Росія цензурує «Главком» і здійснює наступ на свободу слова в іншій країні  – МЗС

Росія цензурує «Главком» і здійснює наступ на свободу слова в іншій країні – МЗС

7 Серпня 2014
4588

Росія цензурує «Главком» і здійснює наступ на свободу слова в іншій країні – МЗС

4588
Росія цензурує «Главком» і здійснює наступ на свободу слова в іншій країні  – МЗС
Росія цензурує «Главком» і здійснює наступ на свободу слова в іншій країні  – МЗС

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що російська влада здійснює цензуру щодо українського інтернет-видання «Главком». Про це 6 серпня на брифінгу заявив замдиректора департаменту політики та комунікацій МЗС України Василь Зварич, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 

«МЗС солідарний з сайтом "Главком" і Російською службою ВВС, щодо яких російська влада здійснює цензуру, вимагаючи зняти матеріал про федералізацію Сибіру. Вважаємо, що Роскомнадзор здійснює вже транснаціональний наступ на свободу слова та ЗМІ», - зазначив пан Зварич.

 

Такі методи він назвав неприйнятними для всього цивілізованого світу.

 

Дипломат звернув увагу на парадоксальності федеративного устрою в Росії, де навіть спроба дискусії про принципи федералізації підпадає під цензуру. «Така собі федерація без федералізму», - сказав Василь Зварич.

 

МЗС України просить німецьку сторону дати оцінку діям німецької компанії Hetzner Online AG, що надає технічні можливості для роботи сайту «Главком», і яка таким чином підтримує російські намагання обмежити свободу ЗМІ.

 

«Ми звертаємося до німецької сторони дати оцінку таким діям цієї компанії», - сказав Василь Зварич.

 

Нагадаємо, 1 серпня сайту «Главком» надійшло повідомлення Роскомнагляду про обмеження доступу до нього. У повідомленні заявлялося, що сайт публікує новини екстремістського характеру. Російська влада вимагає видалити з бази сайту «Главком» матеріал про «Марш за федералізацію Сибіру». Видання відмовилось це зробити, заявивши, що  цей матеріал не порушує чиї-небудь права і не є закликом до екстремізму.

 

Пізніше російська сторона направила листа німецькому хостеру українського інтернет-видання. Компанія Hetzner Online AG запропонувала «Главкому» зняти матеріал протягом 24 годин (термін закінчується сьогодні), в іншому випадку доступ до сайту «Главкому» буде заблокований повністю в усьому світі.

 

У коментарі «Детектор медіа» головний редактор видання Микола Підвезяний зазначив: «Редакція все одно не збирається знімати інформацію, яка стала приводом для цього конфлікту, і ми зараз вживаємо технічних заходів, щоб забезпечити безперебійну роботу сайту».

 

Раніше стало відомо, що Роскомнагляд може заблокувати сайт Російської служби BBC.

 

Роскомнагляд РФ також вніс харківське інтернет-видання «Главное» в Єдиний реєстр сайтів, що містять інформацію, поширення якої в РФ забороняється за рішенням суду. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4588
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду