Фотокореспондентку Мілану Омельчук звільнили після двох тижнів полону у терористів на Донеччині

Фотокореспондентку Мілану Омельчук звільнили після двох тижнів полону у терористів на Донеччині

21 Травня 2014
5984

Фотокореспондентку Мілану Омельчук звільнили після двох тижнів полону у терористів на Донеччині

5984
Фотокореспондентку Мілану Омельчук звільнили після двох тижнів полону у терористів на Донеччині
Фотокореспондентку Мілану Омельчук звільнили після двох тижнів полону у терористів на Донеччині

Українську фотокореспендентку, 22-річну Мілану Омельчук звільнено після двох тижнів перебування у полоні терористів. Зараз вона у м.Києві і проходить медичне обстеження. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив Андрій Вальчишин, представник польського Фонду «Відкритий Діалог» в Україні, що допомагав звільнити заручницю.

 

Як повідомляється на сторінці «Відкритого діалогу» у Facebook, 6 травня стало відомо про викрадення Мілани Омельчук терористами так званої Донецької Народної Республіки.

 

«Її речі та телефон випадково знайшли у міській парковій зоні та передали до відділу міліції. Майже тиждень від дівчини не було повідомлень. 13 травня із сестрою Мілани вперше вийшли на зв'язок терористи, висунули вимогу заплатити викуп - 50 тис. грн. При цьому лунали прямі погрози життю та здоров'ю дівчини», - повідомляється на сторінці.

 

Як розповів Андрій Вальчишин, до фонду звернулась сестра пані Омельчук з проханням допомогти звільнити фотокореспондентку з полону. «У нас вже є досвід звільнення журналістів із полону. Це Сергій Лефтер та Артем Дейнега. Звільнюючи їх, ми напрацювали базу контактів, механізми, які можуть допомогти визволити і інших заручників. Зараз ми створили свою базу полонених і працюємо над їх звільненням», - сказав пан Вальчишин.

 

Після серії переговорів за сприяння спеціалістів Фонду «Відкритий Діалог» вдалося переконати терористів у неможливості виплати зазначеної суми за звільнення полоненої. 18 травня без попередження кореспондентку випустили в Донецьку без грошей та документів. Їй вдалося зв'язатися із представником Фонду «Відкритий Діалог», 20 травня постраждалу доправили до Києва.

 

«Мілану Омельчук майже два тижні тримали у підвалі в районі Донецька. Годували заручницю один раз на два дні, накачували невідомими наркотичними речовинами. Зараз Мілана Омельчук перебуває в лікарні у Києві, лікарі діагностують її стан», - повідомляють у фонді.

 

Водночас Фонд «Відкритий Діалог» висловлює глибоке занепокоєння викраденням журналістів та мирних громадян терористами на Східній Україні. «Я висловлюю особливу стурбованість долею тих людей, які й досі є заручниками терористів. Після звільнення місії ОБСЄ голоси на їх підтримку стали значно слабшими. Ми закликаємо українські правоохоронні органи прикласти максимум зусиль для безумовного звільнення всіх полонених на території України», - сказав представник Фонду «Відкритий Діалог» в Україні Андрій Вальчишин.

 

Як писала «Детектор медіа», журналіста польського фонду «Відкритий діалог» Сергія Лефтера і стрімера зі Слов'янська Донецької області Артема Дейнегу було звільнено з полону терористів у Слов'янську близько 23.00 2 травня.

 

Нагадаємо, досі немає інформації про звільнення інших зниклих на Донбасі журналістів - київської журналістки та активістки Ірми Крат, яку захопили в полон у Слов'янську 20 квітня, і маріупольського журналіста Миколи Рябченка, який зник 6 травня в районі райцентру Мангуш (Донецька обл.).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5984
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду