Журналіста Руслана Кухарчука допитували в полоні у Слов’янську із пакетом на голові

Журналіста Руслана Кухарчука допитували в полоні у Слов’янську із пакетом на голові

28 Квітня 2014
5160

Журналіста Руслана Кухарчука допитували в полоні у Слов’янську із пакетом на голові

5160
Журналіста Руслана Кухарчука допитували в полоні у Слов’янську із пакетом на голові
Журналіста Руслана Кухарчука допитували в полоні у Слов’янську із пакетом на голові

Сьогодні, 28 квітня, повернувся до Києва журналіст Руслан Кухарчук з асоціації «Новомедіа», який  пробув 13 годин у полоні в терористів у Слов'янську. Про обставини свого примусового утримування у захопленій терористами будівлі місцевого відділку МВС він розповів «Детектор медіа».

 

Вчора, 27 квітня, близько 18.00 Руслан Кухарчук проводив у Слов'янську зйомку фотоапаратом автоколони активістів-сепаратистів із георгіївськими стрічками і прапорами на міській площі Леніна. До міста він прибув, за його словами, аби підготувати матеріал для сайту «Все новости» про те, що дійсно відбувається у захопленому терористами місті з огляду на фактичне припинення роботи тут українських журналістів через численні випадки перешкоджання і погроз. У Слов'янську йому не вдалось зустріти жодного співробітника українських ЗМІ - у місті працюють виключно російські та інші іноземні журналісти.

 

Почавши зйомку, Руслан Кухарчук одразу викликав невдоволення активістів-сепаратистів, які повідомили про нього представникам так званої «самооборони». Журналіста затримали і відвели до міського відділку міліції, також захопленого терористами. Після того, як у нього забрали документи і запитали про мету перебування у Слов'янську, його доправили до камери.

 

Близько опівночі журналістові одягли на голову пакет і відвели від дулом автомата на допит. Руслан Кухарчук не бачив, хто саме його допитував, але, за його словами, у приміщенні могло бути зо п'ятеро людей. Під час допиту журналісту не висували ніяк конкретних претензій, агресію викликало більше всього те, що він представляв українські ЗМІ і прибув з Києва. За словами пана Кухарчука, терористи тиснули на нього, погрожуючи вбити або відрізати вухо. Журналіст зазнав також побиття: «На підлогу мене не валили, ногами не били. Але, коли сидів на стільці, кілька разів сильно вдарили, і сліди таких ударів ще залишаються».

 

Водночас терористи намагалися переконати журналіста у правильності їх позиції і перевіряли його публікації в інтернеті. Після допиту Руслана Кухарчука відвели до одиночної камери, і він чув, що його хочуть доправити для перевірки до будівлі СБУ, в якій перебуває керівництво терористів, і де наразі знаходяться інші захоплені журналісти. За його словами, він почав готуватися до найгіршого, тому що він зрозумів, що з ним спілкувались в основному місцеві мешканці, а в СБУ можуть перебувати російські спецпризначенці.

 

Однак на ранок журналіста відпустили і віддали всі речі і гроші. Руслан Кухарчук одразу попрямував на залізничний вокзал, тому що автотранспортом виїхати зі Слов'янська неможливо через блокування.

 

«Слов'янськ такий Слов'янськ. 13 годин у полоні в місцевого озброєного ополчення, в тому числі 1 годину з пакетом на голові й автоматом біля потилиці. Але при цьому, випускаючи, погодували. Слава Богу, я живий. Уже на волі. І вже 20 хвилин як не у Слов'янську. Настрій нормальний, сонний», - написав він у своєму Facebook.

 

На думку Руслана Кухарчука, його відпустили тому, що наразі сепаратисти у Слов'янську прагнуть покращити свій «імідж», або через те, що він неодноразово висловлював свою християнську позицію. До слова, пан Кухарчук не називає людей, які його утримували, терористами.

 

Нагадаємо, 24 квітня терористи у Слов'янську звільнили репортера американського видання Vice News Саймона Островського і фотографа-фрілансера Євгена Гапича. За словами пана Островського, його утримували сепаратисти, зв'язували та били. Дружина Євгена Гапича повідомила українським журналістам, що він не міг говорити з пресою, тому що був у шоці через жорстоке поводження в полоні, де його жорстоко побили за те, що він журналіст.

 

24 квітня у Слов'янську терористи викрали журналіста ZIK Юрія Лелявського, що виконував редакційне завдання щодо висвітлення ситуації у регіоні. Крім нього наразі у полоні у Слов'янську перебувають також місцевий стрімер Артем Дейнега, журналіст польського фонду «Відкритий діалог» Сергій Лефтер та київська журналістка і активістка Ірма Крат.

 

Вчора, 27 квітня, вийшов на зв'язок ще один викрадений терористами у Слов'янську журналіст луцького інтернет-видання «ВолиньPost» Сергій Шаповал. Про це повідомила його сестра, журналістка Катерина Шаповал.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5160
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду