detector.media
21.05.2014 14:46
Фотокореспондентку Мілану Омельчук звільнили після двох тижнів полону у терористів на Донеччині
Фотокореспондентку Мілану Омельчук звільнили після двох тижнів полону у терористів на Донеччині

Українську фотокореспендентку, 22-річну Мілану Омельчук звільнено після двох тижнів перебування у полоні терористів. Зараз вона у м.Києві і проходить медичне обстеження. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив Андрій Вальчишин, представник польського Фонду «Відкритий Діалог» в Україні, що допомагав звільнити заручницю.

 

Як повідомляється на сторінці «Відкритого діалогу» у Facebook, 6 травня стало відомо про викрадення Мілани Омельчук терористами так званої Донецької Народної Республіки.

 

«Її речі та телефон випадково знайшли у міській парковій зоні та передали до відділу міліції. Майже тиждень від дівчини не було повідомлень. 13 травня із сестрою Мілани вперше вийшли на зв'язок терористи, висунули вимогу заплатити викуп - 50 тис. грн. При цьому лунали прямі погрози життю та здоров'ю дівчини», - повідомляється на сторінці.

 

Як розповів Андрій Вальчишин, до фонду звернулась сестра пані Омельчук з проханням допомогти звільнити фотокореспондентку з полону. «У нас вже є досвід звільнення журналістів із полону. Це Сергій Лефтер та Артем Дейнега. Звільнюючи їх, ми напрацювали базу контактів, механізми, які можуть допомогти визволити і інших заручників. Зараз ми створили свою базу полонених і працюємо над їх звільненням», - сказав пан Вальчишин.

 

Після серії переговорів за сприяння спеціалістів Фонду «Відкритий Діалог» вдалося переконати терористів у неможливості виплати зазначеної суми за звільнення полоненої. 18 травня без попередження кореспондентку випустили в Донецьку без грошей та документів. Їй вдалося зв'язатися із представником Фонду «Відкритий Діалог», 20 травня постраждалу доправили до Києва.

 

«Мілану Омельчук майже два тижні тримали у підвалі в районі Донецька. Годували заручницю один раз на два дні, накачували невідомими наркотичними речовинами. Зараз Мілана Омельчук перебуває в лікарні у Києві, лікарі діагностують її стан», - повідомляють у фонді.

 

Водночас Фонд «Відкритий Діалог» висловлює глибоке занепокоєння викраденням журналістів та мирних громадян терористами на Східній Україні. «Я висловлюю особливу стурбованість долею тих людей, які й досі є заручниками терористів. Після звільнення місії ОБСЄ голоси на їх підтримку стали значно слабшими. Ми закликаємо українські правоохоронні органи прикласти максимум зусиль для безумовного звільнення всіх полонених на території України», - сказав представник Фонду «Відкритий Діалог» в Україні Андрій Вальчишин.

 

Як писала «Детектор медіа», журналіста польського фонду «Відкритий діалог» Сергія Лефтера і стрімера зі Слов'янська Донецької області Артема Дейнегу було звільнено з полону терористів у Слов'янську близько 23.00 2 травня.

 

Нагадаємо, досі немає інформації про звільнення інших зниклих на Донбасі журналістів - київської журналістки та активістки Ірми Крат, яку захопили в полон у Слов'янську 20 квітня, і маріупольського журналіста Миколи Рябченка, який зник 6 травня в районі райцентру Мангуш (Донецька обл.).

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY