Прикордонники звинувачують російських журналістів у порушенні правил перетину кордону та невиконанні вимог у стані сп’яніння

Прикордонники звинувачують російських журналістів у порушенні правил перетину кордону та невиконанні вимог у стані сп’яніння

15 Квітня 2014
3574

Прикордонники звинувачують російських журналістів у порушенні правил перетину кордону та невиконанні вимог у стані сп’яніння

3574
Прикордонники звинувачують російських журналістів у порушенні правил перетину кордону та невиконанні вимог у стані сп’яніння
Прикордонники звинувачують російських журналістів у порушенні правил перетину кордону та невиконанні вимог у стані сп’яніння

Прес-служба Державної прикордонної служби України заявляє, що скарги російських мас-медіа, що їх представники не можуть вільно потрапити в Україну, не в повній мірі відповідають дійсності. «Причина непропуску полягає, перш за все, в тому, що вони безвідповідально ставляться до порядку перетину українського кордону», - повідомляє прес-служба відомства.

 

У Держприкордонслужбі кажуть, що деякі журналісти надавали завідомо неправдиві відомості про мету та місце своєї поїздки. Інші навмисно намагалися ввести в оману інспекторський склад Держприкордонслужби. Були й такі, що за власним бажанням відмовлялися перетинати кордон. Відносно одного громадянина РФ діяло доручення правоохоронних органів щодо заборони в'їзду на територію України.

 

Деякі представники російських ЗМІ, які встановленим порядком потрапляли на територію України, перебуваючи в прикордонні, порушували прикордонний режим та закони України, повідомили у відомстві та навели декілька прикладів, які вже фігурували в повідомленнях Держприкордонслужби.

 

«13 березня росіянина, який незаконно перетнув державний кордон та виявився журналістом російського видання «Аргументы и факты», затримали на ділянці відділу «Новоазовськ» на Донеччині. У закордонному паспорті 51-річного чоловіка не було відміток про перетинання державного кордону, а також не було імміграційної картки», - повідомили у відомстві.

 

«Інші два громадян Російської Федерації, які 19 березня прибули в аеропорт Донецька, не змогли надати чіткої відповіді про мету поїздки до України. Згодом порушники зізналися, що вони представники телеканалу «Россия-1» (раніше в повідомленні прикордонників про цей інцидент ішлося, що журналісти представляли «Первый канал». - ТК) та їдуть у Донецьк для висвітлення політичних подій в Україні. Також громадяни зізнались, що отримали вказівки від свого керівництва не надавати правдиву інформацію про мету поїздки під час перетину кордону», - зауважили в Держприкордонслужбі.

 

«А от журналісти телеканалу НТВ, яких виявили на ділянці відділу «Амвросіївка» Донецького загону, здійснювали відеозапис облаштування держрубежу та криками намагалися привернути до себе увагу місцевих жителів. Помітивши прикордонників, вони закрилися в автівці і лише після роз'яснення українського законодавства надали для перевірки свої документи. Один з них перебував у стані алкогольного сп'яніння та почав грубо висловлюватися в бік прикордонників і громадян України, при цьому вживаючи ненормативну лексику», - йдеться в повідомленні.

 

Нагадаємо, останнім часом почастішали випадки відмов у в'їзді до України російських журналістів. Українські прикордонники це пояснюють тим, що російські журналісти не можуть підтвердити мету візиту або надають неправдиву інформацію щодо мети і місця перебування в Україні.

 

Зокрема за останній час сталися три випадки депортації журналістів телеканалу РЕН ТВ з України, журналістам російського каналу НТВ заборонили в'їзд до України терміном на три роки, до України також не пустили журналістів з російської газети «Коммерсантъ». 7 квітня з потяга зняли двох кореспондентів російського Forbes, а також не пустили до України оператора відеоагенції Ruptly, що входить до складу RussiaToday. 8 квітня до України не пустили двох журналістів РІА «Новости». 9 квітня з потяга зняли журналістів російської газети «Коммерсантъ», зокрема Андрія Колесникова. 12 квітня трьом співробітникам «Первого канала» заборонили в'їзд до України на три роки. 14 квітня прикордонники не пропустили на територію України кореспондента російської радіостанції «Эхо Москвы».

 

Комітет захисту журналістів виступив із заявою, у якій закликав українську владу здійснити необхідні заходи для того, аби всі журналісти, іноземні та місцеві, мали змогу вільно та безперешкодно повідомляти про події, що розгортаються в Україні.

 

Комісія Громадської палати РФ з підтримки ЗМІ висловила стурбованість у зв'язку з порушеннями прав і свобод російських журналістів, що працюють в Україні, і протест проти будь-яких дій, спрямованих на обмеження свободи ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3574
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду