.

Оксана: “Люди должны работать и заниматься своим делом и выражать свое мнение. Да, пусть мирным путем, пусть как-то, но, в первую очередь, включая мозги, а не поддаваясь эмоциям, которыми руководят, те, показывали по телевизору, кто стоит за всем этим”.

Тетяна: “Митинги Харькову, я считаю, что не нужны. Можно обойтись и без митингов. Можно, я же говорю, решить все за столом переговоров, и не только в Харькове, но и вообще на нашей Украине. Нам нужно работать, жить, радоваться, и чтоб наша молодежь имела возможность, где-то работать. Чтоб они заканчивали институты, и у них была возможность работать, нужно поднимать промышленность”.

Євгенія Кутнова, кореспондент: 7 телеканал є одним із рейтинговіших, впевнені городяни, бо програми каналу розповідають про життя в місті.

Наталія, студентка: “Я смотрю 7 канал, в основном, новости, потому что в связи со сложившейся ситуацией в Украине очень интересно смотреть и наблюдать, что у нас сейчас творится. И я думаю, ну, показывают правдивую ситуацию, ну, по крайней мере, я на это надеюсь”.

Валерій, будівельник: “Ну, 7 канал мне нравится из-за того, что постоянно новости харьковские, я смотрю, в центре события. Погода еще мне нравится, потому что все время показывают, время можно проверять. А так, как бы я не видел лживой информации, проверяя в интернете. Нет, как бы. Как это сказать, неудовольствий нет к 7 каналу”.

Олександр, старшокласник: “Хороший канал, информационный, довольно-таки интересный, хороший канал. А насколько объективный? Достаточно объективный канал. Нормальный канал”.

Катерина, студентка: “Да, мы смотрим 7 канал, он очень интересный, правда, нечасто, но иногда собираемся и смотрим, когда попадаем. Что нравится, как оцениваете 7 канал? Ну, новости, погода, хорошо, в принципе”.

Юрій: “Раскрывают более и менее то, что происходит в городе, в стране. Важна информация, потому что все остальные телеканалы много скрывают правды. Допустим, тот же АТН показывает только одну сторону, только то, что там уже Евромайдану выгодно. А 7-й более объективно показывает то, что вообще происходит в стране”.

Оксана Власенко, викладач історії: “Я, например, поддерживаю 7 канал с той только точки зрения, что он показывает события, не только однобоко поддерживая Майдан, а показывает и точку зрения тех людей, которые против Евромайдана. У нас, к сожалению, СМИ все освещают только сугубо с точки зрения Евромайдана, и невозможно смотреть новости. Почему не слышит половина страны другую половину, которая против этого? Я против этого. И, работая в школе, я детей готова призывать к тому, что бы они включили мозги, прежде чем ратовать, непонятно за какие идеи”».

4. «Новини» (випуск 19:45), 10.02.2014 20:00:00

«Тетяна Кондель, ведуча: 10 лютого (за старим календарем — 29 січня) відомий російський поет Олександр Пушкін помер від перитоніту. Як відомо, кількома днями раніше чоловік був поранений на дуелі. Куля його супротивника — поручика Дантеса — виявилася смертельною. Олександр Пушкін став відомим завдяки своїм творам: "Онєгін", "Полтава", "Руслан та Людмила", "Пікова дама". Пантелеймон Куліш підкреслював значення Олександра Пушкін для української літератури. За його словами, поет впливав на нього вишуканістю свого поетичного слова. Наші кореспонденти вирішили перевірити, чи вінничани знають, хто такий Олександр Пушкін, та зокрема його твори.

Місцева жителька: "Я помню чудное мгновенье. Передо мной явилась ты. Как мимолетное виденье. Как гений чистой красоты".

Місцевий житель: "Забув вже все. Стільки років пройшло".

Місцева жителька: "Я не можу нічого сказати".

Журналіст: "Хоч приблизно, хоч пару рядків".

Місцева жителька: "Не можу".

Місцевий житель: "У Лукоморья дуб зеленый. Златая цепь на дубе том. И днём и ночью кот учёный. Всё ходит по цепи кругом. Идет налево — песнь заводит. Направо — сказку говорит. Там чудеса, там леший бродит, русалка на ветвях сидит. Там на неведомых дорожках следы невиданных зверей. Избушка там на курьих ножках. Совсем без окон, без дверей"».

5. «Сумська футбольна академія має всі шанси стати кращим спортивним навчальним закладом не лише в Україні, а й в Європі»

ТРК «Академ TV», «Об’єктив», 10.02.2014

«Анатолій Кравченко, ведучий: Сумська футбольна академія має всі шанси стати кращим спортивним навчальним закладом не лише в Україні, а й в Європі. В цьому переконаний екс-губернатор Сумщини, нині заступник глави Адміністрації Президента України Юрій Чмирь. Ініціатор створення “Барси” говорить: проект, за яким сьогодні ведеться будівництво гуртожитку немає аналогів. А попит на навчання майбутньої академії вже перевищує прогнозовану цифру.

Ольга Галицька, кореспондент: Півтора місяці, як Юрій Чмирь на новій посаді. Та екс-губернатор продовжує слідкувати за розвитком свого дітища — футбольного центру “Барс”.

Цього разу оцінює хід робіт на будівництво гуртожитку майбутньої футбольної академії.

Юрій Чмирь, заступник глави Адміністрації Президента України: “Чесно кажучи, душа радіє за те, що вже сім поверхів готових. Тобто, Віктор Михайлович Федорченко — наш самий на сьогодні величезний забудовник обіцяє, що вже наприкінці березня буде повністю дев’ять поверхів готових”.

Ольга Галицька, кореспондент: Будівельні роботи за графіком. Готові інженерні мережі, каналізація, теплотраса, водогін. Залишаються опоряджувальні роботи в середині будівлі, фасад та благоустрій території.

Віктор Федорченко, забудовник: “Такое первое применяется на Украине. В Европе еще нет. Именно такой конструкции. Немцы, значит, предложили, и мы хотим попробовать”.

Юрій Чмирь, заступник глави Адміністрації Президента України: “Самое эксклюзивное, это у нас в Сумах будет, и самое главное, что такого проекта нигде нет. Вот Виктор Михайлович может подтвердить, что проекта такого в Украине нет. И я убежден, что мы сможем, когда окончим строительство, побороть право на то, чтобы в Европе самый лучший был Центр для детей”.

Ольга Галицька, кореспондент: Вже можна побачити просторі холи, майбутні житлові кімнати до 40 квадратних метрів на 3, 4 хлопців. Окремі приміщення — харчоблок, і мед центру.

Юрій Чмирь, заступник глави Адміністрації Президента України: “Тут буде самі найсучасні умови і проживання, і харчування. І буде вивчення іноземних мов. Саме головне дуже високого рівня буде діагностичне обладнання для того, щоб хлопці після тренування змогли пройти певне і кардіологічний контроль, і пройти всі заміри по їх стану фізичному”.

Анатолій Твердоус, директор ФЦ “Барса”: “Предусмотрено все по максимуму. Европейский опыт учли. В Барселоне видели. Смотрели. Подсматривали, так можно сказать. Все лучшее сюда себе копируем”.

Ольга Галицька, кореспондент: Забудовники обіцяють здати об’єкт в серпні, аби футбольна академія почала роботу з нового навчального року. Вже сьогодні, говорить директор “Барси”, кількість бажаючих потрапити на навчання, перевищує прогнозовану цифру — 120 місць. Ідуть заявки з усієї України. Тому Юрій Чмирь дав доручення розглянути можливість збільшення місць у гуртожитку до 200, щоб максимальна кількість дітей могла проявити себе у спорті».

6. «Робота кипить — у Сумах добудовують домівку для майбутніх зірок футболу»

Сумська ОДТРК, «На часі» (випуск 21:30), 11.02.2014

«Максим Едель, кореспондент: Робота кипить — у Сумах добудовують домівку для майбутніх зірок футболу. Гуртожиток при футбольній академії. Завітав на будівництво ініціатор проекту, заступник глави Адміністрації Президента України Юрій Чмирь. Де житимуть сумські Пеле та Марадони бачили і наші журналісти.

Ніна Коломієць, кореспондент: Панорамні ліфти, просторі холи й зручні кімнати — у спортивному гуртожитку все для комфорту футболістів. Будують за передовими європейськими стандартами, із оглядкою на зіркову тезку — футбольну школу в Барселоні. Втім, сумський проект — унікальний.

Юрій Чмирь, заступник глави Адміністрації Президента України: “Такого в Украине нет. И я убежден, что мы сможем, когда окончим строительство побороть право на то, чтобы и в Европе самый лучший центр для детей”.

Ніна Коломієць, кореспондент: Спортивна висотка зростає не по днях.

Юрій Чмирь, заступник глави Адміністрації Президента України: “Осталось сколько этажей? Два. В марте закончим”.

Ніна Коломієць, кореспондент: Далі ж внутрішні роботи — оздоблення фасаду.

Юрій Чмирь, заступник глави Адміністрації Президента України: “Я завітав на Сумщину сьогодні з таким приватним візитом, але ми змогли побачитися із забудовником, замовником цього проекту. І обговорили вже остаточно яким буде фасад цієї будівлі. От дивіться, от такий буде фасад. От в нас в сильвері металі буде. І от в блю металі. Це два кольори”.

Ніна Коломієць, кореспондент: Матеріали — на вищому рівні, запевняє забудовник. Вони — не тільки красиві, а й безпечні та комфортні.

Віктор Федорченко, забудовник: “Панели там — такое первое применяется на Украине. В Европе еще нет. Именно такой конструкции. Немцы предложили, и мы хотим опробовать у себя на Украине”.

Ніна Коломієць, кореспондент: Майбутній гуртожиток розрахований на 150 вихованців. Окрім спальних кімнат, у проекті передбачений інтелектуальний центр для вивчення мов, їдальня й кардіоцентр. На кожному поверсі — просторі холи.

Юрій Чмирь, заступник глави Адміністрації Президента України: “Прийшли, прийняли душ після тренування. Вивчили уроки, і вечір тут сідають в цьому холі. З кімнат виходять сюди, займаються, дивляться своє тренування. Спілкуються”.

Ніна Коломієць, кореспондент: В Академії вчитимуть не лише вправно ганяти м’яча, а й готуватимуть дипломованих фахівців. Здати гуртожиток планують в середині серпня, а вже восени все буде готове для відкриття сумської Академії футболу.

Анатолій Твердоус, директор футбольного центру “Барса”: “Це буде вищий навчальний заклад. І випускники нашої академії будуть отримувати диплом бакалавра по завершенні. Вони будуть мати не тільки професіональну спортивну кар’єру, а ще й кар’єру спеціаліста, який займатиметься в спорті”.

Ніна Коломієць, кореспондент: Здати гуртожиток планують в серпні. А вже восени все буде готове для відкриття Сумської Академії футболу».

7. «Зважаючи на початок танення снігу, необхідно забезпечити цілодобовий моніторинг Бортницької станції аерації»

ОТБ, «Новини сьогодення», 11.02.2014

«Кореспондент: Зважаючи на початок танення снігу, необхідно забезпечити цілодобовий моніторинг Бортницької станції аерації. Таке завдання в ході виїзної наради отримали чиновники КМДА та надзвичайники від віце-прем’єра Олександра Вілкула. Минулоріч за підтримки уряду полагодили лівобережний каналізаційний колектор, де на початку позаминулого року сталась масштабна аварія. Наразі на станції триває комплексна реконструкція та вдосконалення технологічного процесу очищення стічних вод. Здійснити її планують кредитним коштом, взявши на озброєння передові технології. Задля цього хочуть взяти 7,5 мільярдів гривень позики від уряду Японії — під 0,1% річних, на 40 років. Умови кредитування передбачають 10-річні канікули при погашенні.

Олександр Вілкул, віце-прем’єр-міністр України: "Ускоряемся по работе с Японскими международным финансовым агентством. Есть уже проект, есть уже экспертиза, выносим на Кабинет министров проект письма на Японию, ускоряемся по данному проекту. Как только улучшатся погодные условия, мы должны форсированно начать работу. Это работа на перспективу, на перспективу крупнейшего мегаполиса".

Кореспондент: Проект комплексної реконструкції Бортницької станції аерації планується провести у дві черги — по п’ять пускових комплексів кожна. Термін реалізації проекту — 7,5 років. Така тривалість та кількість пускових комплексів необхідна задля забезпечення безперебійної роботи станції та якісного очищення води на час ремонту».

8. «Жінки-депутати облради передали кошти, зібрані для міліціонерів харківського "Беркута"»

ОТБ, «Новини сьогодення» (випуск о19:00), 13.02.2014

Сюжет №3, 19:03:13–19:05:03 (час ефіру)

«Ірина Гнатюк, ведуча: Допомога спецпідрозділу "Беркут". Депутатський корпус Харківської облради зібрав кошти, аби не тільки морально, а і фінансово підтримати правоохоронців. Грошове заохочення передали рідним та близьким беркутівців, які виконують службовий обов’язок у всіх областях України.

Аліна Фірсанова, кореспондент: У рамках акції "Жінки-депутати фракції Партії регіонів обласної ради — матерям і дружинам міліціонерів харківського "Беркута" були зібрані кошти для потреб представників спецпідрозділу. Зустріч жінок відбулася в стінах харківської обладміністрації, де під час чаювання підтримку сім’ям беркутівців та та безпосередньо самим правоохоронцям висловили і представники обласної влади. За словами губернатора Харківщини Михайла Добкіна силовики своєю службою повернули повагу людей до міліції.

Михайло Добкін, голова ХОДА: "Благодаря "Беркуту" в нашей стране не произошла гражданская война. Благодаря мужеству, выдержке. Их мужество, стойкость и терпение помогает спасти человеческие жизни".

Аліна Фірсанова, кореспондент: Жінки-депутати були вдягнуті під час зустрічі символічно. Вбрання чорного кольору з написом "Беркут" демонструвало готовність депутатського корпусу підтримати сім’ї, які очікують повернення своїх рідних зі служби. Зібрані кошти чиновники передали Зої Горобець, яка працює фельдшером у спецпідрозділі "Буркут" в Харківській області. Владники також запевнили, що харківські силовики завжди можуть розраховувати на підтримку.

Людмила Давидова, заст. голови Харківської облради: "Бездействовать мы тоже не можем. И, наверное, мы тоже должны говорить правду и, наверное, мы тоже должны в первую очередь поддерживать тех наших ребят, которые сейчас многие в Киеве, которые охраняют и наши здания и в каждой администрации областной, практически во всех областях. Особенно у нас на востоке".

Аліна Фірсанова, кореспондент: Наприкінці зустрічі Михайло Добкін запевнив жінок, що після врегулювання конфліктної ситуації в країні, буде розглянуто питання про присвоєння статусу учасника бойових дій усім беркутівцям, які на наразі захищають інтереси країни».

9. «Наталія Королевська, перебуває з візитом на Херсонщині»

«Херсон плюс», «Новини» (випуск о 19:00), 17.04.2014

«Наталія Королевська, кандидат в президенти України: “Всегда приятно приезжять в Херсон, здесь и солнце ярче, и настроение лучше. И сейчас как никогда ваша область становится стратегической областью для всей страны. Потому что это такой форпост Украины на юге”.

Кореспондент: Саме так розпочала прес-конференцію кандидат в президенти України Наталія Королевська, перебуваючи з візитом на Херсонщині. На думку екс-міністра соціальної політики, державна підтримка та соціальний захист людей, повинні відповідати тому статусу, в якому сьогодні опинилася Херсонська область.

Наталія Королевська, кандидат в президенти України: “Самым актуальным вопросом является, это социальная защита людей, в нашей стране. Потому что только, буквально за последние несколько недель, ко мне обратились тысяча граждан, это и ветераны, и пенсионеры, и инвалиды, и молодые мамочки, и беременные женщины, учителя, и врачи и социальные работники. Те люди, которые сегодня понимают, что их социальные права сужаются”.

Кореспондент: Антикризовий закон прийнятий Верховною Радою 27 березня Наталія Королевська назвала антисоціальним і повідомила, що вже звернулася до Конституційного суду, та Генпрокуратури з вимогою скасування закону.

Наталія Королевська, кандидат в президенти України: “Так же мы сейчас подготовили обращение в Административный суд, потому что считаем, что тот алгоритм поднятия тарифов, который был принят правительством, сегодня будет очень опасным для страны. Потому что у людей нет тех ресурсов, чтобы заплатить, при замороженных пенсиях. А если пенсия еще 3 месяца назад была 120 долларов, то сегодня это уже 75 долларов, а колоссальный рост цен на лекарства, на продукты питания, плюс еще к этому добавить тарифы, то можно в ближайшее время спровоцировать цепную социальную реакцию, когда процесс переедет в необратимый процесс и приведёт к социальному кризису”.

Кореспондент: Кандидат в президенти поділилася, що буквально на днях відбулася презентація відкриття інституту соціального захисту населення.

Наталія Королевська, кандидат в президенти України: “Задача института — это в первую очередь анализ тех решений, которые есть прогноз результатов тех решений, и так же очень главное, это предложение альтернативных путей, решения тех проблем, которые сегодня есть в стране”.

Кореспондент: Пріоритетом для нашої держави має стати звичайна людина та її соціальним захист. Все інше треба відкласти на другий план — переконана Королевська.

Наталія Королевська, кандидат в президенти України: “Я людям могу пообещать точно, что социальная защита, защита их пенсий, заработных плат, социальной поддержки, помощи со стороны государства будет на наивысшем уровне. И я знаю как это сделать, и я это хорошо понимают, потому что прожила в этой сфере. И с этого пути я уже не сойду не важно, кем бы я была в этой стране”.

Кореспондент: Для кожного регіону команда Наталії Королевської розробила стратегії розвитку. За рахунок чого можна підняти економіку херсонської області? Про це кандидат в президенти розповіла вже на зустрічі із громадськістю.

Наталія Королевська, кандидат в президенти України: “Судностроение, сельское хозяйство, малый и средний бизнес. Дайте в эти отрасли государственную поддержку, это кредитное стимулирование, это льготное налогообложение, и государственный заказ, все. Это то, что позволит в течении 3 лет и сохранить рабочие места, и защитить рабочие места, и дать предприятие набраться свежего воздуха, для того, чтобы развиваться дальше”.

Кореспондент: Чимало запитань було поставлено Наталії Королевській. Херсонців турбує і неоднозначна ситуація в державі, і масові звільнення та банкрутства малого та середнього бізнесу. Хвилює городян і те, що в місті майже відсутня інфраструктура для людей із обмеженими можливостями.

Наталія Королевська, кандидат в президенти України: Мы потребовали, чтобы во всех новых строящимся обязательно были забиты сразу же ДБНы требования потому что сейчас новые создаются дома, и в них нет ни пандусов, ни доступности. Те объекты новые, которые открываются, тоже магазины нет, и они не выполняют тех требований. И чтобы там были жесткие штрафы”.

Кореспондент: Не аби яке обурення у екс-міністра соціальної політики викликали масові звільнення працівників соціальних служб. Таке рішення уряду Наталія Королевська вважає аморальним.

Наталія Корролевська, кандидат в президенти України: “Нельзя увольнять соцработников, и это вопрос даже не дискуссии. Потому что за каждым соцработником стоят десятки, сотни людей, самых одиноких, самых не защищённых, которым сегодня этот соцработник помогает. Мы подготовили все обращения, и в конституционный суд, и в генеральную прокуратуру, что будем защищать и добьёмся того, что бы никого не сокращали, и восстановили эту функцию государства” ».

10. «На Ямпільщині із сільськими головами та депутатами районної ради зустрілася народний депутат України Оксана Калетник»

Вінницьке державне телебачення, «Телевізійні новини Вінниччини» (випуск о 21:30), 13.05.2014

«Світлана Бусілкова, ведуча: На Ямпільщині із сільськими головами та депутатами районної ради зустрілася народний депутат України Оксана Калетник. Разом обговорювали концепцію децентралізації влади.

Олексій Літвінов, кореспондент: Для представників місцевих органів влади розуміння негайно децентралізації влади в Україні — не просто вимога сьогодення. Більшість з них, особливо з південних регіонів Вінницької області, неодноразова брали участь у спільних семінарах із європейськими колегами. І не лише переймали досвід, а й в силу можливостей застосовували його на базі місцевих громад.

Іван Жереб, голова Ямільської районної ради: "Для того, щоб органи місцевого самоврядування працювали чітко і не чекаючи вказівки з верха, чи дадуть кошти, де дорогу відремонтувати, де водогін, кусок труби поставити, то треба повноваження з підтвердженим фінансовим ресурсом. І воно повинно бути розписано, що лишається, звідки поступають ці кошти".

Олексій Літвінов, кореспондент: Сільські голови та їхні колеги з районної ради переконані: за роки незалежності України псевдореформ було достатньо. Вінниччину неодноразово визначали як експериментальний регіон. Як і у випадку з медичною реформою, багато користі місцевим громадам це не принесло. Під час зустрічі прозвучали два головних меседжі: на місцях краще знають, як найбільш ефективно використовувати кошти. І завдання влади — надати таку можливість.

Олександр Кульбака, ямпільський міський голова: "Власні наші надходження, тобто податок єдиний так званий, який сьогодні сплачують підприємці в Ямполі, повністю поступає в бюджет розвитку. З бюджету розвитку кошти можуть іти тільки на капітальні видатки і на реконструкцію, в результаті чого ми протягом року практично сьогодні не маємо можливості в повній мірі проводити свої кошти. Оскільки вони заблоковані Державним казначейством".

Олексій Літвінов, кореспондент: Депутати переконані: сьогодні механізми децентралізації влади все ще розробляються та визначають згори, без проведення широкого діалогу з місцевими громадами. У цьому їх підтримує і народний депутат України Оксана Калетник. За її словами, проблемні питання потрібно обговорювати на рівні місцевих громад, аби виявити всі ризики для їхнього розвитку, а не чекати, поки впроваджені вольовим рішенням влади зміни вкотре не принесуть очікуваних результатів.

Оксана Калетник, народний депутат України: "Питання децентралізації, тобто реформи місцевого самоврядування, воно реально на часі. І те, що сьогодні дійсно є досить така проблемна картина, коли у нас певна кількість регіонів взагалі хоче повної автономії, і погрожує взагалі просто розваленням країни, ми повинні дійсно посилити діалог, щоб за рахунок цього діалогу показати, які є позитивні моменти того, що країна залишається цілою".

Олексій Літвінов, кореспондент: Народна обраниця переконана: депутати Верховної Ради України мають їхати в регіони, аби почути, чого вимагають представники місцевих громад, та обговорити з ними пропозиції законотворців. Лише у такому випадку адміністративна реформа з децентралізації влади може дати ефективні результати».

11. «Щира задушевна розмова та пам’ятний подарунок — саме так вже не один рік вітає ветеранів із великим Днем перемоги народний депутат України Григорій Калетник»

Вінницьке державне телебачення, «Телевізійні новини Вінниччини» (випуск о 21:30), 13.05.2014

«Світлана Бусілкова, ведуча: Щира задушевна розмова та пам’ятний подарунок — саме так вже не один рік вітає ветеранів із великим Днем перемоги народний депутат України Григорій Калетник.

Цьогоріч він традиційно вшанував подвиг тих, хто вистояв у тій війні — живих і загиблих.

Олена Накорнеєва, кореспондент: Для Григорія Калетника зустріч з ветеранами — гарна традиція. Спілкування із тими, хто ціною здоров’я та молодості виборов мир, дає сили і натхнення працювати далі. Олексію Тихоновичу 15 травня виповниться 92. Незважаючи на поважний вік, дідусь возить дружину на базар на власних Жигулях, порається по господарству і грає на баяні. Коли про війну згадує — слабне ніби той внутрішній стержень у бравого вояки. Бойове хрещення отримав під Тернополем. Із 60 бойових товаришів тоді залишилося шість.

Олексій Дзись, ветеран Великої Вітчизняної війни: "Там лишилася групіровка велика дуже. Німці вивезли всіх з Тернополя — 60 танків, самольоти з голови не злазили. У нас було 60 чоловік. Осталися тільки шість".

Олена Накорнеєва, кореспондент: А ось для Віри Ковалик війна пройшла у розвідці. Має ордени за Сталінград та Курську дугу. Тендітна дівчина брала участь у багатьох боях. Коли потрібно було, і пораненим допомагала. Один із них ще багато років після перемоги писав листи із подякою за врятоване життя. З цією мужньою жінкою Григорій Калетник товаришує вже не один рік.

Віра Ковалик, ветеран Великої Вітчизняної війни: "Він мені все рівно як рідна людина. Я всігда про нього помню. І в мене є речі, які я згадую".

Олена Накорнеєва, кореспондент: Із привітаннями від народного депутата Григорія Калетника  завітали до хати Івана Зеленого. 95-річний дідусь має чотирьох доньок, 9 онуків, 12 правнуків. Сільська школа знаходиться через дорогу від його хати. Тож він частенько ходить розповідати дітям про Велику Вітчизняну. Іван Федорович почав воювати ще у Фінську. А 1945-го зустрів весну перемогу у Берліні.

Іван Зелений, ветеран Великої Вітчизняної війни: "Через Краков і пішли в Германію. І таким путьом йшли до Берліну".

Олена Накорнеєва, кореспондент: Щиро раділа гостям і Марія Володимирівна Мазуренко. У 41-го навчалася на лікаря в Києві. 22 червня саме мала складати іспит, а потрапила на фронт. Сьогодні вже ноги відмовляються ходити, а серце ще й досі молоде. Як справжня жінка пані Марія розхвилювалася за зовнішній вигляд та грайливо пожартувала щодо свого віку.

Марія Мазуренко, ветеран Великої Вітчизняної війни: "А як ви думаєте? Вот іменно. Це не може бути. Це неправда. 90".

Олена Накорнеєва, кореспондент: Тим, хто брав участь у боях, всім за 90. більшість із них багаті на дітей та онуків. Але й такі, хто залишився зі старістю наодинці. Гарною традицією для Григорія Калетника стало шефством над Росошанським відділенням для одиноких непрацездатних громадян.

Катерина Мельничук, директор Росошанського відділення для одиноких непрацездатних громадян: "Вони люблять увагу, вони люблять дуже подарунки. Ми дуже дякуємо за відвідування".

Олена Накорнеєва, кореспондент: 9 травня Григорій Калетник відвідав рідне село Клембівку. Поспілкувавшись із учасниками святкової ходи, віддав шану своїм батькам, які теж були учасниками Великої Вітчизняної. Для Григорія Калетника зустрічі із ветеранами — це знак синівської вдячності за мирне небо.

Григорій Калетник, народний депутат України, президент ВНАУ: "Особливої шани заслуговують наші ветерани, які і сьогодні серед нас являються тим великим прикладом патріотизму, великим прикладом любові до своєї землі, до своїх людей, до миру. Велика шана і вдячність їм. Саме вони є тими неперевершеними зразками для виховання нашої молоді, наших дітей, нашого студентства".

Олена Накорнеєва, кореспондент: Всіх сьогодні турбує питання подальшої долі та територіальної цілісності нашої держави. Григорій Миколайович переконаний: наш народ, який вистояв у Другій світовій, переможе і сьогодні».

12. «Вінницьке козацтво вирішило відзначити героя України Олексія Порошенка за вагомий внесок у розбудову держави»

Вінницьке державне телебачення, «Телевізійні новини Вінниччини», (випуск о 21:30), 12.05.2014

Сюжет №6, 21:46:44–21:47:50 (час ефіру)

«Світлана Бусілкова, ведуча: Вінницьке козацтво вирішило відзначити героя України Олексія Порошенка за вагомий внесок у розбудову держави. Орден V ступеня імені Івана Мазепи йому вручив отаман гетьманського округу українського козацтва. У своєму вітальному слові Володимир Лебедевич відзначив багатолітню роботу Олексія Порошенка у налагодженні сільськогосподарської сфери на Вінниччині.

Анна Соловйова, кореспондент: Герой України, політичний діяч, досвідчений аграрій. Нині в Олексія Порошенка з’явилася ще одна нагорода. Офіційне вручення ордену V ступеня Івана Мазепи відбулося серед колективу Гайсинського цукрового заводу. Генерал-отаман Володимир Лебедевич наголосив на тому, що нагороду Олексій Іванович заслужив перш за все за наполегливу працю у сільськогосподарській сфері та за вмілі управлінські навики.

Володимир Лебедевич, генерал-отаман Гетьманського округу українського козацтва: "Доручила мені діаспора України, Конгрес інтелігенції голові благодійного фонду вручити велику нагороду — орден V ступеня великого гетьмана України".

Анна Соловйова, кореспондент: По завершенню урочистої частини весь колектив Гайсинського цукрового заводу привітав Олексія Порошенка з новою почесною нагородою.

9 травня жителі подільського села Клембівка, що на Ямпільщині, традиційно пройшли урочистою ходою головною вулицею населеного пункту та поклали квіти до підніжжя меморіалу».

Нагадаємо, що результати моніторингу засобів масової інформації також є оцінковими судженнями відповідно до статті 47-1 Закону України «Про інформацію» і не мають офіційного характеру.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тутМатеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот Неаполь (АР Крим)
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3792
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду