Коронавірусні вершники розвалу України

Коронавірусні вершники розвалу України

14 Травня 2020
5183

Коронавірусні вершники розвалу України

5183
Російська пропаганда віщує в Україні карантинний сепаратизм, падіння Зеленського, анархію й зубожіння, викриває «американські біолабораторії» і знову пропонує гуманітарну допомогу
Коронавірусні вершники розвалу України
Коронавірусні вершники розвалу України

На початку весни російські пропагандистські медіа та їхні помічники в Україні обіцяли нашій державі хаос і розпад, якщо вона негайно не звернеться по допомогу до стабільної і благополучної Росії. У квітні й травні ситуація з коронавірусною пандемією в Росії стала значно гіршою, ніж в Україні: за кількістю підтверджених хворих країна вийшла на третє місце у світі. Проте російські медіа далі говорять про те, що Україні варто було би прийняти допомогу від Росії та копіювати її дії. Та наголошують на тих загрозливих тенденціях, які начебто мають сприяти колапсу України. А їхні партнери в Україні ці тенденції роздмухують.

Карантинний сепаратизм

Тема федералізації, розколу і врешті-решт розвалу України для кремлівської пропаганди не нова. З початком пандемії її адаптували під виклики сьогодення. Колишня прес-секретарка президента-втікача Віктора Януковича Ганна Герман сказала, що українська влада виявилася слабкою, а її дії хаотичними, а тим часом є «такі характерні симптоми розколу, як зміцнення місцевих еліт». В інтерв'ю KP.ru вона розповіла, що регіональні діячі все менше зважають на центр і намагаються самі на місцях розв’язувати проблеми. Лінії розлому, як вона вважає, проходять по заданій п'ятим президентом Петром Порошенком межі, «що виражається в трьох словах — Армія. Мова. Віра». Пандемія коронавірусу лише посилює розкол, стверджує Герман. «ПолитНавигатор» цитує її слова про Україну, яка «рухається до подальшої дезінтеграції». В ефірі телеканалу «112» Герман висловила сумнів у тому, що Україна існуватиме як держава після епідемії. Її слова про те, що «Україні кінець» розтягнули на цитати SputnikMK.ru, «Газета.ru» та інші. Деякі російські ЗМІ дали зелене світло дискусії. Директор Інституту політичних досліджень Сергій Марков назвав слова Герман нераціональними, оскільки вважає, що «влада не впаде» через пандемію, а Україна продовжить розвиватися за сценарієм, який Марков назвав «цивілізованою деградацією».

Sputnik і Argumenti.ru поширили вислів політичного аналітика Олександра Кочеткова, який передрік розпад України через дії влади в межах боротьби з коронавірусом. На його думку, за песимістичного сценарію міста «переконаються в недієздатності центральної влади» і Київ буде змушений залучити силовиків, щоб приборкати регіони — й конфлікт призведе до розпаду країни.  

Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента», назвав події в Україні «карантинним сепаратизмом», йдеться на сайті «Страна». Фесенко пояснив це наближенням місцевих виборів, а тенденцію порівняв із сепаратистськими настроями у 2014 році. «Бунт феодалів від місцевого самоврядування потенційно небезпечний для центральної влади втратою політичної та адміністративної керованості на місцевому рівні», — зазначив він. При цьому політкоментатор підкреслив, що мер Черкас Анатолій Бондаренко — «персонаж дуже сумнівний». «Ось уже є публікації, які показують, що він свого часу був пов'язаний з колишнім мером цього ж міста, паном Олійником, який в 2014 році втік разом з Азаровим до Москви. Дуже показово, що історію розганяють проросійські боти, і це зрозуміло, тому що ось ця антикарантінна махновщина послаблює центральну владу, послаблює країну, а це дуже вигідно Росії», — сказав він.

Ситуація з Бондаренком припала до душі російським виданням. «Регнум», зокрема, написав, що «деякі мери міст України на тлі складної епідеміологічної ситуації в країні виступили з різкими виступами проти президента України Володимира Зеленського». Пропагандистське видання звернуло увагу на його слова про те, що громадяни не хочуть, «щоб нами правили дилетанти». «Газета.ру» зазначила, що регіони об'єдналися проти Зеленського. Аргумент — підтримка мера Черкас із боку його колег зі Львова та Івано-Франківська, які закликали «припинити переслідування Бондаренка». «Глави ще кількох міст мовчазно приєдналися до бунту, почавши послаблювати обмеження», — пише видання. Так, мер Харкова Геннадій Кернес сказав «Страні», що з 12 травня запустить метрополітен, хоча уряд планував дозволити це тільки в кінці червня — на початку липня.

Очевидно, розраховуючи на інший розвиток подій, ресурс NewInform пише, що «Зеленський — слабкий і залежний президент, тому демарш мера Черкас цілком може залишитися без наслідків». Такий висновок зробив заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жарихін.

Політик Євген Мураєв в ефірі свого телеканалу «Наш» заявив, що Україна може зіткнутися зі зростанням сепаратизму через пандемію, й під загрозою опиниться територіальна цілісність країни. Серед його аргументів, що були процитовані ресурсами «Царьград» і riafan.ru – регіони, які на початку квітня почали запроваджувати карантин. «Ми бачимо, як відгороджувалося Закарпаття, які настрої ходять в різних містах», — сказав він, зазначивши, що особливу небезпеку нібито можуть становити українці, котрі повертаються з війни на Донбасі й забирають зброю з собою, а тому «на руках» у них «понад 2,5 мільйони одиниць бойової зброї»: «Боюся, що цьому не зможе протистояти ні реформована поліція, ні прокуратура, ні спецслужби України всі разом узяті».

На підтримку наративу про ймовірне відокремлення Закарпаття працювали й маніпулятивні вкиди, що коронавірус «косить цілі села» в Західній Україні, а офіційна статистика начебто занижує кількість хворих. Те, що на вулицях закарпатських міст і сіл «скоро будуть валятися трупи», говорила в ефірі ютуб-каналу «TopInform» проросійська активістка Тетяна Монтян, передають «ПолитНавигатор» та підконтрольний проросійським бойовикам сайт «Новости Луганска».

Як повідомив «112» з посиланням на свого неформального власника Віктора Медведчука, влада України «продовжує дискримінацію російськомовного населення навіть в умовах пандемії коронавірусу». Таке голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» сказав після того, як уряд України випустив пам'ятку щодо СOVID-19 для польської, кримськотатарської, угорської та румунської нацменшин. «Це чергова цинічна акція чинної влади на чолі з президентом Зеленським, спрямована на обмеження прав російськомовних громадян. Більш того, в умовах реальної загрози життю і здоров'ю людей це не тільки дискримінація мільйонів громадян за мовною ознакою, а й фактор, що збільшує ризик зараження», — заявив політик, вимагаючи перекладу пам'ятки та інших матеріалів російською мовою. Його цитували пропагандистські видання такого рівня, як «Регнум».

Зеленський втомився

«Зеленський розчарував українців, росіян і навіть американців». Приблизно таку тезу, озвучену головою аналітичного центру «Софія» Андрієм Єрмолаєвим і розтиражовану сайтами Sputnik и riafan.ru, проштовхують пропагандисти. Вони переконують, що влада в країні слабка, а ключові пости в ній займають «дилетанти і конформісти». Тому реакція влади на коронавірус «була хаотичною, невиправдано жорсткою і не узгодженою». При цьому маніпулятори повсякчас ставлять у приклад методи боротьби з СOVID-19 у Росії.

Для закріплення наративу про слабкість влади ЗМІ використали заяву Зеленського в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» про те, що перед українцями стоїть задача вижити, а не думати про комфорт під час пандемії.

Екс-міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш в ефірі телеканалу NewsOne поскаржилася на бездіяльність президента Зеленського: «залякувати всіх при тому, що сама влада не діє, — це абсолютно цинічна й аморальна позиція». Вона вважає, що влада симулює активність, а відеоролики голови держави і його команди «викликають тільки роздратування». Лукаш закликала «не боятися влади, бо вона безглузда!», коментуючич новивну про стягування штрафів за порушення карантину. Її процитували «ПолитНавигатор», riafan.ru та інші ресурси.

«РИА Новости», «Газета.ру» та «Звезда» подали в заголовках новин як свідчення поразки слова Зеленського про те, що влада витримає випробування коронавірусом, хоч і стомилась від нього, як і всі громадяни. «Зеленський заявив, що втомився від боротьби з коронавірусом», — перекрутили вони його звернення. «Ви часто пишете, що ми виглядаємо втомленими. Думаю, це тому, що ми дійсно втомилися. Але не зломлені … Ми обов'язково все подолаємо. І я з нетерпінням чекаю того дня, коли моє звернення по боротьбі з коронавірусом складатиметься тільки з одного речення: "В Україні хворих і померлих немає"», — казав в оригіналі Зеленський.

Володимир Жарихін, заступник голови Інституту країн СНД, закликав українсьску владу допомагати сепаратистам боротись із коронавірусом на окупованих територіях. «Київ діє в рамках того стереотипу, який сформувався у нього ще в 2014 році при підписанні Мінських угод. Вирватися за його межі не вийшло навіть у екстраординарних умовах, пов'язаних з коронавірусом. Для цього у правлячої еліти України недостатньо політичної волі. Зеленський і його команда все ще занадто бояться реакції з боку радикальних сил, зокрема, переживають за можливість державного перевороту. Наскільки виправдані ці страхи, сказати складно. При цьому гуманітарна допомога Києва Донецьку і Луганську цілком могла б поліпшити ситуацію з мирними переговорами. Але зовсім не факт, що українська влада щиро до цього прагне», — процитував його «MK.ru».

Проросійські сепаратисти пішли далі. Так званий депутат «ДНР» Володимир Медведєв настрахав у коментарі riafan.ru, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков використає епідемію та захопить владу. «В умовах, коли населені пункти перебувають під контролем його підлеглих, зробити це буде неважко», — сказав сепаратистс. Цю тезу розвинули «Известия», «360tv.ru», та інші ЗМІ: мовляв, Аваков може стати «диктатором України» та перетягнути на себе президентські повноваження.

В ефірі російського «Радио Вести» пропагандист Ростислав Іщенко ствердив, що Зеленському шукають заміну ті, хто контролює владу в Україні — умовний Захід. «Зеленський навіть не досидить до кінця року. Я таких песимістичних заяв з приводу чинного президента не чув ніколи (…) Уже зовсім відкрито говорять, що він втратив рейтинг і його пора міняти», —  сказав він.

Європейської солідарності не існує, МВФ - зло

Керівник експертної ради Фонду стратегічного розвитку Ігор Шатров в ефірі Pravda.ru сказав, що «коронавірус руйнує ЄС і вбиває Україну», оскільки вже «розхитав і продовжує руйнувати все міждержавні союзи».  Депутат Верховної Ради кількох скликань від забороненої Комуністичної партії України Олександр Голуб повторив кремлівську мантру, що Євросоюз відсторонився від допомоги Італії в боротьбі з епідемією. Він упевнений, що коронавірус «показав повну імпотенцію і безпорадність заціпенілого Брюсселя, його комісій, роздутих структур, тисяч непотрібних бюрократів і професійних базік». І це «хороший приклад для України, яка все ще наївно сподівається на західну допомогу, яка плекає ілюзії притулитися до смердючого і гниючого трупа ЄС», — не цураючись епітетів зазначив Голуб.

У матеріалі на сайті «Главред», який підхопив російський маніпулятивний ресурс Inosmi, директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров сказав, что західні кредитори начебто загнали Україну в «безпросвітний кут». Сайт Inosmi додав до його вислову про те, що Україна випала з фокусу міжнародного порядку денного, свій висновок, що сталось це через коронавірус та нафтову війну. Країну поставили на довгу паузу у співпраці з Міжнародним валютним фондом і Світовим банком, і, швидше за все, Київ не отримає кредитів і повинен готуватися до дефолту в найтяжчих умовах пандемії. «Або це був заздалегідь спланований цинічний сценарій, або це - дрімуча тупість (…) Мовляв, викручуйтеся самі, як хочете, або беззаперечно виконуйте до коми кожну нашу вимогу», — каже Гончаров.   

Заходу не до України через пандемію, тому наша країна  поки що не може розраховувати на його політичну і фінансову допомогу. Таку думку в бесіді з виданням «Известия» 17 квітня висловив німецький політолог Олександр Рар, постійний йгість студій каналів «Наш», «112», RTVI і «Россия 24». Коментуючи спільну заяву Франції та Німеччини про готовність відновити переговори «нормандської четвірки» в режимі онлайн-конференції. він додав, що саме усвідомлення безглуздості очікування допомоги з боку західних країн могло б спонукати Росію і Україну до відновлення переговорів щодо нормалізації в першу чергу економічних відносин.

Російський політтехнолог Марат Баширов в коментарі пропагандистському ресурсу «Украина.ру» сказав, що на тлі поширення COVID-19 такі країни, як Італія та Сербія, говорять про недостатню допомогу від Брюсселя, тому Україні, від якої на Заході «вже втомилися», навряд чи варто на щось розраховувати. «Україна, яка для Євросоюзу як кістка в горлі, тим більше випаде з порядку. Я очікую, що там різко погіршиться економічна ситуація, і вони впритул підійдуть до дефолту. У чомусь це їм вигідно», — цитують його слова ЗМІ, що поширили коментар.

Колишній прем'єр-міністр Микола Азаров також намагається нав’язати суспільству думку, що пандемію необхідно використовувати як привід для списання боргів перед Міжнародним валютним фондом. Він називає це не оголошенням дефолту, а реструктуризацією заборгованості. Допис соратника Януковича зацікавив сайти «Украина.ру», «Свободная пресса», «Экономика сегодня».

«Туреччина в 70-х виплачувала міжнародні борги, що були взяті ще під час рефоормування Османської імперії. Якщо борг є легальним і легітимним, то його потрібно реструктуризувати і виплатити. Але треба чітко наші борги розділити на легітимні і не легітимні. Але наша влада просто все продасть перейде всі червоні лінії», — вписався в пропагандистський контекст в ефірі програми «Чорний лебідь» на телеканалі «NewsOne» колишній представник уповноваженого Верховної  Ради з прав людини Валерії Лутковської Михайло Чаплига.

Віктор Медведчук наполягає, що Україні необхідно відмовитися від співпраці з МВФ, інакше країна не зможе подолати «кредитну залежність» та «вийти з системної кризи». Його заяву з сайту ОПЗЖ зі словами, що «під керівництвом МВФ Україна неухильно перетворюється на сировинний придаток Заходу і де-факто в напівколонію», розтягнули на цитати «РИА Новости», «Газета.ру», «Finanz.ru», «Znaj.ua», «ZIK», «112.ua» та інші.

Хто врятує Україну, той Китай та Росія

Політолог Марат Баширов, критикуючи ЄС за відсутність солідарності, сказав, що на допомогу Італії «оперативно прийшли тоталітарні комуністичні китайські лікарі та кубинські медики». Про це ж в інтерв'ю телеканалам ZIK, «112», NewsOne та «Інтер» говорив Медведчук: мовляв, коли Італія опинилась у важкій ситуації, їй відправили допомогу Росія, Китай і Куба, а не Євросоюз.

В ефірі телеканалу NewsOne політкоментатор Вадим Карасьов розкритикував дії Києва в умовах загрози поширення коронавірусної інфекції. Він зазначив, що українська влада не змогла швидко мобілізувати ресурси, і навів як взірці Росію і Китай, які швидко побудували тимчасові лікарні, хоча і відзначив, що в України не було потреби в такій кількості ліжко-місць, пише riafan.

Виступаючи в ефірі програми «Чорний лебідь» на телеканалі NewsOne, директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров закликав скористатися шансом під час епідемії та ухвалити підготовлений в 2013 році закон про ринки капіталу, щоб залучати «серйозні китайські інвестиції». У свою чергу економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ засумнівався в можливості швидкого приходу китайців з грошима, бо в Україні «комуністична ідеологія фактично оголошена поза законом», а тому на шляху китайських капіталів Києвом споруджена «світоглядна стіна». «Якщо у тебе в країні комуністична ідеологія визнана незаконною, то це означає, що ти приїжджаєш (в КНР) і кажеш: ми вважаємо вас всіх злочинцями, дайте, будь ласка, нам мільярд доларів, умовно кажучи, до получки ...» — іронізує експерт проросійського спрямування, якого цитує «Украина.ру». Насправді ж декомунізаційні закони Україні ніяк не стосуються китайського політичного режиму.

Редакція «Вестей» спробувала «переманити» Україну у ряди прихильників осі Пекін-Москва. В матеріалі на сайті сказано, что ЄС і США начебто готові підтримати Україну в «риторичному протистоянні з Росією, але не готові брати на себе серйозні економічні зобов'язання». Сьогодні Росію цій ролі замінив Китай, пояснюють автори, економіка якого зацікавлена ​​в сільгосппродуктах і «успадкованих від СРСР високих технологіях». Однак на фоні звинувачень США та європейських країн на адресу Китаю у приховуванні спалаху вірусу, «Вести» пропонують Україні не ставати на бік Заходу «беззастережно». Пропагандисти ставлять питання, чи повинна буде Україна розірвати відносини з Китаєм у разі запровадження американських санкцій проти нього? Для підтримки переконання, що Китай та Росія мають більш ефективні політичні системи, маніпулятори начебто звернулись до голосу вулиць і навели приклад відповіді людини без прізвища. «Ситуація з коронавірусом показала всю зовнішньополітичну ситуацію. Президент зустрічає літаки з Китаю. З Китаю, а не США чи Білорусі, наприклад. Європа, наскільки я бачу, закрилася. У Америці зовсім все погано. Про Росію не знаю , але чітко видно, що Китай — єдина країна, від якої ми отримуємо реальну допомогу, а не слова підтримки», — каже людина, яку називають Євгеном.

Політкоментатор Армен Гаспарян в коментарі riafan.ru запевнив, що стан української економіки «продовжує погіршуватися» і для боротьби з кризою «Київ може звернутися по допомогу до Москви». «Україна на рівні офісу президента Зеленського кілька разів зондувала грунт на предмет надання допомоги — це вже коли буде зовсім швах», — стверджує він, додаючи, що «Москва не відмовить», проте навіть такий крок з російського боку не «протверезить» українських політиків.

На цьому тлі «Страна.ua» розповсюдила цитату нардепа від «Слуги народу» Олександра Ткаченка, що Україна повинна відмовитися від допомоги Росії навіть за умови погіршення епідеміологічної ситуації в країні. «Новости Луганска» наголосили на тому, що людям Зеленського «краще здохнути, ніж прийняти допомогу Росії». «Вести» та Sputnik звернули увагу, що у партії Порошенка теж проти російської допомоги. Ірина Фриз закликала не допустити ввезення в Україну «гуманітарної допомоги» для московської церкви з Росії. У Держдумі Росії відповіли на це заявою, що вражені відмовою України від гуманітарної допомоги.

Постійний гість студій російських державних каналів, політкоментатор Дмитро Куликов назвав нову кризу «розплатою» України за політичний вибір не на користь Росії, а саме пандемія і супутні явища, на його думку, покажуть всю помилковість «європейського вибору».

Угода Заходу з Росією: Крим в обмін на санкції?

7 квітня екс-посли США в Україні Вільям Тейлор, Джон Гербст і Стівен Пайфер опублікували спільну заяву щодо війни на Донбасі. Його текст розміщений на сайті National Public Radio. Суть його полягає у тому, що коронавірус та падіння цін на нафту все більше позначаються на Кремлі, а тому США і їх союзники повинні запропонувати скасувати міжнародні санкції проти Росії, якщо Путін припинить війну на Донбасі та поверне Крим. На їхню думку, саме нинішня криза може підштовхнути Москву погодитися на завершення війни в Україні.

За словами Павла Клімкіна, який обіймав в минулому пост міністра закордонних справ України, у «колективного Заходу» є шанс укласти угоду з Росією після того, як пандемія коронавіруса зійде нанівець. Суть її, вважає Клімкін, буде полягати у виході Росії з Донбасу в обмін на часткове скасування санкцій. Про це він сказав в ефірі YouTube-проекту «Новости Донбасса».

Російський сенатор Олексій Пушков виступив із різкою критикою заяви послів. «Треба нічого не розуміти ні в психології, ні в політиці, щоб допустити таке», — написав він; його позиція збіглася з позицією Кремля. ЗМІ пропагандистів наввипередки писали, що американська еліта начебто все частіше стала «йти з реального світу» в «світ порожніх мрій і нездійсненних фантазій».

Як пишуть «Коммерсант» і MK.ru, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав абсурдними слова послів про повернення Криму в обмін на санкції. Так званий «віце-спікер кримського парламенту» Володимир Бобков припущення послів вважає «дурістю і цинізмом». Депутат Держдуми від окупованого Криму Андрій Козенко порадив американським дипломатам «не сунути ніс в справи інших держав», пишуть «РИА Новости». Член комітету Ради Федерації з міжнародних справ Сергій Цеков сказав«Тепер зрозуміло, чому Америка відчуває такі великі проблеми, в тому числі з коронавірусом. Ось ці особистості знаходяться в керівництві США».

Президент Російсько-Азійського Союзу промисловців і підприємців Віталій Манкевич вважає, що коронавірус і світова криза призведуть до «зниження активності» США в Прибалтиці, Східній Європі, на Балканах та Близькому Сході. «Тут, імовірно, Сирія і Україна стануть розмінною монетою: США запропонують Росії врегулювати ці конфлікти в її користь у відповідь на підтримку в конфлікті Штатів із Китаєм», — фантазує він на сторінках КР.ru.

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель оцінив можливість «поліпшення» відносин з Росією на фоні пандемії. Так висвітлили його заяву щодо необхідності прогресу в урегулюванні конфлікту в Україні для зміни відносин Брюселя з Москвою «РБК», «Газета.ру», «Коммерсант» та інші ресурси Кремля.

Росія намагалась протягнути через Генасамблею ООН проект резолюції щодо боротьби з коронавірусом, основна мета якого – скасування санкцій, які начебто заважають цьому процесу. Резолюція була заблокована Україною. Росія назвала це «блюзнірством», йдеться в коментарі, опублікованому на сайті представництва Росії. «Нашим українським колегам припав не до вподоби заклик діяти в дусі добросусідства, який, мовляв, недоречний з боку держави-агресора, якою українська пропаганда наполегливо і всупереч фактам і здоровому глузду намагається виставити Росію», — йдеться в коментарі російського постійного представництва в ООН, яку розповсюдили «РИА Новости», RT та інші рупори Кремля.

Гоніння на церкву

Релігія – ще один фронт, на якому Росія розгорнула кампанію проти України. Періодично спливають на пропагандистських сайтах прохання Російської православної церкви захистити її від «терору».

Пропагандисти, зокрема «Красная Весна» заявляють, що «в Україні ненависть до УПЦ (МП) розпалюють розкольники Порошенка і ЗМІ». Російську церкву в Україні начебто незаслужено сварять за спалахи коронавірусу та заклики порушувати карантин«сумарний вплив недобросовісних журналістів» та діячів Православної церкви України «призводять до посилення екстремістських настроїв в українському суспільстві». Про це заявив публіцист Олександр Вознесенський.

Закриття храмів в Україні проросійські релігійні діячі пояснюють не стільки запровадженням карантину через розповсюдження коронавірусу, скільки підпалами. Вишенькою на торті пропагандисти намагались подати пожежу Свято-Успенського чоловічого монастиря в Одесі в ніч на 24 квітня. Як виявилось, горіло господарське приміщення площею 480 квадратних метрів, а палієм був 49-річний колишній послушник монастиря, нині — безхатько. «Не можна не помітити, що цей злочин стався на хвилі поширення повідомлень в ЗМІ, які навмисно розпалювали релігійну ворожнечу проти УПЦ (МП)», — сказав Вознесенський тому ж виданню «Красная Весна». «Комусь дуже хочеться, щоб справа дійшла до сутичок на релігійному грунті або навіть до повномасштабного релігійного конфлікту», — каже він.

Актуалізував питання «гоніння на церкву» у нещодавній публікації на своєму сайті «Страна» Ігор Гужва. Матеріал датований 21 квітня. Гужва говорить про несправджені очікування від влади. «Припинення розпалювання релігійного конфлікту всередині країни і тиску на УПЦ (МП)», — один із пунктів начебто невиконаних Зеленським і його командою завдань.

При цьому в самій УПЦ МП погрожують владі протестами за «чорногорським сценарієм» через Києво-Печерську лавру, повідомило сепаратистське видання «Украина.ру». 29 квітня «Лента.ру», для прикладу, написала, що петиція до президента Зеленського з проханням позбавити Московський патріархат лаври і передати її Православній церкві України набрала більше 25 тисяч голосів. За декілька днів після цього Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ МП запустила на своїй сторінці в Facebook опитування, за результатами якого 95% його учасників готові «вийти на захист» Києво-Печерської лаври в разі, якщо почнеться процес її передачі «розкольникам».

Періодично в зацікавлених ЗМІ з’являються новини про «підпали» храмів УПЦ МП і спроби «захопити» їх. Те, що в селі Задубрівка Чернівецької області вночі 4 травня невідомі в балаклавах та зі зброєю начебто спробували захопити храм Архістратига Божого Михаїла Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ, найактивніше трубили «112», NewsOne та ZIK.

Біолабораторії США

У російську інформаційну кампанію з перекладання на Америку відповідальності за приховування спалаху коронавірусної хвороби і наслідки, яких можна було уникнути, включилися інформаційні ресурси Віктора Медведчука (ZIK112NewsOne). Організація Медведчука «Украинский выбор» просувала цей наратив ще, принаймні, з 2017 року, нагадує MediaSapiens. З новим витком кампанії у квітні 2020-го цей фейк також був підхоплений медіа Ігоря Коломойського «1+1» і УНІАН. Про нібито експерименти над українцями говорили піонери російської пропаганди Олена БондаренкоАнатолій Шарій, локомотив дискредитації Майдану та колишніій посадовець адміністрації Януковича Андрій Портнов, депутат від «Слуги народу» Олександр Дубинський, соратник Медведчука по ОПЗЖ Ренат Кузьмін та інші. Ця історія спершу поширювалась в Україні. Потім — у Росії, й аж після чого про «американські біологічні лабораторії в країнах колишнього СНД» заговорили в самому Китаї, пише Guildhall.

Російські ЗМІ в своїх публікаціях почали писати, що народи Вірменії, Грузії, України і Казахстану — «біоматеріал для Пентагону». «Україна перетворилася на колонію США, де виробляються будь-які найнебезпечніші експерименти, в тому числі і з біологічною зброєю», —  сказав лідер руху «Суть часу» Сергій Кургінян в ефірі ток-шоу кремлівського пропагандиста Володимира Соловйова на телеканалі «Россия 1». «Україна — це перш за все держава, яка погодилася стати сателітним антиросійським периферійним відростком американської системи. А тепер виявляється, що саме ці відростки першими йдуть під ніж. По-друге, це держава, яка втрачає свій суверенітет і дає можливість тим, хто здійснює зовнішнє управління, творити на її території все, що завгодно, включаючи ось цю смертельну зброю», — сказав Кургінян, якого також цитує «Регнум».

А «Русская весна» вже мало не оголошує Україну винуватицею епідемії коронавіруса. Нардеп від «ОПЗЖ» Ренат Кузьмін каже, що досить часто Україна стає винуватицею тих чи інших подій, оскільки «старші брати з Заходу переводять всі стрілки на Київ». В цьому контексті він назвав Україну винною у збитті малайзійського рейсу MH17 в небі над Донбасом, хоча докази вказують на вину Росії. Колишній регіонал Олексій Журавко теж пов'язав коронавірус із роботою американських лабораторій в Україні, передає riafan.ru.

Представник Державного департаменту США Джордж Кент 6 травня заявив, що інформація про нібито «американські біолабораторії» в Україні є російським фейком. 8 травня озвучені в сюжеті чутки спростувала і Служба безпеки України.

Коронавірус як прикриття для зриву Мінська

Постійний представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич вважає, що Україна «знайшла привід для відмови від зобов'язань щодо врегулювання ситуації на Донбасі». Таким «приводом» він вважає пандемію COVID-19. «По-іншому раціонально пояснити поведінку українських переговірників, та й взагалі київської влади, які начебто погодилися на низку заходів з виведення ситуації на Донбасі з глухого кута, звичайно, дуже складно. Думаю, що на тлі ситуації з коронавірусом і запроваджених надзвичайних заходів, напевно, є якісь плани під шумок відступити від своїх зобов'язань», — цитують Лукашевича «РИА Новости», «Свободная пресса» та інші прокремлівські ЗМІ.

Так званий «депутат Нарсовета ДНР» Олександр Камишов каже, що Зеленський і його команда «повністю забули свої передвиборчі гасла про мир», пише «riafan.ru». Російські маріонетки стверджують, що Україна «використовує» пандемію «для гальмування мінських переговорів, а на лінії розмежування обстріли не вщухають ні на день».

Такі ж тези були озвучені у блозі «Ясно.Понятно» Олесею Медведєвою, який публікує «Страна». Блогерка заявила, що «Київ саботує мирний процес» за вказівкою так званих західних кураторів. «Уже згорнута робота зі створення Консультативної ради, а також взагалі вся активність в Мінську, де традиційно проходять переговори щодо врегулювання кризи на Донбасі. Паралельно Україна зайняла жорстку позицію щодо Москви. При цьому повністю копіюється риторика Петра Порошенка», — пише «Страна».

Вадим Карасьов в ефірі телеканалу «Україна 24» сказав, що український президент нібито боїться, що мешканці Західної України захопляться ідеями сепаратизму, тому й не хоче виконувати Мінські угоди.  «Я знаю, що у Зеленського бояться, що Західна Україна може теж піти в сепаратизм», — наводить його слова «Политика сегодня». На підтримку цього наративу спрямовані новини із заявою голови європейської дипломатії Жозепа Борреля. «ЄС повністю підтримує реалізацію заходів, узгоджених на Паризькому саміті 9 грудня 2019 року. Вкрай важливо продовжувати працювати над повним виконанням Мінських угод, включаючи міцне і всеосяжне припинення вогню. Це ще більш терміново, враховуючи пандемію коронавірусу», — передають його слова ТАСС та «Коммерсант». Тут не згадані його слова, що Росія й сепаратисти мають надати доступ міжнародним спостерігачам до окупованих районів, що «особливо важливо в умовах пандемії».

Коронавірус в українській армії

Ще одним способом відвернути увагу від ситуації з коронавірусом в Росії є матеріали про часті випадки коронавірусу в українській армії. Зображаючи неіснуючу «катастрофу» у збройних силах України, Росія намагається змістити вектор з того, що західні ЗМІ називають «пожертвою Путіна». Як відомо, спроба організувати репетиції параду до 9 травня в Москві мала наслідком спалах коронавірусної хвороби лавах російської армії. Росія ізолювала тисячі солдатів, які брали участь в підготовці до параду. The Guardian пише, що Кремль не наважувався відкласти святкування 75-ї річниці, яку Путін сподівався використовувати для зміцнення зв'язків з іноземними лідерами, зокрема з президентом Франції Еммануелем Макроном, який мав бути в Москві.

Коли в українській армії від коронавірусної хвороби померла перша людина, новина на сайті Sputnik вийшла із заголовком «Армія не врятує». На окупованих територіях періодично заявляють про поширення інфекції та приховування правди про кількість хворих на коронавірус військових, попри те, що саме прокуратури Донецької і Луганської областей відкрили кримінальне провадження за фактом приховування окупантами «ЛНР» ситуації з інфекцією на захопленій території.

Координатор забороненого в Україні марксистського об'єднання «Боротьба» Євген Голишкін навіть знайшов пояснення, чому «Київ занижує дані про поширення епідемії». Він стверджує в коментарі riafan.ru, що таким чином влада начебто намагається уникнути паніки.

Як програш у боротьбі з коронавірусом був поданий фейк про термінову евакуацію з України американських інструкторів. Про це написали «Новости Луганска» і «Донбас Сегодня» з посиланням на прес-офіцера так званої «Народної міліції ЛНР» Якова Осадчого. Він же посилається на якісь свої дані щодо «погіршення епідситуації, зокрема, в рядах ЗСУ». З цією ж метою написали про «перенесення міжнародних навчань через пандемію» MK.ruSputnik та інші маніпулятори. Той же «офіцер міліції ЛНР» Осадчий вигадав і дезертира, який нібито втік із армії, злякавшись коронавірусу, пишуть «Новости Луганска».

Зубожіння і розпродаж України

На українців чекає битва навіть за те, щоб бути просто бідними. Так пише відверто пропагандистський ресурс «Русская весна», посилаючись на дані Українського інституту політики. «В Україні процвітає безробіття і злидні, правда, це було і до ситуації з коронавірусом, але зараз становище погірішилось», — пише сайт. «Новости Луганска» теж пишуть, що в умовах нинішньої кризи валовий внутрішній продукт України знизиться і «народ зовсім зубожіє». «Взгляд» уже писав про нестачу продовольства в країні, «Экономика сегодня» — про часті крадіжки їжі в магазинах, а Eadaily уточнює, що це — справа рук українців, що залишились без роботи через кризу.

Колишній регіонал Володимир Олійник, який втік разом із Януковичем і компанією в Росію, розповів в інтер’ю riafan.ru, що влада України може послабити карантинні заходи для порятунку економіки, однак він сумнівається, що це допоможе. Для підкріплення такого припущення маніпулятори звертаються до реальних даних. Як відзначає видання, більше половини українців скаржаться на зниження доходів через карантин. А Finanz.ru пише, що в Україні з початку карантину кількість безробітних зросла майже на 121 тисячу. При цьому міністр праці і соціального захисту Росії Антон Котяков 15 квітня повідомив, що за один тиждень понад 180 тисяч росіян подали електронну заяву на визнання їх безробітними; половина компаній Росії заявили про скорочення.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський стверджує, що Зеленський в паніці, а дефолт для України реальний, як ніколи, пише KP.ru. За словами Погребинського, на президента України «чинився тиск», щоб він «проштовхнув» закон про ринок сільськогосподарської землі. MK.ru подав погляди кількох експертів, які сказали, що Зеленський прикрив коронавірусом початок розпродажу України. Політкоментатор Костянтин Бондаренко, голова фонду «Українська політика», стверджує, що економісти в оточенні Зеленського пропонували йому піти на оголошення дефолту і відмову від умов МВФ, але він «не ризикнув і зробив все, щоб протиснути поступки МВФ».

Колишня прокурорка окупованого Криму Наталія Поклонська раптово згадала, що Україна для неї «теж рідна» і, вочевидь, розчарувавшись відсутністю антиурядових протестів, розкритикувала земельну реформу. «Якби не існував коронавірус, то його слід було б придумати», — написала вона й була розтиражована пропагандистськими ЗМІ. Поклонська акцентувала, що Україну грабують «під шумок» закону про продаж землі. «Не можу зрозуміти одного: невже люди спокійно приймуть це рішення, через яке країна просто втратить суверенітет? … Саме для цих цілей (розпад України, продаж землі, громадянська війна, міжусобиці, націоналізм, ненависть до власної історії і коріння) був організований Майдан 2014 року», — пише Поклонська. Розтягнули на цитати в Росії також слова лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко, яка обвинуватила Зеленського та інших парламентарів у «здачі України в інтересах міжнародних спекулянтів».

Координатор марксистського об'єднання «Боротьба» Євген Голишкін пов`язав ухвалення земельного закону із можливим загостренням ситуації на Донбасі. «Напевно Київ докладе всіх зусиль, щоб відвернути увагу громадськості від цього непопулярного закону, так що «республікам» потрібно враховувати цей факт і бути напоготові», — цитує слова комуніста riafan.ru.

Окремої уваги варті російські вкиди та маніпуляції щодо неготовності системи охорони здоров’я України до пандемії. Один із векторів російської пропаганди націлився на медиків. «Регнум», для прикладу, написав, що українським лікарям надали «ілюзію захисту» від коронавірусу. В цьому контексті пропагандисти постійно публікують дані про кількість заражених працівників медзакладів, яких у самій Росії з кожним днем все більше, й вони влаштовують бунти.

«Регнум» підливав оливи у вогонь тиражуванням новин, що у Західній Україні медики звільняються, аби не заразитися коронавірусом. «Русская весна» маніпулювала словами голови Рівненської облдержадміністрації Віталія Коваля, що високий рівень зараження коронавірусом серед медиків місцевої лікарні прямо пов'язаний з порушеннями з боку керівників лікарень. Пропагандисти в заголовку до написали, що «в Україні лікарів звинуватили в розповсюдженні коронавірусу». А «Вести» написали, що в Україні «лікарі масово звільняються через відсутність масок і грошей».

Антикарантинний анархізм

Низка проросійських медіа, зокрема «Вести», riafan.ru і «Политика сегодня», поширили думку, озвучену директором Інституту глобальних стратегій Вадимом Карасьовим під час ефіру на «Россия 1» в гостях у пропагандиста Соловйова. Мовляв, епідемія занурила Україну в стан «антикарантинного анархізму» і на початку травня весь стримуваний пандемією натиск соціально-політичної енергетики «може рвонути, як гримучий коктейль». 

На цьому тлі «доречно» виглядали результати опитування компанії Research & Branding Group щодо кількості прихильників карантину, опубліковані 27 квітня. 76 відсотків опитаних у цілому підтримали рішення влади продовжити карантин до 12 травня. Однак 42 відсотки заявили, що не готові до більш тривалих обмежень. Але більшість ЗМІ звернула увагу у заголовках лише на те, що частина українців, які вважають карантин необхідним у період пандемії, знизилася з 72% до 54%.

Вписався в антикарантинну кампанію проросійський боксер Олександр Усик, який розкритикував владу за заборону відвідувати храми. Спортсмен побачив у діях української влади прагнення «закрити церкви», розказав він в інтерв'ю Дмитру Гордону. Його слова поширили спортивні сайті і «Газета.ру». «Перше, що спало на думку, що все це нагадує якесь повернення в СРСР, коли, прости Господи, червонопузі закривали церкви та інше. Зараз в XXI столітті хіба можна дозволити такому статися?» — сказав Усик, додавши, що відчуває бажання захищати свою віру.

Інші маніпулятивні онлайн-ресурси констатували, що «українці масово порушили карантин» на релігійні свята, а Еadaily написав, у Києві порушники карантину «стали нападати на журналістів».

Однак тема, яка найбільше цікавить російські ЗМІ, — це акції прямої дії. Протести в умовах карантину — ідеальний інформаційний привід для просування проросійських наративів. «Огірками вже перекривають дороги: в Україні може початися карантинний майдан», «У Києві пройшов мітинг підприємців за відкриття літніх терас ресторанів», «У Києві сталася бійка підприємців із поліцією через вимоги зняти карантин», «Українські бізнесмени вимагають скасувати карантин: Нам нема на що жити», «В Україні сотні фермерів перекрили міст через Дніпро з вимогою відкрити ринки», «Ви жируєте, усією фракцією харчуетеся в шинку свого депутата: в Києві протестувальники взяли в облогу Кабмін», — такими заголовками рясніли стрічки новин.

Колишній нардеп Ігор Мосійчук розкритикував дії української влади в ефірі ютуб-каналу Politeka ще 31 березня. Вже 2 квітня його слова були на сайтах «Газета.ру», «РИА Новости» і «Красная весна». «112» RT та «Вести» залякували глядачів і читачів повідомленнями, що в Дніпрі начебто почали «позначати будинки», де живуть інфіковані коронавірусом.

Навіть гадану мутацію коронавірусу маніпулятори пов’язали із пожежами у Чорнобилі. Але тільки в заголовках нових на таких сайтах як «Утро.ру» та МК.ru, оскільки першим реченням всередині було спростування цих слів. «Пожежа, що вирує в районі Чорнобильської АЕС, не зможе вплинути на COVID-19, проте в найближчому майбутньому є ймовірність його мутації через місцевих тварин, і як це позначиться на людях, ще невідомо», — заявив головний редактор екологічного бюлетеня «Будинок природи» Андрій Фролов, один із ліквідаторів аварії 1986 року, у новині із заголовком «Коронавірус на Україні мутує через пожежу в Чорнобилі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5183
Читайте також
03.04.2020 12:00
Галина Попцова
для «Детектора медіа»
7 730
31.01.2020 16:30
Галина Попцова
для «Детектора медіа»
4 019
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло
1437 дн. тому
ще забули впомянути ”адвоката” сергія гулу який ці фейки поширює і заробляє популярність на ретрансляції цього лайна
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду