Страйк російської Вікіпедії призвів до сплеску популярності української

13 Липня 2012
3925
13 Липня 2012
14:10

Страйк російської Вікіпедії призвів до сплеску популярності української

3925
ПРЕС-РЕЛІЗ
Страйк російської Вікіпедії призвів до сплеску популярності української

У день страйку російської Вікіпедії 10 липня відвідуваність статей української Вікіпедії значно перевищила середньостатистичні показники. Так,  головну сторінку в цей день було відвідано 103 886 рази, тоді як зазвичай відвідують 20 - 25 тисяч.  Такі статті, наприклад, як Українська мова, Київ, Москва, Росія, Ялта, Шопен, Шекспір відвідували в 2-3 рази частіше, а Україна і Джастін Бібер - в 7 разів частіше, ніж в попередні дні липня.

 

Це свідчить про те, що українська Вікіпедія має значний потенціал, який не розкривається через те, що багато українців володіють також російською. Хоча завдяки користувачам, відданим українській Вікіпедії, цей мовний розділ на даний момент за кількістю статей займає 14-е місце, а за відвідуваністю - 20-е (квітень 2012) місце у світі.

 

Сприяти збільшенню відвідування української Вікіпедії може також зміна налаштувань у пошукових системах. Наприклад, якщо на комп'ютері встановлена російська версія «Windows», то Google, за змовчанням шукає насамперед сторінки російською мовою. Для того, щоб пошук спочатку проводився в українських джерелах, слід змінити налаштування пошуку.

 

Нагадаємо, що страйк російської Вікіпедії був викликаний поправками до закону «Про інформацію...», які на думку учасників проекту можуть призвести до створення в Росії аналога «великого китайського фаєрволу». Подібні страйки раніше проводили італійські та англомовні американські дописувачі Вікіпедії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ГО «Вікімедіа Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3925
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Sparrov
4326 дн. тому
Власне Вікіпедії, як і вся письмова та усна культура існують в мовах, а не в державах. Тому неможливо створити російськомовну українську вікіпедію, чи молдовськомовну. А щодо Google, то це брехня. Він завжди шукає російською. Вдома маю українські Ubuntu та Windows, рос.мови на клавіатурі не маю, в бравзерах в переліку пріоритетів вона теж відсутня. В налаштуваннях пошуку в iGoogle стоїть "українська", а при пошуку наприклад "Онтаріо" - він видає на 1-му місці ru.wiki...Онтарио і лише на другому uk.wiki...Онтаріо. Для порівняння google.bg при схожості і навіть однаковості написання на 1-й позиції видає bg.wiki... А як відомо на верхнє посилання припадає заледве чи не половина переходів, на друге — сутєво менше, от так і формується відвідуваність.
читач
4328 дн. тому
значить, все ж таки прекрасно все розуміють ці російськомовні. і ніхто не протестував проти цього, і не вимагав зробити український сегмент Вікіпедії російськомовним даби нє ущємлять каноніческіє права насєлєнія... це ще одна причина, щоб всі ці Партії Регіонів, комуняки, і всі інші їм подібні заткнули свої пельки раз і назавжди, і забрались з нашої країни. в Україні всі розуміють українську мову, всі можуть нею спілкуватись, для цього лише потрібно створити належні умови, і блокування російськомовних ЗМІ дуже б цьому допомогло.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду