Союз журналістів Росії вимагає законодавчих гарантій безпеки журналістів, які працюють у зонах бойових дій

Союз журналістів Росії вимагає законодавчих гарантій безпеки журналістів, які працюють у зонах бойових дій

19 Червня 2014
2762

Союз журналістів Росії вимагає законодавчих гарантій безпеки журналістів, які працюють у зонах бойових дій

2762
Союз журналістів Росії вимагає законодавчих гарантій безпеки журналістів, які працюють у зонах бойових дій
Союз журналістів Росії вимагає законодавчих гарантій безпеки журналістів, які працюють у зонах бойових дій

Союз журналістів Росії (СЖР) вимагає від російської влади негайно внести зміни до закону про ЗМІ, спрямовані на захист журналістів, які працюють у зонах бойових дій. Таку заяву ухвалив 18 червня секретаріат Союзу журналістів Росії після загибелі на сході України російських журналістів Ігоря Корнелюка та Антона Волошина.

 

Зокрема, на думку СЖР, необхідні такі заходи:

- додаткове страхування життя і здоров'я штатних і позаштатних співробітників, що направляються в зони ризику;

- забезпечення таких співробітників спеціальним спорядженням і «Посвідченням журналіста, що знаходиться в небезпечній відрядженні»;

- встановлення обов'язку роботодавця забезпечити спеціальну підготовку кореспондентів, які направляються в зону ризику, їх генну реєстрацію, а також психологічну підтримку їх та членів їхніх родин після повернення.

 

Невиконання цих обов'язків повинне, на думку СЖР, тягти адміністративну відповідальність роботодавців.

 

СЖР закликав Раду з прав людини ООН обговорити виконання додаткових протоколів до Женевської конвенції 1949 року в частині забезпечення безпеки журналістів. А також закликав Раду Європи терміново обговорити виконання рекомендацій 1996 року, що стосуються забезпечення умов роботи журналістів у ситуаціях напруженості і конфлікту. Крім того СЖР закликав ОБСЄ та ЮНЕСКО обговорити виконання прийнятих раніше рішень з питань безпеки журналістів.

 

Нагадаємо, 17 червня під Луганськом  отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк (на фото справа). Прес-служба самопроголошеної «Луганської народної республіки» заявляє, що разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. Тіло загиблого упізнав колега, оператор знімальної групи Олег Денисов, який також потрапив під мінометний обстріл, але не постраждав. Російський сайт уточнює, що на місці обстрілу на околиці селища Металіст виявили не тіло Антона Волошина, а лише його фрагменти.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 17 червня Президент України Петро Порошенко заявив, що наполягає на ретельному розслідуванні обставин загибелі російського кореспондента ВДТРК Ігоря Корнелюка. Про хід розслідування буде проінформовано ОБСЄ.

 

У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що загиблий журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

 

В Інформаційному центрі РНБО стверджують, що Ігор Корнелюк нелегально прибув на територію України з московського аеропорту «Внуково» більше двох тижнів тому. Загиблий журналіст був у військовому камуфляжі, без засобів захисту і не мав розпізнавальних знаків преси.

 

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук зазначив, що журналіст російського телеканалу «Россия 1» Ігор Корнелюк надавав інформаційний супровід терористам на Луганщині. Водночас ИТАР-ТАСС заявляє, що загиблі російські телевізійники мали розпізнавальні знаки із написом «ЗМІ».

 

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття у зв'язку із загибеллю кореспондента телеканалу «Россия 1». В. о. міністра закордонних справ  України Андрій Дещиця висловив співчуття рідним загиблого російського журналіста Ігоря Корнелюка.

 

Національна спілка журналістів України і Незалежна медіапрофспілка України висловили сум з приводу загибелі в зоні бойових дій російських журналістів Ігоря Корнелюка та Антона Волошина.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2762
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду