detector.media
17.01.2014 16:27
Інтернет-асоціація та Спілка промисловців вимагають ветувати «закон Колесніченка-Олійника»
Інтернет-асоціація та Спілка промисловців вимагають ветувати «закон Колесніченка-Олійника»

Інтернет-асоціація України (ІнАУ) спільно з Українською спілкою промисловців та підприємців України з питань науки і ІТ заявляють, що впровадження прийнятого Верховною Радою 16 січня закону №3879 , який називають «законом Колесніченка-Олійника», стануть руйнування ринку телекомунікацій, значне скорочення бюджетних надходжень, підвищення вартості надання телекомунікаційних послуг населенню та безпрецедентне порушення конституційних прав споживачів телекомунікаційних послуг України. Про це йдеться у відкритому листі до Президента України.

 

Автори листа нагадали главі держави про прийнятий ООН у 2001 році документ, згідно з яким поширення інформації в інтернеті має бути максимально вільним і необмеженим.

 

За їх словами, закон №3879 порушує норми Закону України «Про телекомунікації» щодо вільного доступу, загально прийнятої системи судочинства України, зокрема презумпції невинуватості. Крім того ІнАУ та УСПП з питань науки і ІТ наголошують, що «впровадження норми про позасудове блокування веб-сайтів спричинить виведення бізнесу хостингу за кордон з відповідними бюджетними втратами». 

 

У відкритому листі зазначається, що успішному поширенню інформаційних технологій в усі сфери життєдіяльності людини сприяє безліцензійне надання послуг доступу до інтернету. Запровадження ліцензування послуг доступу до мережі призведе до того, що через три місяці (згідно з прикінцевими положеннями закону) в Україні фактично буде зруйнований ринок надання доступу до інтернету. І це, в свою чергу, «призведе до значного підвищення вартості телекомунікаційних послуг для вітчизняних споживачів та створить умови для зростання соціального напруження».

 

Враховуючи всі вищезгадані порушення і наслідки, ІнАУ і УСПП з питань науки і ІТ просять повернути закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879) для повторного розгляду Верховною Радою.

 

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада ухвалила, так званий, закон №3879 Колесніченка-Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній Раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY