detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
28.02.2024 16:04
Суд відклав до 24 квітня питання щодо остаточного визнання незаконним наказу Держкіно про реорганізацію «Довженко-Центру»
Суд відклав до 24 квітня питання щодо остаточного визнання незаконним наказу Держкіно про реорганізацію «Довженко-Центру»
У жовтні 2022-го «Довженко-Центр» подав позов на Держкіно, вимагаючи визнати незаконним та скасувати наказ №100 про реорганізацію центру.

Сьогодні під час засідання в Північному апеляційному господарському суді щодо розгляду скарги Держкіно на рішення про скасування наказу про реорганізацію «Довженко-Центру» судді оголосили перерву до 24 квітня до 14:00. Про це «Детектору медіа» повідомила адвокатка Надія Денисюк, яка в суді представляє інтереси позивача, «Довженко-Центру».

У коментарі нашій редакції вона розповіла про те, як відбулось сьогоднішнє засідання, та пояснила, чому позитивно оцінює рішення суддів оголосити перерву.

«Попередньо Держкіно подало клопотання (точніше — пояснення, але без прохальної частини), у якому заявило про відсутність предмету спору. Сьогоднішнє засідання судді розпочали з розгляду питання, чи залишається чинним наказ Держкіно про реорганізацію “Довженко-Центру”. Нагадаю, що 28 червня 2023 року Держкіно своїм наказом скасувало попередній наказ про реорганізацію “Довженко-центру”. Це дало підстави і Держкіно, і суддям говорити про відсутність предмету спору», — розповіла адвокатка.

Денисюк наголосила, що позивач від самого початку цієї справи наполягав на незаконності наказу про «реорганізацію».

«Сторона “Довженко-Центру”, інтереси якої я представляю в суді, заявила, що вимогою у позові до Держкіно було визнання його наказу про реорганізацію “Довженко-Центру” саме незаконним, а не таким, що втратив чинність. Те, що Держкіно скасувало свій же наказ, не означає, що воно визнало його незаконним. Наприклад, зараз суд закриє провадження через відсутність предмету спору, а завтра Держкіно скасує свій наказ про скасування наказу про реорганізацію “Довженко-Центру”, і наказ в результаті набуде чинності», — сказала Надія Денисюк.

Вона також додала, що сьогоднішнє рішення суддів не закрити справу, а оголосити перерву, сприймає як шанс поставити нарешті фінальну крапку в історії протистояння «Довженко-Центру» і Держкіно.

«Ми прагнемо поставити в цій справі крапку по суті, тому й надалі наполягатимемо, що наказ Держкіно про реорганізацію “Довженко-Центру”, яким фактично передбачалося знищення цієї кіноінституції, має бути визнаний незаконним, а не просто скасованим», — наголосила адвокатка.

Читайте також:

Як повідомляв «Детектор медіа», у жовтні 2022-го Національний центр Олександра Довженка подав до суду на Державне агентство України з питань кіно, вимагаючи визнати незаконним та скасувати наказ №100 про реорганізацію «Довженко-Центру».

Перед тим, 13 липня 2022 року, «Довженко-Центр» офіційно передали у пряме підпорядкування Держкіно. У серпні Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважали фактичною ліквідацією.

Культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру». Відкликати цей наказ вимагали громадська рада при Держкіно, Коаліція РПРмедіаспільнота.

Парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

Петиція про скасування реорганізації «Довженко-Центру» зібрала понад 25 000 голосів. Кабмін у своїй відповіді на це звернення наголосив, що правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків «Довженко-Центру» буде «Українська анімаційна студія».

11 липня 2023 року Господарський суд міста Києва визнав реорганізацію «Довженко-Центру» незаконною.

«Довженко-Центр» — найбільший міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 тисяч найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Єдиний український представник у Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY