Віктор Шлінчак: «Главком» не видалятиме контент на вимогу Росії

Віктор Шлінчак: «Главком» не видалятиме контент на вимогу Росії

2 Серпня 2014
7196

Віктор Шлінчак: «Главком» не видалятиме контент на вимогу Росії

7196
Віктор Шлінчак: «Главком» не видалятиме контент на вимогу Росії
Віктор Шлінчак: «Главком» не видалятиме контент на вимогу Росії

Представники інформаційно-аналітичного агентства «Главком» проведуть консультації з юристами щодо обмеження доступу до сайту агентства на території Російської Федерації. Про це у коментарі «Детектор медіа» розповів керівник інформагентства Віктор Шлінчак.

 

«Ми будемо консультуватися з юристами, як адекватно реагувати на дану ситуацію, оскільки близько 6% від загальної чисельності читачів "Главкома" - це читачі з Російської Федерації», - сказав він.

 

Також він уточнив, що «Главком» не видалятиме так звану «публікацію про екстремізм», про що йдеться в повідомленні Федеральної служби з нагляду в сфері зв`язку, інформаційних технологій та масових комунікацій.

 

«Видаляти контент ми не будемо, оскільки вважаємо, що не порушили жодного пункту українського законодавства, а також не порушили жодні журналістські підходи до публікації інформації», - сказав керівник «Главкома». Також він підкреслив: «Треба дати адекватну відповідь, щоб наступного разу у чиновників системи Путіна навіть не виникало бажання присилати подібні "листи щастя". Більше того, ми часто надавали можливість висловитися російським політикам, які мають альтернативну владі РФ точку зору - Гудкову, Нємцову, Пономарьову. І думаю, продовжимо це робити хоча би заради тих росіян, які шукають об'єктивну інформацію. Це буде наша гуманітарна допомога Росії:)».

 

Як розповів Віктор Шлінчак, за його даними, Роскомнагляд, що надіслав попередження «Главкому», також звернувся до німецьких хостерів інформагенції з вимогою заблокувати доступ до «Главкома». «Але хостери так і не розуміють - у чому, власне, проблема? Інформація про марш за федералізацію Сибіру - це така ж інформація, як і про референдум в Криму та федералізацію на Сході Украіни - теми, які ще кілька місяців тому так торпедувала Росія. Різниці я не бачу. Тільки тоді усі інформагентства Росіі розповідали, що це - акт прямої демократії, а коли це почало стосуватися самої Росіі, то в справу швидко включилася Генпрокуратура. Що це, як не подвійні стандарти? У мене відповідь одна - Путін хоче звести таку ж "велику інформаційну стіну", яка побудована в Китаї. Коли альтернативна режиму інформація просто не потрапляє в інформаційне поле», - коментує Віктор Шлінчак. 


За його словами, такі само листи з попередженням Роскомнагляду отримали близько десяти російських сайтів, які розміщували інформацію про проведення маршу за федералізацію Сибіру. Серед цих видань, зокрема, Slon.Ru. Також заблоковані доступи на сторінки в соціальних мережах, де анонсувався Марш, проведення якого заплановане на 17 серпня.

 

Як писала «Детектор медіа», повідомлення Роскомнагляду про обмеження доступу на сайт «Главком» надійшло до інформагенції 1 серпня. У ньому йдеться про те, що сайт публікує новини екстремістського характеру. Як приклад наводиться одне інформаційне повідомленняпро ініціативу самих росіян щодо федералізації Росії.

 

Згідно законодавства РФ, протягом доби з моменту отримання цього повідомлення провайдер хостингу має негайного видалити інформацію, щомістить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності або участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого законом порядку.

 

Нагадаємо, 1 серпня Роскомнагляд РФ вніс харківське інтернет-видання «Главное» в Єдиний реєстр сайтів, що містять інформацію, поширення якої в РФ забороняється за рішенням суду. Саме від початку серпня у Росії набули чинності поправки до закону, що прирівнює блогерів до ЗМІ, і відтепер вони нестимуть таку ж відповідальність за інформацію.

 

Раніше повідомлялося, що російська влада зможе отримувати від інтернет-компаній майже всю інформацію про діяльність користувачів у мережі, окрім змісту кореспонденції. Про це йдеться у проектах відповідних документів, які підготували Роскомнагляд та ФСБ.

 

Крім того, нещодавно прокуратура РФ покарала двох працівників чеченського Роскомнагляду, які недостатньо боролися із правопорушеннями серед інтернет-провайдерів та поширенням «екстремістських матеріалів» у мережі.

 

«Детектор медіа»

Фото Павла Старостенка
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7196
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду