У Росії цензуруватимуть інтернет

12 Липня 2012
33763
12 Липня 2012
08:49

У Росії цензуруватимуть інтернет

33763
У Росії цензуруватимуть інтернет

Російські парламентарі ухвалили закон, який запроваджує цензуру в інтернеті. Він дає змогу державним органам у позасудовому порядку закривати доступ до певних сайтів. Прихильники нових правил запевняють, що таким чином суспільство захищає дітей і підлітків від небезпечних для них сайтів. Тим часом правозахисники та представники інтернет-спільноти вважають, що це - лише перший крок до знищення політичного «інакодумства».


У тому, що новий закон, буде ухвалено, мало хто сумнівався. Перше читання відбулося в п'ятницю, а в середу він був уже ухвалений повністю. Після підписання закону президентом, очікується, що він набуде чинності у листопаді.


Протести російської Вікіпедії, яка закрила свій сайт на добу, також нічого не дали. Провладні партії були єдині у тому, що молодь потрібно захищати від «шкідливого контенту», заявив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв.


«Мережа повинна бути вільною. Вона повинна керуватися набором правил, які людство ще тільки має випрацювати. Це - найскладніший процес. Бо з одного боку, не можна все зарегулювати, а з іншого - не можна все залишити поза легальним полем. І по-третє, потрібно поважати елементарні права і свободи людей, включно з правом на інформацію, а з другого боку - з правом на захист від шкідливого контенту», - заявив керівник російського уряду, пояснюючи принципи, якими керується влада.


Зміни до Закону «Про інформацію» були представлені як захист від дитячої порнографії, пропаганди насильства та самогубств. Проте критики цензури говорять, що з новим законом буде легше закривати й інші сайти, з чиїм змістом у влади можуть виникнути розбіжності у поглядах.

 

Чітких правил немає?

 

За словами популярного блогера Антона Носика, закон прописаний так, що його можна використовувати проти будь-кого.


«Те, що прописано в цьому законі - цензура в чистому вигляді. Під роздачу може потрапити величезна кількість ресурсів взагалі не мають стосунку до забороненого контенту. У законі немає виразних правил гри, чітко не сказано, якого роду інформація потрапить під заборону, а якого - ні. Немає пояснення, що робити, якщо тебе внесли до реєстру помилково ... Навіть прихильники закону визнають, що до нього є питання», - сказав блогер в інтерв'ю Російській службі Радіо Свобода.


Російські оглядачі пов'язують швидке ухвалення поправок до Закону «Про інформацію» із загальним наступом на можливі прояви протесту в громадянському суспільстві та вимогою влади до недержавних організацій, які отримують фінансування з-за кордону, реєструватися як «іноземні агенти». Критики говорять, що влада побоюється, щоб Інтернет не став засобом для організації масових протестів у Росії, подібних до тих, що прокотилися минулого року країнами Північної Африки.

 

Марія Щур, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33763
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду