detector.media
28.04.2014 15:51
Журналіста Руслана Кухарчука допитували в полоні у Слов’янську із пакетом на голові
Журналіста Руслана Кухарчука допитували в полоні у Слов’янську із пакетом на голові

Сьогодні, 28 квітня, повернувся до Києва журналіст Руслан Кухарчук з асоціації «Новомедіа», який  пробув 13 годин у полоні в терористів у Слов'янську. Про обставини свого примусового утримування у захопленій терористами будівлі місцевого відділку МВС він розповів «Детектор медіа».

 

Вчора, 27 квітня, близько 18.00 Руслан Кухарчук проводив у Слов'янську зйомку фотоапаратом автоколони активістів-сепаратистів із георгіївськими стрічками і прапорами на міській площі Леніна. До міста він прибув, за його словами, аби підготувати матеріал для сайту «Все новости» про те, що дійсно відбувається у захопленому терористами місті з огляду на фактичне припинення роботи тут українських журналістів через численні випадки перешкоджання і погроз. У Слов'янську йому не вдалось зустріти жодного співробітника українських ЗМІ - у місті працюють виключно російські та інші іноземні журналісти.

 

Почавши зйомку, Руслан Кухарчук одразу викликав невдоволення активістів-сепаратистів, які повідомили про нього представникам так званої «самооборони». Журналіста затримали і відвели до міського відділку міліції, також захопленого терористами. Після того, як у нього забрали документи і запитали про мету перебування у Слов'янську, його доправили до камери.

 

Близько опівночі журналістові одягли на голову пакет і відвели від дулом автомата на допит. Руслан Кухарчук не бачив, хто саме його допитував, але, за його словами, у приміщенні могло бути зо п'ятеро людей. Під час допиту журналісту не висували ніяк конкретних претензій, агресію викликало більше всього те, що він представляв українські ЗМІ і прибув з Києва. За словами пана Кухарчука, терористи тиснули на нього, погрожуючи вбити або відрізати вухо. Журналіст зазнав також побиття: «На підлогу мене не валили, ногами не били. Але, коли сидів на стільці, кілька разів сильно вдарили, і сліди таких ударів ще залишаються».

 

Водночас терористи намагалися переконати журналіста у правильності їх позиції і перевіряли його публікації в інтернеті. Після допиту Руслана Кухарчука відвели до одиночної камери, і він чув, що його хочуть доправити для перевірки до будівлі СБУ, в якій перебуває керівництво терористів, і де наразі знаходяться інші захоплені журналісти. За його словами, він почав готуватися до найгіршого, тому що він зрозумів, що з ним спілкувались в основному місцеві мешканці, а в СБУ можуть перебувати російські спецпризначенці.

 

Однак на ранок журналіста відпустили і віддали всі речі і гроші. Руслан Кухарчук одразу попрямував на залізничний вокзал, тому що автотранспортом виїхати зі Слов'янська неможливо через блокування.

 

«Слов'янськ такий Слов'янськ. 13 годин у полоні в місцевого озброєного ополчення, в тому числі 1 годину з пакетом на голові й автоматом біля потилиці. Але при цьому, випускаючи, погодували. Слава Богу, я живий. Уже на волі. І вже 20 хвилин як не у Слов'янську. Настрій нормальний, сонний», - написав він у своєму Facebook.

 

На думку Руслана Кухарчука, його відпустили тому, що наразі сепаратисти у Слов'янську прагнуть покращити свій «імідж», або через те, що він неодноразово висловлював свою християнську позицію. До слова, пан Кухарчук не називає людей, які його утримували, терористами.

 

Нагадаємо, 24 квітня терористи у Слов'янську звільнили репортера американського видання Vice News Саймона Островського і фотографа-фрілансера Євгена Гапича. За словами пана Островського, його утримували сепаратисти, зв'язували та били. Дружина Євгена Гапича повідомила українським журналістам, що він не міг говорити з пресою, тому що був у шоці через жорстоке поводження в полоні, де його жорстоко побили за те, що він журналіст.

 

24 квітня у Слов'янську терористи викрали журналіста ZIK Юрія Лелявського, що виконував редакційне завдання щодо висвітлення ситуації у регіоні. Крім нього наразі у полоні у Слов'янську перебувають також місцевий стрімер Артем Дейнега, журналіст польського фонду «Відкритий діалог» Сергій Лефтер та київська журналістка і активістка Ірма Крат.

 

Вчора, 27 квітня, вийшов на зв'язок ще один викрадений терористами у Слов'янську журналіст луцького інтернет-видання «ВолиньPost» Сергій Шаповал. Про це повідомила його сестра, журналістка Катерина Шаповал.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY