Сергія Лефтера й Артема Дейнегу терористи відпустили 2 травня. Лефтеру так і не повернули речі, документи й техніку

Сергія Лефтера й Артема Дейнегу терористи відпустили 2 травня. Лефтеру так і не повернули речі, документи й техніку

8 Травня 2014
5204

Сергія Лефтера й Артема Дейнегу терористи відпустили 2 травня. Лефтеру так і не повернули речі, документи й техніку

5204
Сергія Лефтера й Артема Дейнегу терористи відпустили 2 травня. Лефтеру так і не повернули речі, документи й техніку
Сергія Лефтера й Артема Дейнегу терористи відпустили 2 травня. Лефтеру так і не повернули речі, документи й техніку

Журналіста польського фонду «Відкритий діалог» Сергія Лефтера і стрімера зі Слов'янська Донецької області Артема Дейнегу було звільнено з полону терористів у Слов'янську близько 23:00 2 травня. Про це Сергій Лефтер повідомив сьогодні, 8 травня, на прес-конфернеції.

 

За словами журналіста, у терористів був перелік людей, яких вони тримають у полоні, вони перетасували списки і вибрали, кого звільнити, після чого відпустили Сергія Лефтера й Артема Дейнегу.

 

У Сергія Лефтера терористи відібрали й не повернули техніку, всі речі й документи. Не маючи документів, він не міг виїхати зі Слов'янська, оскільки почалася антитерористична операція і у всіх перевіряли документи.

 

В Артема Дейнеги були документи, тому він невдовзі поїздом виїхав до Києва. Нині Артем Дейнега коментарів не дає, на прес-конференцію не прийшов, оскільки він остерігається за своє життя.

 

Сергія Лефтера за декілька днів вивезли зі Слов'янська на машині з російськими номерами. Про це розповів російський журналіст-фрілансер Віктор Майстренко, який був одним з тих, хто вивозив Сергія Лефтера.

 

Усіх деталей звільнення з полону Сергій Лефтер і Віктор Майстренко не розповідають, оскільки в заручниках залишаються інші люди, визволити яких намагаються журналісти й громадські активісти.

 

Детальніше розповідь Сергія Лефтера і Віктора Майстренка читайте на «Детектор медіа» незабаром.

 

Нагадаємо, український журналіст Сергій Лефтер, репортер польського фонду «Відкритий діалог», який реалізовував місію спостереження за ситуацією на Сході України, а раніше працював спостерігачем у Криму, відбув у місто Слов'янськ 14 квітня для написання репортажу з місця подій, а 16 квітня стало відомо про його захоплення в полон. Російські терористи звинуватили журналіста в участі у «Правому секторі» та шпіонажі, через що протягом трьох тижнів його життя і здоров'я зилишалось під загрозою.

 

«Детектор медіа» із власних джерел отримала інформацію про звільнення Сергія Лефтера 3 травня, але інформація на прохання людей, які шукали журналіста, не оприлюднювалася з міркувань безпеки, доки Сергія Лефтера не вивезуть з Донбасу в безпечне місце.

 

7 травня на Youtube з'явився відеозапис Віктора Майстренка, у якому Сергій Лефтер розповідає про своє перебування у полоні. 8 травня стало відомо, що разом із Сергієм Лефтером з полону терористів у Слов'янську було звільнено місцевого стрімера Артема Дейнегу, який був захоплений у полон 13 квітня. Він робив прямі репортажі зі Слов'янська та оприлюднював їх через мережу інтернет, в чому і був звинувачений російськими терористами. Нині Артем Дейнега перебуває в Києві.

 

Як розповів Сергій Лефтер, його затримали 15 квітня біля міськвиконкому у Слов'янську після того, як він телефоном передавав новини представникам фонду «Відкритий діалог» та польському колезі. Пан Лефтер здався підозрілим співробітникам міськвиконкому, які затримали журналіста і відразу ж відібрали у його мобільний телефон та всю наявну техніку.

 

16 квітня, після доби, проведеної у будівлі міськвиконкому Слов'янська, Сергія Лефтера перевели до міського відділку СБУ. Тут він перебував увесь час полону, при цьому його переводили у різні приміщення, де знаходились також інші затримані. Перші кілька днів журналіст перебував із зав'язаними очима.

 

У такому вигляді він потрапив на допит 17 квітня, який проводили, за визначенням Сергія Лефтера спецпризначенці. Під час допиту у нього побоями та психологічним тиском намагалися «вибити» інформацію, що він прибув на Донбас як представник «Правого сектору», зізнання причетності до Майдану та контакти активістів.

 

Сергій Лефтер не повідомив про деталі свого звільнення, однак стверджує, що міг би пізнати когось із тих, хто тримав його у полоні.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Віктора Майстренка, на фото Сергій Лефтер через 10 хвилин після виїзду зі Слов'янська

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5204
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду