Нацрада призначила позапланову перевірку та розділилася в питанні переоформлення ліцензії каналу «112 Україна»

Нацрада призначила позапланову перевірку та розділилася в питанні переоформлення ліцензії каналу «112 Україна»

8 Серпня 2014
4112

Нацрада призначила позапланову перевірку та розділилася в питанні переоформлення ліцензії каналу «112 Україна»

4112
Нацрада призначила позапланову перевірку та розділилася в питанні переоформлення ліцензії каналу «112 Україна»
Нацрада призначила позапланову перевірку та розділилася в питанні переоформлення ліцензії каналу «112 Україна»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку ТОВ «Новий формат ТВ» - однієї з шести компаній, об'єднаних у мережу телеканалу «112 Україна», через зміну формату каналу на інформаційний, що суперечить ліцензії. Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 7 серпня.

 

За результатами моніторингу, проведеного 26 липня, Нацрада зафіксувала порушення ліцензіатом програмної концепції. За словами голови Нацради Юрія Артеменка, компанія фактично змінила формат з розважально-інформаційного з фільмопоказом на інформаційний, в ефірі відсутні розважально-музичні, культурно-мистецькі програми, збільшено з 2 годин на добу до 22 годин на добу кількість інформаційно-аналітичних програм. Крім того моніторинг зафіксував порушення закону про рекламу - не відокремлення реклами замовника Nowar.org.ua.

 

Юрист каналу «112 Україна» звернув увагу на те, що моніторинг було проведено 26 липня, проте ще 17 липня на брифінгу голова Нацради Юрій Артеменко попросив усіх керівників телекомпаній збільшити обсяги інформаційного мовлення і давати контент російською мовою. Він закликав Нацраду відкликати проект рішення про призначення перевірки.

 

Що ж до порушення відокремлення реклами Nowar.org.ua, представник «112 Україна» сказав, що це проект за мир. За його словами, компанія частково погоджується, що допустила порушення, але має намір його виправити. Відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко на це зауважила, що під час позапланової перевірки якраз і можливо буде в цьому переконатися.

 

На уточнююче запитання члена Нацради Олександра Ільяшенка, коли канал перейшов на змінений формат і збільшив інформаційне мовлення - після 17 липня чи раніше, ще взимку, юрист повідомив, що раніше.

 

«Не потрібно тоді пересмикувати. Не потрібно тут влаштовувати шоу. Було порушення умов ліцензії? Було. Ви мали за законодавством подати документи на переоформлення ліцензії», - заявив Олександр Ільяшенко.

 

Юрист зауважив, що одна з компаній з мережі каналу «112 Україна» подала документи на переоформлення, коли не працювала Нацрада. Він додав, що за необхідності усі компанії подадуть на переоформлення.

 

Заступник голови Нацради Григорій Шверк наголосив: якщо регуляторний орган не працює, це не звільняє ліцензіата від обов'язку подавати документи. Однак, як відомо, після захоплення приміщення Нацради мітингувальниками з майдану, регулятор на своєму сайті оприлюднив офіційне звернення до ліцензіатів з проханням утриматися від подання документів, доки він не може гарантувати цілісність і конфіденційність документів.

 

Юрій Артеменко звинуватив юриста «112 Україна» в маніпулюванні та брехні. «Я вдячний групі ТАВР, «Радіо 24», «Плюсам», які після нашого звернення збільшили обсяг інформаційного мовлення на сході. Але збільшили - не поміняли формат», - додав він.

 

Зрештою, як і передбачав проект рішення, Нацрада призначила позапланову перевірку «112 Україна».

 

Пояснюючи на брифінгу, чому перевірятимуть лише компанію «Новий формат ТВ» і чи відповідають фактичні програмні концепції інших юридичних осіб каналу «112 Україна» заявленим у ліцензії, Владислав Севрюков пояснив, що перевірку призначено на підставі моніторингу, який проводився саме щодо «Нового формату ТВ»: «Моніторинговий центр у Києві моніторив ефір у Києві. Оскільки саме ця компанія має ліцензію на Київ, тому було промоніторено її ефір».

 

На запитання, чи буде проводитися моніторинг інших юридичних осіб «112 Україна», Григорій Шверк сказав: «У нас є можливості та обов'язок провести моніторинг по інших компаніях. Зробимо це й опрацюємо». «Робота моніторингового центру триває постійно. Коли опрацьовується моніторинг, він виноситься на рішення Нацради», - додала Катерина Котенко.

 

Після призначення перевірки Нацрада приступила до розгляду питань про переоформлення ліцензій компаній з групи «112 Україна» у зв'язку зі зміною власників:

- ТОВ «Новий формат ТВ» - власником стало ТОВ «Медіа група 112 схід» (був Роман Савін);

- ТОВ «Лідер ТВ» - власником стало ТОВ «Медіа група 112 південь» (був Юрій Будяк);

- ТОВ «ТВ Вибір» - власником стало ТОВ «Медіа група 112 захід» (були Ігор Кислиця та Павло Єгоричев);

- ТОВ «Партнер ТВ» - власником стало ТОВ «Медіа група 112 центр» (були Таміла Дворецька та Андрій Подщипков);

- ТОВ «Аріадна ТВ» - власником стало ТОВ «Медіа група 112 північ» (були Ярослав Галатченко й Андрій Ковальчук).

 

Нагадаємо, що на попередньому засіданні 31 липня Нацрада за пропозицією члена регуляторного органу Олега Черниша перенесла питання про переоформлення ліцензій п'яти юридичних осіб каналу «112 Україна». Пан Черниш зауважив, що видача цим компаніям ліцензій на регіональне мовлення викликала великий резонанс. Він запропонував запросити на засідання представників компаній, щоб дізнатися про зміни та про їхні плани. «Хотілося б побачити за цими компаніями живих людей і дізнатися, як усе це відбувалося», - пояснив він.

 

Нині ж Олег Черниш повідомив, що зустрічався з керівництвом «112 Україна»: до Нацради приїжджав генеральний продюсер Ярослав Логунов. Зі слів пана Черниша, він більше немає запитань до компанії.

 

Член Нацради Владислав Севрюков попросив пана Черниша або представника «112 Україна» розповісти, як вони отримали ліцензію.

 

«Є шість каналів, які входять у групу. Поточні власники придбали корпоративні права в компаніях, які мали ліцензії на мовлення. І потім ці компанії почали співпрацювати. Сьогодні канал «112» є лідируючим в обсягах власного контенту. І цей контент - понад 8 годин прямого ефіру. Це дуже затратний варіант продакшну, і тому було обрано варіант співпраці, коли кілька каналів за спільним замовленням готують продукт», - розповів юрист.

 

На запитання голови Нацради, хто є власниками нових власників каналу, чи це якісь офшорні компанії, юрист відповів, що це компанії з Європейського Союзу (нагадаємо, що за даними Єдиного державного реєстру - це юридичні особи з Кіпру).

 

Юрій Артеменко закликав колектив «112 Україна» добитися бенефіціара каналу: «Були чутки, що Захарченко. Я зустрічався з вашим керівником, питав - він сказав: ні-ні. У мене до вас прохання звернутися колективом до власника, щоб він розкрив кінцевих власників».

 

Олександр Ільяшенко нагадав представникові «112 Україна», що п'ять компнаній, об'єднаних в цифрову ефірну мережу «112 Україна», отримували ліцензії як регіональні мовники. Він попросив компанію це врахувати і при переоформленні програмної концепції приділити час місцевим новинам.

 

Після обговорення Нацрада спромоглася переоформити ліцензії двох компаній з п'яти: ТОВ «Новий формат ТВ» і ТОВ «Лідер ТВ». За ці рішення віддали свої голоси п'ятеро членів Нацради із семи, утрималися - Владислав Севрюков і Катерина Котенко. Під час голосувань за ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Партнер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ» до тих, хто утримався приєднався Юрій Артеменко. Відтак, для рішень забракло голосів, і розгляд цих питань перенесли на наступні засідання.

 

Владислав Севрюков пояснив, чому він утримується, тим, що так і не почув того, що хотів: «Ми чекали на цьому засіданні пояснень. Було запропоновано послухати історію та плани. З одного боку, це прості юридичні рішення. Але з іншого боку, є питання щодо порушень, щодо справедливості створення мережі в регіональному мультиплексі».

 

При цьому Григорій Шверк зауважив, що Нацрада зобов'язана переоформлювати ліцензії, якщо змінюються якісь «технічні нюанси». «Компанія має право змінити власників, редакційну раду. І ми не маємо з цього приводу дискутувати», - підкреслив він.

 

Юрій Артеменко із цим погодився, але звернув увагу на те, що так і не отримав відповіді, хто є кінцевим власником.

 

«Поки що законодавство цього не регулює - немає обов'язку розкривати кінцевого власника», - відповів колезі пан Шверк.

 

Утім, Юрій Артеменко після цього пристав до тих, хто утримався від рішення. «Нехай прийде власник і буде розповідати», - додав він.

 

«Я поміняв позицію, тому що хочу почути всю інформацію, - пояснив на брифінгу пан Артеменко. - Я вважаю, що людина прийшла некомпетентна, непідготовлена (юрист). Вийшла така колізія, що чотири голоси на три. Мабуть, мені треба було від початку так голосувати. Дійшло до мене це пізно».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4112
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вероника
3541 дн. тому
как только нашему правительству что-то не нравится или кто-то, так оно сразу от этого избавляется...печально
Виталька
3542 дн. тому
Согласен с Алисой! Но надеюсь, что все у 112 будет хорошо)) Алиса, а по "плюсам" - это вообще отдельный разговор)
Алиса
3542 дн. тому
В общем все понятно. Канал кому-то сильно мешает) Почему то мне кажется, что "плюсам", которых действительно надо лишить лицензии за вранье постоянное!
Николай
3542 дн. тому
Бррр...какой не лично не важно имеют они лицензию или нет, кто владелец канала и т.д. Главное что в такое сложное время для нас они стараются показывать правду НАм С ВАМИ!!! Чувствую если будут закрывать 112, то возможно Нацрада закроется надолго уже)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду