detector.media
07.08.2014 12:09
Росія цензурує «Главком» і здійснює наступ на свободу слова в іншій країні – МЗС
Росія цензурує «Главком» і здійснює наступ на свободу слова в іншій країні  – МЗС

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що російська влада здійснює цензуру щодо українського інтернет-видання «Главком». Про це 6 серпня на брифінгу заявив замдиректора департаменту політики та комунікацій МЗС України Василь Зварич, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 

«МЗС солідарний з сайтом "Главком" і Російською службою ВВС, щодо яких російська влада здійснює цензуру, вимагаючи зняти матеріал про федералізацію Сибіру. Вважаємо, що Роскомнадзор здійснює вже транснаціональний наступ на свободу слова та ЗМІ», - зазначив пан Зварич.

 

Такі методи він назвав неприйнятними для всього цивілізованого світу.

 

Дипломат звернув увагу на парадоксальності федеративного устрою в Росії, де навіть спроба дискусії про принципи федералізації підпадає під цензуру. «Така собі федерація без федералізму», - сказав Василь Зварич.

 

МЗС України просить німецьку сторону дати оцінку діям німецької компанії Hetzner Online AG, що надає технічні можливості для роботи сайту «Главком», і яка таким чином підтримує російські намагання обмежити свободу ЗМІ.

 

«Ми звертаємося до німецької сторони дати оцінку таким діям цієї компанії», - сказав Василь Зварич.

 

Нагадаємо, 1 серпня сайту «Главком» надійшло повідомлення Роскомнагляду про обмеження доступу до нього. У повідомленні заявлялося, що сайт публікує новини екстремістського характеру. Російська влада вимагає видалити з бази сайту «Главком» матеріал про «Марш за федералізацію Сибіру». Видання відмовилось це зробити, заявивши, що  цей матеріал не порушує чиї-небудь права і не є закликом до екстремізму.

 

Пізніше російська сторона направила листа німецькому хостеру українського інтернет-видання. Компанія Hetzner Online AG запропонувала «Главкому» зняти матеріал протягом 24 годин (термін закінчується сьогодні), в іншому випадку доступ до сайту «Главкому» буде заблокований повністю в усьому світі.

 

У коментарі «Детектор медіа» головний редактор видання Микола Підвезяний зазначив: «Редакція все одно не збирається знімати інформацію, яка стала приводом для цього конфлікту, і ми зараз вживаємо технічних заходів, щоб забезпечити безперебійну роботу сайту».

 

Раніше стало відомо, що Роскомнагляд може заблокувати сайт Російської служби BBC.

 

Роскомнагляд РФ також вніс харківське інтернет-видання «Главное» в Єдиний реєстр сайтів, що містять інформацію, поширення якої в РФ забороняється за рішенням суду. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY