Інтернет-асоціація та Спілка промисловців вимагають ветувати «закон Колесніченка-Олійника»

Інтернет-асоціація та Спілка промисловців вимагають ветувати «закон Колесніченка-Олійника»

17 Січня 2014
3987

Інтернет-асоціація та Спілка промисловців вимагають ветувати «закон Колесніченка-Олійника»

3987
Інтернет-асоціація та Спілка промисловців вимагають ветувати «закон Колесніченка-Олійника»
Інтернет-асоціація та Спілка промисловців вимагають ветувати «закон Колесніченка-Олійника»

Інтернет-асоціація України (ІнАУ) спільно з Українською спілкою промисловців та підприємців України з питань науки і ІТ заявляють, що впровадження прийнятого Верховною Радою 16 січня закону №3879 , який називають «законом Колесніченка-Олійника», стануть руйнування ринку телекомунікацій, значне скорочення бюджетних надходжень, підвищення вартості надання телекомунікаційних послуг населенню та безпрецедентне порушення конституційних прав споживачів телекомунікаційних послуг України. Про це йдеться у відкритому листі до Президента України.

 

Автори листа нагадали главі держави про прийнятий ООН у 2001 році документ, згідно з яким поширення інформації в інтернеті має бути максимально вільним і необмеженим.

 

За їх словами, закон №3879 порушує норми Закону України «Про телекомунікації» щодо вільного доступу, загально прийнятої системи судочинства України, зокрема презумпції невинуватості. Крім того ІнАУ та УСПП з питань науки і ІТ наголошують, що «впровадження норми про позасудове блокування веб-сайтів спричинить виведення бізнесу хостингу за кордон з відповідними бюджетними втратами». 

 

У відкритому листі зазначається, що успішному поширенню інформаційних технологій в усі сфери життєдіяльності людини сприяє безліцензійне надання послуг доступу до інтернету. Запровадження ліцензування послуг доступу до мережі призведе до того, що через три місяці (згідно з прикінцевими положеннями закону) в Україні фактично буде зруйнований ринок надання доступу до інтернету. І це, в свою чергу, «призведе до значного підвищення вартості телекомунікаційних послуг для вітчизняних споживачів та створить умови для зростання соціального напруження».

 

Враховуючи всі вищезгадані порушення і наслідки, ІнАУ і УСПП з питань науки і ІТ просять повернути закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879) для повторного розгляду Верховною Радою.

 

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада ухвалила, так званий, закон №3879 Колесніченка-Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній Раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3987
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду